Masa tenisi kurallarını sizler için maddeler halinde sıralıyoruz.

  • Maçlar servis atışı ile başlar.
  • Bir setin bitme sayısı 11'dir.
  • Her oyuncu toplam 2 tane servis atışı kullanması gerekir.

Ekipli oynanan karşılaşmalarda 2 versus 2 olursa 5 set içerisinde karşılaşma sonlanır. 4 kişilik karşılaşmalarda 3 kişinin kazanmasıyla oyun sonlanır.

  • Skorda 10/10 eşitlik sağlanması durumunda 2 sayı öne geçen o seti kazanır.
  • Her bir set bittikten sonra karşılıklı olarak yer değiştirilir.
  • İlk set esnasında servis atışı kullanan oyuncu bir sonraki sette topu karşılayan taraf olur.
  • Oyun içerisinde uyulması gereken kurallar bu şekildedir.

Masa Tenisi Servis Kuralları

Masa tenisi servis kurallarını ve en etkili servis tekniklerini sizler için maddeli anlatım şeklinde sıralıyoruz.

En etkili şekilde servis atışı kullanmak sayı almak açısından son derece önemlidir. En etkili servis atışı kullanmak için, atışı yapacak kişi topu avucunun içerisine iyice yerleştirmelidir. Elin, topun etrafını saracak şekilde açılması gerekir. Sonrasında kullanılacak olan servis atışı için kusursuz bir şekilde hazırlanılmış olunur.

Servis atışını gerçekleştirmeden masanın gerisine doğru bir adım atılır ve tenis masasının yüzeyinin üst kısmından atış gerçekleştirilir. Yani top havaya atılır ve yere düşerken vuruş gerçekleştirilir.

Bu standart fakat etkili olan, maddelerdeki tekniklerle oyunun açılışını yapan bir kişi gereken en iyi atışı sağlayarak bir sayı kazanmaya daha çok yaklaşır.

Masa Tenisi Sayı Kuralları

Bu kısımda masa tenisi oyununda, oyuncuların nasıl skor kazanıp kazanamayacağını maddeli bir şekilde sizler için sıralıyoruz.

Eğer ki servis atışı yapacak olan oyuncu, düzgün bir servis açılışında bulunmazsa o atışın puanını rakip takım kazanır.

Rakip düzgün bir karşılama atışı yapmazsa ve topa iki kere art arda vuruş gerçekleştirirse o atışı yapan kişi sayıyı kazanmış sayılır.

Oyun esnasında top gelirken, oyuncunun serbest olan eli masayla teması halinde yapılan hamle geçersiz sayılır. Yani eli masaya değen kişinin karşısındaki rakip sayıyı almış sayılır.

Oyun esnasında giyilen her hangi bir nesne masayı hareket ettirirse sayıyı rakip kazanmış sayılır ve gerekli düzenlemeler yapılarak oyuna devam edilir.

Masa tenisinde resmi sayı alma kuralları bu şekildedir. Oyun bu kurallar eşliğinde oynanır.

Masa Tenisi Topunun Özellikleri Masa tenisi topunun net ağırlığı 2,7gr olmalıdır. Masa tenisinde topa ''Pinpon Topu'' denir. Bu pinpon topunun çapı tam olarak 40mm olması gerekir. Pinpon topunun renkleri genellikle turuncu veya beyaz olarak ayarlanır.

Masa Tenisi Ekipmanları

En önemli olan şey oyunun gerçekleşmesi için uygun bir masa ve masanın tam ortasında tarafları belirleyen ve masayı ikiye bölen filesi bulunmalıdır. Oyunu oynamak için gereken pinpon topu ve oyunun oynanabilmesi için, oyuncuların birde raketleri bulunmalıdır.

Masa Tenisi İçin Standart Masa Ölçüleri

Oyunun oynanabilmesi için belirlenen masanın uzunluğu 274cm olmalıdır. Genişliği 152,5cm olmalıdır. Masanın Yüksekliği 76cm ve masanın ortasındaki filenin yüksekliği ise 15,25cm olmalıdır. Bu veriler standart bir masa tenisi masa boyutu ölçüleridir. Ulusal maçlar bu ölçümdeki standartlara göre düzenlenir. Tabii ki bazı maçlarda bu standartlar değişiklik gösterebilir.

Kaynakça

SporDurağı. “Spor Terimleri”. Erişim 6 Haziran 2022. https://sporduragi.com/

Editör: TE Bilisim