VanHaber - Ekonomik kriz Covid-19 salgını kapsamında alınan önlemler en çok sınır kapılarının bulunduğu kentleri etkiliyor. Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi de etkilenen kentlerden biri. İran’a açılan Gürbulak Sınır Kapısı’nın aylardır sivil geçişlere kapalı olmasından kaynaklı kentte bir yandan işsizlik artarken, diğer yandan esnafın durumu daha da kötüye gidiyor. Sorunların en çok yaşandığı yerlerden bir olan halk pazarında, esnaflar kazanamadıklarını ve tek umutlarının sınır kapısının açılması olduğunu belirtti.  

GELİR VE GİDER FARKI

Pazar esnafından Yavuz Eren, insanların herhangi bir yerden gelir sağlayamadığını, işsizlerin arttığını ve buna bağlı olarak kendi işlerinin de düştüğünü söyledi. Sattıkları ürünleri toptancılardan pahalıya aldıklarını aktaran Eren, "Gümrük kapısı vardı o da kapalı. Şimdi kazanamıyoruz. Başka iş olmadığı için de çalışıyoruz. Günde 50 TL para kazanamıyoruz ama markete gittiğimizde iki poşet için 200 TL veriyoruz" diye dert yandı. Sadece yağ fiyatlarının kısa bir sürede iki katına çıktığına dikkati çeken Eren, "Bu şartlarda evimizi geçindiremiyoruz. Çalışmayan ve evine ekmek götürmeyen bir sürü insan var burada” dedi.

İFLAS EDİP PAZARDA BAŞLADI 

İş yapamamaktan kaynaklı dükkanını kapatarak pazarda tezgah açmaya başladığını aktaran Şemsettin Özdemir, burada da istediği işi yapamadığını belirtti. İnsanların çaresiz bir halde olduğunu ifade eden Özdemir, “Eskiden çobanlık vardı o da bitti. Pazarda ayakkabı satıyorum. Bu gidişle burada da iflas edeceğim. İş olmadığı için millette para yok. Eskiden İran kapısı açıktı. Az da olsa bir şeyler getirebiliyorduk. Şimdi orası da kapalı. İş olmadığı için yazın İstanbul’a gidiyoruz. Orada da iş yok. Satış yapmadığım zamanlar oluyor. Benden daha çaresiz olan insanlar var" diye konuştu. 

KİMSEDE PARA YOK

Pazar esnaflarından Nesim Han ise, kriz ve salgın sürecinden kaynaklı kazancının her geçen gün daha da düştüğünü söyledi. Kazancında yüzde 300'e yakın bir düşün olduğunu dile getiren Han, "Pazara gelen ürünün yarısı çöpe gidiyor. Bu ürünlerin yarısını da borçla alıyoruz. Vatandaşta da para yok. Herkes içeriye kapanmış durumda. Kimseye destek de verilmiyor. Vatandaş borca yönelmiş" dedi.

Editör: TE Bilisim