Yeniden görülen Gezi davasının dün (25 Nisan) görülen karar duruşmasında Osman Kavala'nın "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması, yedi hak savunucusunun ise bu suça yardımdan 18 yıl hapis cezası alıp tutuklanması Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) tepkiyle karşılandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "Türkiye'nin Osman Kavala'yı Mahkum Etmesi" başlıklı yazılı açıklamasında, ABD'nin söz konusu mahkumiyet kararını "derin bir rahatsızlık ve hayal kırıklığı" ile karşıladığını ifade ederek Kavala'nın "haksız biçimde mahkum edilmesinin insan haklarına saygı, temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğüyle bağdaşmadığını" söyledi.

Price, "Türkiye'yi bir kez daha, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uygun olarak, Osman Kavala ve keyfi biçimde hapse atılan diğer tüm kişileri serbest bırakmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Siyasi güdümlü davalara son verin"

Price açıklamada özetle şunları kaydetti:

"Türkiye'de duruşma öncesi uzun gözaltı süreleri, aşırı geniş tanımlı teröre destek suçlamaları ve suç unsuru taşıyan hakaret davaları dahil olmak üzere sivil toplum, medya, siyaset ve iş dünyasından liderlere karşı devam eden yargı tacizlerinden ağır endişe duymayı sürdürüyoruz.

"Türkiye halkı, insan haklarını ve temel özgürlüklerini cezalandırılma korkusu yaşamadan kullanabilmeyi hak ediyor.

"İfade, barışçıl şekilde toplanma ve dernek kurma özgürlüklerini kullanma hakkı, Türkiye'nin anayasası, uluslararası hukuki sorumlulukları ve AGİT yükümlülüklerinde yer alıyor.

"Hükümeti, siyasi güdümlü davaları sona erdirmeye ve tüm Türk vatandaşlarının hak ve özgürlüklerine saygı göstermeye çağırıyoruz." 

Editör: TE Bilisim