VanHaber - Avrupa Konseyi’ne bağlı Venedik Komisyonu’nun bildirisinde, 31 Mart 2019 tarihinde düzenlenen yerel seçimlerinden sonra yapılan kayyım atamalarının ‘demokrasiyi baltaladığı’ belirtildi. Bildiride, 674 sayılı KHK ile Belediye Kanunu’nda yapılan 45’inci madde kapsamındaki değişikliklerin yürürlükten kaldırılması gerektiği aktarıldı.

Avrupa Konseyi’nin anayasa reformlarını incelemekle görevli organı Venedik Komisyonu’nun açıklamasında, Türkiye’de 31 Mart 2019 tarihinde düzenlenen yerel seçimlerin ardından yapılan kayyım atamalarının demokrasiye aykırı olduğu belirtildi. Bildiride, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçilen adayları tanımayarak insanların seçme ve seçilme hakkını ihlal ettiği ve halkın iradesine karşı geldiği belirtildi.

‘BELEDİYE KANUNU’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER KALDIRILSIN’

Türk hükümetine kayyım atamalarının ve alınan kararların iptal edilmesi çağrısı yapıldı. Yapılan atamaların OHAL’in kaldırılmasına rağmen etkilerinin sürdürüldüğü ifade edildi. “Bu durumda, belirsiz bir yasal dayanağın temel alınması endişe vericidir” ifadeleri kullanıldı.Komisyon, 674 sayılı KHK ile Belediye Kanunu’nda yapılan 45’inci madde kapsamındaki değişikliklerin yürürlükten kaldırılmasını tavsiye etti.

Bildiride şu ifadelere yer verildi: “YSK’nin aldığı kararlar uluslararası norm ve standartlara uygun değildir ve geri alınmalıdır. Demokrasinin düzgün işlemesi için, en fazla oy alan adayların seçilmiş lider sayılması önemlidir.

İçişleri Bakanlığı kararıyla görevlerinden alınan belediye başkanları görevlerine iade edilmeli veya seçmenlerin iradesine saygı duyacak şekilde, farklı bir çözüm yolu benimsenmelidir. Bu bağlamda, ilgili belediye meclislerine başkan seçmeleri için izin verilmeli veya ilgili bölgelerde yeniden seçim düzenlenmelidir.” (DuvaR)

Editör: TE Bilisim