BM Güvenlik Konseyi, Maraş’ın kısmen açılması ve Kıbrıs’ta iki devletli çözüm açıklamaları nedeniyle Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kınayan metni kabul etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs’ta iki devletli çözüm ve kapalı Maraş’ın bir kısmının açılmasına yönelik açıklamalarını kınayan metni kabul etti.

BMGK’de “Kıbrıs’ta durum” konulu yapılan kısa toplantı sonrası yayımlanan başkanlık açıklamasında, “Güvenlik Konseyi, Kıbrıs’ta Türk ve Kıbrıslı Türk liderlerin 20 Temmuz’da çitle çevrili Maraş bölgesinin bir bölümünün yeniden açılmasına ilişkin açıklamasını kınıyor” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, BMGK’nin önceki kararlarına ve açıklamalarına aykırı olan bu tek taraflı eylemlerden derin üzüntü duyduğu belirtilerek, kararın bir an önce geri alınması ve bölgede gerginliği artıracak tek taraflı hareketlerden kaçınılması çağrısı yapıldı.

Söz konusu başkanlık açıklaması, önceki gün İngiltere tarafından hazırlanıp BMGK’ye sunulmuştu. Erdoğan’ın Kıbrıs harekâtının yıldönümünde yaptığı Maraş açıklaması, ABD, AB, İngiltere ve Rusya’nın tepkisini çekmişti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterress de ilgili BM kararlarının uygulanması yönünde çağrıda bulunmuştu.

Bm kararlarında ne deniyor?

Maraş konusunda 1984 yılında kabul edilen 550 Sayılı BM Güvenlik Konseyi kararında, bölgeye asıl sakinlerinden başka kişilerin yerleştirilmesi yönündeki herhangi bir girişim ‘kabul edilemez’ olarak niteleniyor ve Maraş’ın BM idaresine verilmesi isteniyor. 1992 tarihli, 789 Sayılı kararda ise hem ilk kararın uygulanması hem de 1964’ten beri adada bu yana görev yapan BM Barış Gücü’nün denetimindeki bölgenin Maraş’ı da kapsayacak şekilde genişletilmesi çağrısı yapılıyor. 

Editör: TE Bilisim