Irak’ın güneyinde halk; kamu hizmetlerinin yoksunluğu, elektrik kesintileri, su sıkıntısı, işsizlik ve bölgedeki konut sorunları nedeniyle 8 Temmuz’dan bu yana sokaklarda.

Oturma eylemi ve yürüyüşlerle başlayan protestolar, kolluk kuvvetlerinin müdahalesi sonrası araç lastiklerinin yakılması, sokak çatışmaları ile kamu ve özel kurumlara yönelik baskınlarla devam ediyor.

Irak’ın tek liman kenti ve petrol zengini Basra’da kentinde başlayan ve 12 Temmuz’dan itibaren Necef, Meysan ve Nasıriye kentleri ile son olarak başkent Bağdat’a yayılan protestolarda binlerce Iraklı yerel yetkilileri istifaya çağırdı.

12 Temmuz’da Necef Havalimanı’na baskın düzenleyen Iraklılar, Nasıriye kentinde ise valinin evini kuşattılar.

Meysan kentinde ise protestocuların, Dava Partisi’nin yanı sıra Ammar el-Hekim’in Ulusal Hikmet Akımı (parti) ve Bedir Örgütü ile Yüksek İslami Konseyi (Şii) Partisi’nin binalarını basarak, ateşe verdiği bildirildi.

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum da aynı gün yaptığı açıklamada hükümet ve yerel yetkililere protestocuların meşru taleplerine cevap vermek için “sıkı ve hızlı bir şekilde” çalışma çağrısı yaptı

Basra’da petrol şirketine baskın
Bazı protestocular da yine 12 Temmuz’da Basra’daki Güney Petrol Şirketi ofislerine baskın gerçekleştirdi.

Protestocuların Batı Kurna-2 petrol sahasını işleten Rus petrol şirketi Lukoil’in merkez binasını bastığı belirtilirken, şirket çalışanlarının helikopterle tahliye edildiği ve kolluk kuvvetlerinin açtığı ateş sonucu bazı protestocuların yaralandığı bildirildi.

Öte yandan Şark’ul Avsat, Güney Petrolleri polis yetkililerinden Albay Ali Hüseyin’in, yaptığı açıklamada, “Silahlı gruplar, Basra’nın merkezinde bulunan Muvaffakiye bölgesindeki petrol şirketinin genel merkezine bir terör saldırısı düzenledi. Saldırı sonucu 3 polis yaralandı. Olayı gerçekleştiren 9 saldırgan gözaltına alındı” dediğini aktardı.

Habere göre görgü tanıkları, eylemcilerden birinin kaçarken bir aracın altında kalarak hayatını kaybettiğini öne sürdü.

Yıllardır bölgelerinde faaliyet gösteren petrol şirketlerinde yabancıların değil kendilerinin istihdam edilmesini talep ediyor. Gelirinin büyük kısmını petrolden elde eden Irak’ta ihraç edilen ham petrolün yaklaşık yüzde 80’i Basra’daki petrol kuyularından çıkarılıyor.

Protestolar başkente sıçradı
Irak’ın güneyindeki protestoların 13 Temmuz itibariyle başkent Bağdat’a yayıldığı bildirildi. Bağdat’ın batısındaki Şiilerin yoğunlukta yaşadığı eş-Şule bölgesinde sokağa dökülen Iraklılar yetkilileri istifaya çağırdı.

Protestocular, kolluk kuvvetlerinin olay yerine gelmesi üzerine de araba tekerlekleri yakarak yol kesti.

El-İbadi Basra’ya geldi
12 Temmuz’da IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun Brüksel’deki toplantısına katılan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi de ertesi gün doğrudan Basra’ya geçti.

Basra’daki güvenlik yetkilileri ile aşiret ve topluluk liderleriyle görüşen El-İbadi, ardından yaptığı açıklamada “Basra halkı, gösterileri Basra’nın çıkarı için yapıyor. Bundan en ufak şüphemiz yok” ifadelerini kullandı.

Ancak ne görüşmeler ne de açıklamalar Basra halkının öfkesini dindirmeye yetmedi. Protestocuların bugün (14 Temmuz) erken saatlerde El-İbadi çıktıktan bir saat sonra Sheraton Basra Otel’e baskın düzenlediği bildirildi.

Sadr’dan kolluk kuvvetlerine çağrı
Irak’ta 12 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerde birinci çıkan Mukteda es-Sadr yaptığı açıklamada, kolluk kuvvetlerine protestoculara zarar verilmemesi çağrısında bulunurken, protestoculardan da kamu mallarına zarar verilmemesini istedi.


Şii dini lider Sistani’den protestolara destek
Öte yandan Iraklı Şiilerin dini lideri Ayetullah Ali Sistani’nin de protestoculara destek verdiği bildirildi.

Rus haber ajansı Sputnik’in haberine göre, Sistani’nin Kerbela’daki temsilcisi Şeyh Abulmehdi Kerbelayi yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin güneyindeki protestolara destek verdiklerini duyurdu. Kerbelayi, açıklamada “göstericilerin taleplerinin yerine getirilmesi” gerektiğini belirtti.

Editör: TE Bilisim