İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Abdullahiyan, İran parlamentosunda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Dicle ve Aras nehirleri üzerinde baraj planlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. İran, Türkiye’nin ‘sınır bölgelerindeki su kaynakları üzerinde baraj inşa etme planlarına’ karşı olduklarını belirtti.

Abdullahiyan şu açıklamada bulundu, “Dost ve komşu ülkemiz Türkiye’nin baraj inşaatı alanında, bölgenin çevre koşullarını bozacak, halkımız ve bölge için sorun yaratacak, diğer yandan ülkemize giren su miktarını olumsuz yönde etkileyecek önlemler alması kabul edilemezdir.”

Abdullahiyan ayrıca, “Bu konuyu son 8 ayda Türkiye Dışişleri Bakanı’ndan en az üç kez takip ettim. Tahran ve Ankara arasında su işbirliği konusunda ikili bir anlaşma olmamasına rağmen, son dört ay içinde istişareler yapıldı. Bu doğrultuda ortak su komitesinin kurulması planlanıyor” dedi.

Diğer yandan Irak hükümetiyle temas halinde olduklarını belirten Bakan, hem İran’ın hem de Irak’ın Türkiye’nin baraj inşa planlarından zarar göreceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim