Dünyanın en büyük sodalı gölü, 3 bin 712 kilometrekarelik yüzey alanıyla da Türkiye'nin en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü'nde her geçen gün bilim insanlarını heyecanlandıran ve yeni araştırmalara sevk eden keşifler yapılıyor. Van Gölü'nün sırlarla dolu olduğuna dikkat çekmek için harekete geçen Edremit Belediyesi, dalış okulunun açılını gerçekleştirdi. Edremit Dalış Okulu’nun açılışına ise Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel ve dalgıçlar katıldı.

EDREMİT BELEDİYE BAŞKANI SAY, İLÇEYE DALIŞ OKULU KAZANDIRDI! Dalış okulu açılışında konuşan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, “Bir süre önce Tahsin Ceylan'ın Van ziyaretinde söz vermiştik, Edremit belediyesi olarak bölgede dalış turizminin gelişmesi anlamında Dalış Okulunun açılması için söz vermiştik. Van Diving ekibi olarak birlikte hazırlıklarımızı yaptık ve bugün de açılışımızı gerçekleştiriyoruz. Dalış okulumuzla birlikte Van Gölü havzasında da diğer denizler gibi dalış turizmi gelişecek ve denizin üstü gibi altında ki zenginlikler de halkımızla buluşmuş olacaktır.” Şeklinde konuştu.  

VALİ BİLMEZ, “OKULUMUZ HAYIRLI UĞURLU OLSUN” DEDİ.  Dalgıçları Van’a beklediğini aktaran Van Valisi ve Büyükşehir Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Bu okulun açılmasında emeği geçen başta Edremit Belediye Başkanı İsmail Say olmak üzere fikir babası olan Tahsin hocamıza teşekkür ediyoruz.  Dalış severleri Van Gölü’nün dibindeki gizemi, mikrobiyalitleri, canlıları keşfetmeye davet ediyoruz. Van Mercan balığımız da yeni keşfedildi, en az 5 yüz bin yıllık bir balık olduğuna inanıyoruz. Bütün dalgıçları Van'a bekliyoruz. Okulumuz hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.

“VAN GÖLÜ’NÜN HEP ÜSTÜNÜ GÖRÜYORUZ” Son olarak dalış okulu konusunda konuşan Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan, “Avusturya denize kıyısı olmayan bir ülke, 750 bin lisanslı dalgıçları var. Bizim ülkemizde lisanslı dalgıç sayısı 400 bin. Van Gölü gibi bir gölde de resmi olarak açılan ilk dalış okulu. İnanın buranın her tarafında bir dalış okulunun açılması gerekiyor. Çünkü Van Gölü 600 bin yıllık bir geçmişe sahip, çok fazla sırlarla dolu, bu sırları ağırlamak dalgıçlara düşüyor. Aynı zamanda dalgıç arkadaşlar bir başka görevi daha da yerine getiriyorlar, Van Gölü’nün hep üstünü görüyoruz, altını da biz görüyoruz. Çok ciddi bir kirlilik tehlikesi altında. İşte dalgıçlar bu kirliliği görüp belgelemek ve buralarda önlem alınmasına katkı sağlamaktadırlar. Bu okulun açılmasından dolayı çok mutluyum, şahsım adına, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu adına çok mutluyum ve dileğim en yakın zamanda Van Gölü’nün etrafının her tarafında bir dalış okulunun açılması, gençlerimizin dalışla tanışmasıdır.” Görüşlerine yer verdi.

 

Editör: TE Bilisim