Yüz binlerce öğrencinin yeni bir hayata atılacağı üniversitelere kayıt süreci başladı.

Rektör Şevli, Üniversitemize yurtiçi ve yurtdışında öğrenci getiremediğimiz sürece üniversitemizi saygın üniversiteler statüsüne oturtamayız.

Şevli, "Üniversiteler siyasetin arka bahçesi değil bilim ve bilimsel çalışmaların üretildiği merkezlerdir.

Tarihi coğrafyası ve turizm değerleriyle kadım bir kent olan kentimizin üniversitesini cazip hale getirebilmek yurt içi ve yurt dışında öğrenci katılımını sağlayabilmek için çiçeği burnunda rektör Hamdullah Şevli hatırı sayılır çabalar harcıyor.

37 yıllık üniversitenin hala hak ettiği yere gelmediğinin altını çizen Prof. Dr. Şevli Bu durumun Van için bir kırılma noktası olduğunu dile getirdi.

XGündem olarak Hamdullah Şevli'nin dikkat çektiği noktayı ve üniversitenin kent üzerindeki etkisini kamuoyuyla paylaşmak için sorularımızı rektör şevliye tevcih ettik.

REKTÖR ŞEVLİ'DEN XGÜNDEM'E ÖZEL AÇIKLAMALAR...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan atama kararıyla, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğüne atanan  Prof. Dr. Hamdullah Şevli ile yaptığımız röportajı Van kamuoyuyla paylaşıyoruz.

ŞEVLİ, KENTTEKİ STK BELEDİYE ve KURUMLARLA İŞBİRLİĞİ

Üniversitemizde Bine yakın akademisyenimiz var. bireysel olarak şehirle ilgili, belediye, STK'lar  ve çeşitli kurumlarla ile işbirliği yaparak Van'ın Kültürünü, bitkisinin tanıtımını sağlayan bireysel çalışmalarımız söz konusudur.  Yeterli bulmuyorum biz bunu yeni dönemde kolektif olarak yapmayı planlıyoruz. bireysellikten çıkarıp kurumsallaşmayı hedefliyoruz. Araştırma merkezlerimiz var bunun yanında fakültelerimizde işletmeler kurarak, iktisadi veya döner işletmeler ortak projeler yaparak yapmayı planlıyoruz.

KEDİ EVİNİ ŞEHRE TAŞIYACAĞIZ

Dışarıdan gelen Turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerin başında Kampüsümüzde bulunan Kedi Villasıdır. bu kedi evini şehirle bütünleşmesi açısından ya şehre taşıyacağız, yada yeni bir tane de şehir merkezine şehirle bütünleşmemiz adına açmayı düşünüyoruz.

GASTRONOMİ ÜZERİNE BÖLÜM KURMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

Turizm olarak Antep Gastronomisi mutfağı revaçta, Van'ın mutfağı Gaziantep'ten daha çok daha lezzetleri olmasına rağmen Gastronomi konusunda diğer illere göre geriden geliyoruz. biz tam da burada Turizm Yüksekokulunda Gastronomi bölümü kurmayı hedefliyoruz.

Nordoz sofrası gibi yeni yerler açmak gerek...

Gastronomi bölümü açarsak Van'ın Mutfağını,  yemeğini, kahvaltısı üzerine hem öğrencilere eğitim vereceğiz. hem de ilerde şehirle bağımızı daha da çok güçlendirebiliriz.

KAZI ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK

Tarihiyle ilgili ise,  Van'ın tarihiyle ilgili Van kalesi, Hoşap, Cavuştepe, gibi yerlerde bizim arkeoloji bölümümüzdeki ve diğer üniversitelerdeki hocalarla işbirliği yaparak kazı çalışmalarına devam ediyor.

TÜRKİYE'DE BİRİNCİYİZ...

Tarım ve Hayvancılık kentiyiz, küçük başta Türkiye birincisiyiz. büyükbaşta ilk 10'dayız. Tarım arazı ve mera bakımında iyi bir noktadayız. Meyvecilik, sebzecilik anlamında iyi bir noktada olduğumuzu düşünüyorum.

Hayvan hastanemiz, çiftçi eğitim merkezi, çiftliğimiz mevcut ancak bunlar nüfus bir milyonu geçti bunun yanında cevre illere de hitap ettiğimizi hesaba katarsak Van'a ve bölgeye yeteri kadar cevap olduğunu düşünmüyorum.  bunu geliştirip büyütmemiz gerek.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ÜNİVERSİTELERİNDEN BİRİYİZ

Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden biriyiz. 7500 dönümlük Üniversite yerleşkemiz var. şehirden biraz uzağız .  

Hocalarımızın çoğunluğu Üniversite kampüsünde, idari personel, öğrenci yurtları KYK yurtları üniversitemizin içinde, öğrenci, idari personel ve hocalar şehir merkezine ihtiyaçları olduğunda gidip geliyorlar yani biraz şehirden kopuk durumda, biz bunu yeni dönemde aşmayı çalışacağız. şehirle hem öğrencimizi, hem hocalarımızı, şehirle iç içe şehre katkı sunmalarını istiyoruz.

ŞEHRE BAKAN YÖNÜMÜZ TIP FAKÜLTESİ

Şehre bakan yönümüz tıp fakültesi günde en az 3-4 bin hasta gelip tedavi oluyor. hastanenin döner sermayesi var. ameliyat, medikal vs. ve bir kısım çalışanın da maaşları merkezi bütçeden değil, döner sermayeden karşılanıyor.

ÇİFTÇİYE EĞİTİM VE MOBİL HİZMET VERMEK İSTİYORUZ

Aynı mantıkla Veteriner ve Ziraat fakültesinde döner sermaye marifetiyle, çiftçiye eğitim ve mobil hizmet vermek istiyoruz.  Sadece üniversite için değil de  hedefimiz Van'da ne kadar köy varsa oralara hizmet götürmek istiyoruz.

İŞ İSTİHDAM ALANLARINA YÖNELMEMİZ GEREK

Ziraat fakültemizde mantar yetiştiriyorlar. aromalı bitkiler nane kekik vs yetiştiren hocalarımız var. Van'ın kendine has özgün otları mevcut keledoş, peynir vs kullanılan otlar veya reçelde kullanılan kayısı, kara erikler, cevizi, süt veya süt tuzu fabrikası neden olmasın tarım burada kent için ciddi bir istihdamdır.

İŞSİZLİK HAT SAHFADA ÇOBAN BULUNMUYOR!

İşsizliğin hat sahfada olduğu kentte gün geliyor çoban bulamaz durumda geliyoruz. çobanlık mesleğini hayat standartlarını yükselterek cazip hale getirilebilir.  düzgün bir hayat standarı ile çoban çok rahat bulunur.

VAN BALIĞI GÖÇÜ ÖNEMLİDİR

Üniversitemizde Veterinerlik, Ziraat ve Su ürünleri Fakültemiz kente turist çekecek atılımlar yapmayı planlıyoruz. Van balığı göçü bunların başında yer alıyor.

Hiç bir ile nasıp olmayan tarihi dokuya sahip bir kentimiz var. kaşıkçı elması gibi tozunu alıp parlatmamız gerek.

Valilik, Belediye, STK'lar ve  Van'daki bütün kurumlarla biz işbirliğine hazırız.

Akademik destek, Danışmanlık, ortak projeler noktasında her türlü ortak çalışmaya hazırız.

BİZ SORDUK REKTÖR ŞEVLİ CEVAPLADI

Fakültedeki Doktor Eksikliği üzerine ne söylemek istersiniz?

Bizim bazı yan dallarda hiç doktorumuz yok. Sağlık bakanlığı ile görüşülüp mecburi hizmet noktasında üniversitemize eksik tüm alanlarda kadro tahsis edilmesi noktasında talebimiz var.  Mevcut doktorlarımızın durum cazip hale getirir isek  dışarıdan da hocaların da buraya gelmemesi için bir neden kalmaz diye düşünüyorum.

Edremit ve Toki'den direk üniversiteye deniz otobüs seferleri başlatmayı planlıyor musunuz?

Deniz ulaşımı ile ilgili daha önce böyle bir proje yapılmış hatta Edremit belediyesi liman yapmış Üniversiteye yakın limanın bulunduğu alanda su seviyesi düşük sığ yanı onun düzeltilmesi lazım. revize edilmesi gerek. Edremit belediyesiyle görüşülüp karşılıklı sabah, öğlen akşam şeklinde seferler başlatmayı planlıyoruz.

YÖK'ün yeni dönemdeki Dijital Dönüşüm üzerine ne söylemek istersiniz?

Yüksek Öğretimde Dijital Dönüşüm projesi YÖK'ün başlattığı bir projedir. 2018 yılında Sn. Cumhurbaşkanımızın Üniversiteler akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanımız; şunu ifade ediyor "Cumhurbaşkanı hükümet sistemini kurarken iki başlığa özel önem verdik diyor bu ofislerden biri dijital dönüşüm diğeri de insan kaynakları ofisidir. her iki alanla da doğrudan ilgileneceğimi YÖK'ün bu yılki çalışmalarını 2 ayrı başlıkta belirlemiş olması isabetli bir tercih olduğunu görüyorum.

Türkiye her alanda çağı yakalamak ve ötesine geçmek için önce Dijital dönüşümü tamamlamak zorundadır. şimdi yüksek öğretim de dijital dönüşüm haritası yayınlandı.

Neden Dijital Dönüşüm?

Küreselleşme, Rekabet, Ulusallaşma, dijital teknolojilerdeki sürekli gelişmeler bilgi toplumu, endüstrü 4,0, Yüksek öğretime artan talep, değişen öğrenci profili, bunların hepsi bizi yüksek öğretimde Dijital dönüşüm projesini hızlı bir şekilde VAN YYÜ'nin de bu alanda ilerlemesini bize gösteriyor.

Biz burada dijital eğitimci, öğrenci, dijital öğrenme ortamları, dijital veri, dijital karar destek verimleri gibi konularda çalışmalar yapacağız.

Bununla ilgili bir yol haritanız var mı?

Van YYÜ olarak öncelikle Mühendislik fakültemizde bilgisayar mühendisliği bölümü var. orada yazılım, programlama alanında çok yetkin hocalarımızı kadromuza dahil etmek istiyoruz. Bilgisayar mühendisliği bölümüne önümüzdeki yıllarda öğrenci alabilmek için YÖK'e müracaat da bulunacağız. bizim bilgisayar araştırma merkezimiz var. bilgi işlem daire başkanlığımız var. bu merkezlerimizde ciddi manada güçlendirmek istiyoruz.

Acil eylem planı anlamında  Üniversite de ilk olarak neler yapılması gerekir sizce ?

Bizim üzerimizdeki en büyük sorumluluklardan bir tanesi Şehrin kalkınması için çalışma başlatacağız.

Bu şuan fikir aşamasında ama ilerde gerçekleştirmeyi düşündüğümüz bir proje, Kalkınma Enstitüsü kurmayı düşünüyoruz.

Bizim sosyal bilimler, Fen Bilimleri ve yaşayan diller enstitümüz var. ama bu kalkınma enstitüsü farklı bir şey olacak bu sadece Van'ın değil Van gölü havzasının (Hakkari, Muş, Bitlis) bütün çevreye hitap edebilecek bir enstitü olacak. bu da fikir aşamasında şuan, kalkınma enstitüsü kurulduktan sonra orda ilgili master yüksek lisans programlarını açıp başlangıçta bu bölgenin nelere ihtiyacı var.

Hem sosyal hem de teknolojik olarak altyapı olarak bu durumu sadece sosyal olarak da düşünmeyeceğiz. kalkınma enstitüsünde gerekli çalışmaları saha çalışmaları, yüksek lisans öğrencilerine tez konusu verirken bu bölgenin ihtiyaçları nelerdir bu bölge nasıl kalkınır bunu irdeleyeceğiz.

ÜNİVERSİTEMİZ HER GEÇEN GÜN YERELLEŞİYOR

Bizim üniversiteler için en büyük tehlike yerelleşmedir. ben Vanlı bir rektörüm bütün üniversiteye Vanlı öğrenci alayım derseniz, Üniversite Üniversal olan Evrensel ismine aykırıdır. bizim üniversite son yıllarda biraz yerelleşmeye başlamış hem öğrenci profili olarak hem akademisyen profili olarak git gide yerelleşme trendine girmiş

bölgeselleşmesi yerelleşmesi bir üniversite için ciddi bir risktir. Bizim Türkiye'nin her yerinden hatta yurt dışından üniversitemize öğrenci çekmemiz lazım.

Bizim 1500 misafir (Yurtdışından) uluslararası öğrencimiz var. üniversitenin uluslararalılaşması lazım Türkiye'nin batısından Akdeniz, Eğe, Marmara bölgesinden öğrenci çekmemiz gerek mükemmel bir kampüsümüz var. Vangölü kıyısında yürüyüş alanları gezi alanları, mükemmel spor salonu, yüzme yarı olimpik havuzları, her türlü sportif faaliyetlerini yapabilecekleri tesislerimiz var. konservatuarımız var. güzel sanatlar fakültemizde resim, heykel bölümü var. bütün öğrencinin gerek sanat, gerek spor alanında yapabileceği her türlü imkan var. ulaşım sorunumuz yok. İnsanlar İstanbul gibi bir yerde Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçmek için 2-3 saat sürerken insanlar uçakla İstanbul'dan Van'a 2 saatte çok rahatlıkla gelebilirsiniz.

Kurumsal iletişime bunun için önem veriyorum. Üniversitemizin bu güzelliklerini artık bireysel olarak değil daha profesyonel bir ekiple üniversitemizi ve Van'ı tanıtmamız lazım.

Hamdullah şevli olarak Van için bir hayaliniz var mı?

Bizim için en büyük hayal bu memlekete hizmet etmektir. Vanlı olmak sorumluluğumuzu kat be kat arttırıyor. biz istiyoruz ki Van YYÜ sayılı üniversiteler arasına girse, mesele ODTÜ, İTÜ meşhur bir üniversitedir veya Karadeniz teknik üniversitesi benim hayalim buradaki mühendislik fakültesini çok güçlendirmek. bilimsel altyapısını güçlendirmek istiyorum. Doğu Anadolu teknik üniversitesi yok ama bizim de teknik üniversite olacak şekilde sadece Van'dan bölgeden öğrenci değil Türkiye'den öğrenci değil hakikaten Van'da bir üniversite var çok üst seviye bir üniversite İran dan Irak'tan Türki Cumhuriyetlerinden, Pakistan ve Arap Ülkelerinden öğrenci çekebilecek bir seviyeye gelmek.

YILAN HİKAYESİNE DÖNEN BAŞKALE MESLEK YÜKSEKOKULU NE AŞAMADA?

İstanbul Ticaret Üniversitesinin bir dönem bir çalışması oldu. yakın zamanda Başkale'de bir Üniversite binası yapımı ile ilgili bir projemiz yok. ilerde gündemimize gelirde finansını bulursak neden olmasın.

En önemli projelerinizden biri nedir?

Biz Vanlıyız memleketime rektör atandığımdan dolayı da büyük gurur duyuyorum. bu büyük gururun yanında büyük de bir sorumluluktur. 37 yıllık tarihinde ilk defa üniversitemize bir Vanlı rektör atandı. bundan sebep Van'ın beklentisi de çok yüksek, bizimde onların beklentilerini karşılayacak. Yeni YÖK'te başlıklar halinde sayarsak,

1- Eğitim Öğretim,

2 - Araştırma Arge

3- Finansa Erişim... Van YYü büyük bir üniversite tek alanda ihtisaslaşacak kadar daraltmamamız da lazım. Tıp Fakültesi olarak bölgede sağlık alanında bir numara olmamız gerek.  Ziraat deseniz Tarım ve Hayvancılıkta güçlü bir kent. bunun yanında çok güçlü edebiyat fakültemiz var. sosyoloji ve psikoloji bölümümüz de mevcut insanların sosyal yapısı psikolojik durumu psikoloji bir şehri çok etkiliyor.

Hepsinde bizi en çok ilgilendiren konu Toplumsal Fayda bilim, eğitim, proje, finans bulma, yanında bütün bunlardan önemlisi yeni YÖK'te toplumsal fayda topluma katkısı ne olacak. Üniversite olarak Van'a ve bölgeye ne gibi katkımız olacak bu anlamda bölgenin kalkınmasına, hayvancılığına, sağlık ve çevresine, Vangölü kirliliği, gibi konularda bilimsel olarak siz Vangölü için şu önlemleri almazsanız Vangölü'nün ömrü şu kadardır diyebilmeliyiz. Van'ın gençlerine iş istihdam adına neler yapılabilir. sahada bölgede anket yaptıracağız. sosyal olarak gençlik ne istiyor. gelecek kaygıları, kadınların toplumdaki yeri vs işbirliği yaparak çözüm önerileri ortaya koymamız gerek.

Son olarak ne söylemek istersiniz

Biz şehirle ciddi bir köprü kurmak istiyoruz. STK ve Van halkıyla oturup ilimize katkı sunmak istiyoruz. Van bölgemizde güçlü bir üniversitedir. bizim 5 bine yakın çalışanımız, 2 bine yakın akademisyenimiz var. 30 bine yakın öğrencimiz var. Van için üniversite önemlidir.

Hamdullah Şevli kimdir?

1974 yılında Van’da doğdu. Van’ın tanınmış âlimlerinden merhum Feyzullah Şevli’nin oğludur. Annesi, Seyyid Sibğatullah Arvasî’nin torunudur. İlkokulu Van İkinisan İlkokulu’nda, Ortaokulu Van İmam Hatip Lisesi’nde ve Liseyi Van Atatürk Lisesi’nde tamamladı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmenliği Bölümünden Mezun oldu. Daha sonra, master ve doktora derecelerini Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı’nda tamamladı.

1996-2010 yıllarında Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi ve Yardımcı Doçent olarak görev yaptı. Matematik Bölümü Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürüttü.

2010 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne geçti. 2011 yılında Doçent oldu. 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde milletvekilliği aday adaylığı için yasa gereği 5 yıldır öğretim üyesi olarak görev yaptığı İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden istifa eden Şevli, Fakülte Kurulu Üyeliği ve Fen Bilimleri Dergisi Editörlüğü görevlerini yürütmekteydi.

Uluslararası saygın dergilerde yayınlanmış 25 makalesi vardır. Bu yayınlardan 15’i TÜBİTAK teşvik ödülüne layık görülmüştür. Başta Amerika olmak üzere birçok ülkede düzenlenen Uluslararası Kongrelere konuşmacı olarak davet edilmiş, Uluslararası Sempozyumlarda Bilim Kurulu ve Düzenleme Kurulu üyelikleri yapmıştır.

2019 yılında yayımlanan karar ile Van Yüzüncü Yıl Rektörlüğüne atanmıştır.

İyi derecede İngilizce bilen Şevli evli olup, biri kız, diğeri de erkek olmak üzere iki çocuk babasıdır.

NOT : RÖPORTAJ XGÜNDEM DERGİSİ 21. SAYISINDAN DERLENMİŞTİR

Editör: TE Bilisim