Van'ın eğitim alanında dibe vurduğu ve ekonomik anlamda vatandaşların güçlük çektiği bu dönemlerde özel okul adı altında mağduriyete yol açtığı gibi öğrencilerin de eğitim hakkını kısıtlamakta. İddiaya göre Özel Van Bilim Teknoloji Lisesi'de 2 öğrencisi bulunan veliden okul yöneticileri ödenmesi gereken ücretin fazlasını talep etti.

 Bu durumu kabullenemeyen veli okul yönetimine tepki göstererek, alınan ücretin zorla veya usulsüz alındığını savundu.

Okul yöneticilerinin bin 300 liralık kıyafet ücreti istediğini savunan veli şunları söyledi: "Velisi olduğum öğrenciler, aldıkları başarı derecesiyle Özel Van Bilim Teknoloji Lisesi'de kısmi burstan faydalanarak okula kayıtları yapıldı. Bu yıl kayıt yenileme döneminde okul yönetiminin velilerden bin 300 lira kıyafet ücreti talep ediyorlar. Bu ekonomik dar zamanda okul yönetimlerinin velilere bu dayatmaları yapmaları, vicdansızlık ve uyanıklıktır"

"İki katı ücret istiyorlar"

 Okul yetkililerinin keyfi uygulamalar yaptığını savunan veliler, devlet destekli özel okullarda SSK ödemelerinde devlet katkısı olduğunu belirterek, "Okula ödenmesi gereken 255 lira SSK ödemesi yerine bizlerde 500 lira istiyorlar. 500 lirayı makbuz açıklamasında SSK ödemesi olarak istediğimizde ise mafyavari tavırlarla okuldan kovuyorlar. SSK yetkililerini arayıp primler hakkında bilgi aldık. Aldığımız bilgide;

'6111 Sayılı Kanun'un 38'inci maddesi ile 5510 Sayılı Kanun'un 81'inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yapılan değişiklik ile bu kapsamda olanlar için prim oranı; prime esas kazançlarının %6'sıdır. Bu prim oranının % 1'inin kısa vadeli sigorta kolları, %5'inin de genel sağlık sigortası primidir' denildi. Bu eğitimci görünümlü soygunculara birilerinin dur demesi bekleniyor" ifadelerini kullandı.

"Devlet kitaplarını kabul etmiyorlar"

Okul yönetiminin seçtiği kitap setlerini almayan öğrencileri duygularıyla tehdit eden okul idarecileri, "Bu dar ve ekonomik sıkıntılı süreçte devletin öğrencilerin masalarına kadar ulaştırdığı kitapları görmezden gelmek, bu ülkeye ve millete ihanettir. Bir Eğitimciye yakışmayacak bir şekilde 'bizim seçtiğimiz kitapları almak zorundasınız, yoksa öğrencileriniz arkadaşlarının yanında boynu bükük oturur' diyerek, çocuklarımızın duygularını istismar eden bu zavallılara söylenecek söz bulamıyorum. Haklarında gerekli yerlere incelemeler yapılsın diye şikayetçi olacağız. Diğer velilerin de buna sessiz kalmamalarını istiyorum" şeklinde konuştu.

 "Okul reklamları hakkında suç duyurusunda bulunacağız"

Veliler, "Okul kayıtları döneminde reklam panoları, afişler ve el ilanlarıyla velilerin ve öğrencilerin aklıyla oynayan okul sahipleri, tamamen devlet destekli diyerek halkı kandırıyorlar. Okula gittiğinizde ise bambaşka bir manzara ile karşılaşıyorsunuz. Bu konuda da vatandaşı aldatma ve yanıltmalarından dolayı haklarında şikayetçi olacağız" ifadelerini kullandılar.

İddialarla ilgili aradığımız okul idarecileri  telefonlarına çıkmadı. 

Hakimiyet

Editör: TE Bilisim