2017’de Bingöl Üniversitesi’nden mezun olan Kürtçe öğretmeni Gernas Hezex, Kürtçe’nin Kurmanci lehçesinde dil kursu açmak için Van Tuşba’daki Halk Eğitim Merkezine başvuruda bulundu.Tuşba Halk Eğitim Merkezi tarafından başvurusu kabul edilen Hezex, sınıf için başvuruda bulunduğu Van YY. Ünivesitesi’nden de olumlu yanıt aldı.

Rûdaw’a konuşan Hezex, “2017’de mezun olduğum Bingöl Üniversitesi’nde hala mastır yapıyorum. Kürtçe öğretmeniyim ancak öğretmen olarak atanmadım. Aynı zamanda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde de başka bir bölümde okuyorum. Kasım 2021’de Halk Eğitim Merkezleri’nin kursları için Kurmancî lehçesindeki modüller de kabul edilmişti. Zazakî daha önce vardı zaten. Bu amaçla Tuşba Halk Eğitim Merkezi’ne başvuruda bulundum. Gerekli belgeleri götürdükten sonra 12 öğrenci bulabildiğim taktirde kursu açabileceğim belirtildi. Ancak Halk Eğitim Merkezi’nde sınıf sıkıntısı olabileceği belirtildiği için başka bir yerde sınıf bulabileceğim söylendi. Bunun üzerine Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne başvuruda bulundum. Üniversite bünyesindeki Genç Ofislerden birinde dersimizi görebileceğimiz söylendi. Bunun için belgelerimi takdim etmem istendi. Resmi başvurumuz kabul oldu. En kısa sürece derslerimizin günleri ve saatleri de belli olacak” dedi.

Mezunlar MEB onaylı sertifika alacak

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Halk Eğitim Merkezleri’nde 100 civarında dilde mesleki kurs veriliyor. Kürtçe ile ilgili modüller, MEB sisteminde Yaşayan Diller ve Lehçeler Kurmancca Seviye A1 ve Yaşayan Diller ve Lehçeler Seviye A1 şeklinde yer alıyor.

Kürtçeyi alfabeden başlayarak öğrenecek olan öğrencilere kurs bitiminde MEB onaylı sertifika verilecek.

Halk Eğitim Merkezlerindeki Kürtçe kurslarının ortaokullardaki seçmeli Kürtçe (Kurmancî-Zazakî) kadar sahiplenilmesi gerektiğini vurgulayan Gernas Hezex, “Ortaokullardaki dersler 5,6,7 ve 8. sınıflarla sınırlıyken Halk Eğitimdeki Kürtçe kurslarına 10 yaşından büyük herkes kayıt olabilir. Dolayısıyla 5’inci sınıfa giden bir çocuk da bu kursa kaydolabilir. Hatta ve hatta çocuğun  anne ve babasıyla sınıf arkadaşı olma imkanı bile var” diye konuştu.

Rudaw

Editör: TE Bilisim