Rusya-Ukrayna Savaşı petrolün (Brent) varil fiyatını 130 doların üzerine kadar çıkarırken, hâlihazırda 120 dolara gerileyen fiyatın yeniden tırmanışa geçmesinden endişe ediliyor. Dünyanın önde gelen yatırım bankalarından JP Morgan’ın genel müdürü Jamie Dimon, “Petrol 175 dolar olabilir.” ikazında bulundu. Petrolün varil fiyatının kısa vadede 150 Amerikan Doları’na kadar yükselebileceği belirtiliyor. Petrolde korkulan olursa Türkiye’de motorin ve benzin litre fiyatı 45 Türk Lirası’nı (TL) geçecek. Malezya merkezli petrol ve gaz piyasaları istihbarat platformu Oil Industry Insight Kurucusu Alahdal Hussein, Rusya’nın petrol ve doğalgaz arzını kısa sürede ikame edecek başka bir kaynak bulmanın zor olduğunu söyledi.

RUSYA PETROLÜNÜN YASAKLANMASI FİYATLARI ARTIRACAK

Rus petrolüne yönelik Avrupa Birliği (AB) ambargosunun petrol piyasasında ciddi değişikliklere yol açacağını dile getiren Hussein, “Doğacak tüm risklere gözlerini kapatıp bu müeyyideyi uygulamayı göze aldıklarını farz edersek, AB’nin Rus petrolünü ikame edebilmesi için yönünü Afrika, Orta Doğu ve ABD’ye çevirmesi gerekiyor. Bu da fiyatların fırlamasına yol açar.” dedi. Hussein, “Bu durum en çok Çin ve Asya ülkelerinin işine yarayacak. Çünkü Rusya, petrol arzının devamlılığını sağlamak için bu ülkelere fiyat indirimi sunacak.” tespitinde bulundu. “Savaş bitmedikçe fiyatlar yüksek seyretmeye devam edecek.”diyen Hussein’e göre, Rus petrol ambargosu hayata geçirilirse varil başına 150 doları görmek mümkün.

BENZİN VE MOTORİN 30 TL’YE DOĞRU TIRMANIYOR

120 dolar eşiğinde iken Türkiye’de benzinin ortalama litre fiyatı 26,15 TL-26,40 TL arasında değişiyor. Motorin ise 25,90 TL-26,20 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Otogaz” diye bilinen sıvılaştırılmış petrol gazının (LPG) fiyat aralığı ise, 11,50 TL-12,20 TL. Petrolün variline 30 dolarlık ilave bir maliyetin söz konusu fiyatları 15-20 TL daha yukarı çekebileceği belirtiliyor. Hükûmetin akaryakıt mamûllerinden aldığı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) feragat etmemesi hâlinde fiyat artışı pompaya zam olarak yansımaya devam edecek. Almanya akaryakıt fiyatlarındaki artışın yol açtığı yükü hafifletmek için 1 Haziran 2022-31 Ağustos 2022 tarihleri arasında benzinde 30 sent, motorinde 15 sent indirime gitti. Ayrıca 1 Eylül’e kadar aylık bileti 9 euroya indirerek toplu taşıma tarifesinde radikal bir indirime gitti. 30 gün geçerli olan bilet tren, otobüs, metro ve tramvay gibi toplu taşıma vasıtalarında geçerli olacak.

 

Editör: TE Bilisim