Gazetecilere yeni hapis cezaları getirilmesinin yolunu açan torba kanun teklifinde yeni bir gelişme yaşandı.

Finansman şirketleri, finansal kiralama ve faktoring şirketleri hakkında haber yapan gazetecilere, "itibarı zedelediği" gerekçesiyle üç yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören düzenleme, torba kanun teklifinden çıkarıldı.

AKP Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, maddenin tekrar değerlendirilmek üzere geri çekildiğini söyledi.

Teklifte ne vardı?

AKP Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci’nin hazırladığı ve tamamı AKP’li 85 vekilin imzasını taşıyan torba yasa teklifi 39 maddeden oluşuyor.

Teklifteki 34. madde, şirketlerin 'şöhretine' zarar verecek haberleri yapan gazetecilere üç yıl hapis cezası öngörüyor:

"Madde 34: Basın Kanununda belirtilen araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzeri yayın araçlarından biri vasıtasıyla; bir şirketin itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamaz ya da bu yolla asılsız haber yayılamaz. İsimleri belirtilmese dahi şirketlerin güvenilirliği konusunda kamuoyunda tereddüde yol açacak veya şirketlere duyulan güveni sarsacak veya şirketlerin mali bünyelerinin olumsuz etkilenmesine neden olabilecek nitelikte asılsız haberler yukarıda belirtilen araçlarla yayılamaz.

Fıkraya aykırı davrananlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bin günden ikibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Yukarıdaki fıkrada yazılı fiil neticesinde özel veya kamusal bir zarar doğarsa verilecek ceza altıda bir oranında artırılarak hükmolunur."

Editör: TE Bilisim