Van'da Esnaf Can Çekişiyor: 947 iflas bildirimi: Böyle giderse esnaf kalmayacak,

Van’da pandemi yasakları nedeniyle esnaf zor günler geçiriyor. Van Esnaf Sanatkarlar Odası Birliği (VESOB) Başkanı İsa Berge, 1 Ocak 2020'den 19 Mart 2021'e kadar 947 esnafın işlerini kapatarak odadan ayrıldığını açıkladı.

Türkiye’de 16 Mart 2020 tarihinden itibaren uygulamaya konulan yasak ve önlemlerin üzerinden 14 ay geçti. Bu süre zarfında hem yasaklar hem de uygulanan tedbirler nedeniyle kapalı olan küçük ölçekli işletmeler kepenk kapatıyor.

'BÖYLE GİDERSE ESNAF KALMAYACAK'

Van merkezde bulunan Avrupa Halk Pazarı Kooperatifi Başkanı Rıza Kurt, salgın süreci ve yaşanan ekonomik darboğazla beraber büyük sorunlar yaşadıklarını söyledi. Salgın sürecinden kaynaklı sorunların her geçen gün arttığını söyleyen Kurt, bu süreç içerisinde hükümetten hiçbir destek alamadıklarını belirterek, “Gelir desteği şeklinde başvurularımızı yaptık ama maalesef şu an için hiçbir gelişme yok. Talebimiz esnafa sahip çıkmaları, vergi affı çıkması şart, kira desteği ve gelir kayıplarının derhal karşılanması gerekiyor. Eğer bir an önce gereken esneklikler sağlanmazsa, esnafa el atılmasa ülkede özellikle küçük esnaf adına bir şey kalmayacak” dedi.

TUŞBA HALK PAZARINDA 15 ESNAF KEPENK KAPATTI

Tuşba Halk Pazarı Kooperatifi Başkanı Abdüsselam Kaya da çok zor günler yaşadıklarını söyledi. Salgın ve mevcut ekonomik krizden dolayı pazarda bulunan dükkânların çoğunun boşaldığını kaydeden Kaya, yüzlerce küçük esnafın olduğu halk pazarlarında esnafın birer birer kepenk kapattığını ifade ederek, “Altmış esnafımızdan on beşi kepenk kapattı. Dükkânlarımızın olduğu yerler derme çatma alanlar. Bu konuya ilişkin resmi yetkililerle görüştük, bize iş alanının revize edilmesi noktasında yardımcı olacaklarını söylüyorlar ama yıllardır bir gelişme yok. Kira, vergi ve stopaj desteklemeleri konusunda başvurularımızı yaptık lakin bir geri dönüş olmadı yetkililerden yardım bekliyoruz. Yoksa hepimiz bir bir dükkânlarımızı kapatıp işsizler kervanına katılacağız" diye konuştu.

'YETKİLİ MAKAMLAR BAŞVURULARIMIZA YANIT VERMİYOR'

Büyük Halk Pazarı Kooperatif Başkanı Kemal Kaya da, “Halk pazarları yoksul halk kesimlerinin genelde tercih ettiği yerlerdir. Van halkının çoğunluğunun ekonomik olarak zor durumda olduğu herkesin malumu. Fiyatların mevcut piyasaya göre çok daha ucuz olduğu halk pazarlarına dahi insanlar artık gelemez oldu. Alım gücü yok oluyor. Bundan kaynaklı da iş yapamayan esnaf kepenk kapatıyor. Ve yetkililer de bu durumu öylece izliyorlar" diyerek bu gidişata dur denilmesi için çağrıda bulundu.

VESOB BAŞKANI BERGE: 947 ESNAFIMIZ İFLASINI BİLDİRDİ

Halk Pazarı Kooperatifleri'nin ve bünyesindeki esnafın sorunlarına ilişkin Van Esnaf Sanatkârlar Odası (VESOB) Başkanı İsa Berge de birçok esnafın odaya kaydı bulunmadığı için kaç işletmenin kapandığına dair ellerinde net bir veri bulunmadığını ancak Van’da 1 Ocak 2020-19 Mart 2021 tarihleri arasında 947 esnafın odaya terk verdiğini söyledi. Gazete Duvar

Editör: TE Bilisim