Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Visa Türkiye ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı iş birliğiyle 2019'da hayata geçirilen, 30 banka ve e-para kuruluşu tarafından desteklenen "İşimi Yönetebiliyorum Projesi" kapsamındaki sekizinci eğitimi programı, Van'da özel bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirdi. 

 Van'da düzenlenen eğitim proğramına TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel ve DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay, Türkkonfed yönetim kurulu üyesi Suat Çiftçi, Van Ticaret ve sanayi odası başkanı Necdet Takva, Kosgeb müdürü Emre Yörük, Van SMMMO başkanı Yakup Örenci, Van Akademik odalar birliği dönem sözcüsü İbrahim Şahin, KOBİ’lerin yanı sıra kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

Program kapsamında ilk üç yılda KOBİ’lerin ihtiyaçları doğrultusunda finans, dijital pazarlama, e-ticaret, yönetim stratejileri, markalaşma eğitimleri ile üç bin KOBİ temsilcisine ulaşıldı KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu alanlarda verilen dijitalleşme, koçluk ve mentorluk çalışmalarının da yer aldığı programda 200’ün üzerinde KOBİ’ye e-ticaret ve dijital pazarlama desteği sağlandı. Eğitim içeriklerine bu yıl, uluslararası ticaret ve e-ihracat konuları ile Akbank’ın finansal katkısıyla yeşil dönüşüm teması da eklendi.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi LouisaVinton, “İstihdam ve üretimde aslan payını oluşturan küçük işletmeler Türkiye ekonomisinin temel taşı. Ve dünyanın her yerinde olduğu gibi, insanları yoksulluktan refaha çeken ve 'kimseyi geride bırakmamaya' yardımcı olan, etkisi kanıtlanmış bir itici güç konumundalar. Bu nedenle UNDP olarak KOBİ’lerin özellikle zorlu ekonomik zamanlarda hayatta kalmaları ve gelişmelerine yardımcı olacak en son bilgi ve becerileri sunmaya devam edecek şekilde ortaklığımızı genişletmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, “Görmek istediğimiz zaman, potansiyellerin sınırı yoktur. Bir şehir için geçerli olan ilke her bir şirket için de geçerlidir. Her şirket yola, bir hayalden ve bir potansiyelden aldığı güçle çıkar. Başarıyı getiren de bu yolculuğu dönüştürecek esnekliğe, çevikliğe ve kararlılığa sahip olmaktır. Bu dönüşümleri tetikleyen değişimi zamanında yakalamak, çağın gerektirdiği bilgi birikimi ve teknolojiyi kullanarak, ekonomimizin kapasitesini geliştirmek, her zamankinden daha da önemli bir hale geliyor. Dünya verimlilik odaklı bir üretim ve hizmet ekonomisine doğru dönüşürken, Türkiye’de bu değişimi gerçekleştirecek en önemli aktörler, hiç şüphesiz KOBİ’lerimizdir. Ekonomimizin yüzde 99,8’ini oluşturan, istihdamdan ihracata her alanda sorumluluk üstlenen KOBİ’ler emeği ve tutkusuyla değer yaratıyor. İstiyoruz ki, her KOBİ, her şirket, her profesyonel, dönüşümün bu kadar hızlı ve kapsamlı olduğu çağımızda, gönül rahatlığıyla ‘İşimi Yönetebiliyorum’ desin. Bu yalnızca kendi varlıklarının sürdürülebilirliği açısından değil ekonomik kalkınmamız açısından da büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel de konuyla ilgili “Geçtiğimiz iki yılda yaşanan pandemi koşullarında tüketicilerin hızla dijital alışveriş ve ödeme yöntemlerine geçiş yaptığına ve bu değişimin kalıcı hale geldiğine tanık olduk. Bu dönüşüm, işletmelerin de duruma adapte olması gerekliliğini beraberinde getirdi. İşimi Yönetebiliyorum eğitimleri ile bugüne kadar 3.000 KOBİ’ye finansal disiplin ve dijitalleşme alanında eğitim verdik. Dijitalleşme içeriklerinin tamamını bitiren KOBİ’lere ise e-ticarete başlangıç ve dijital pazarlama destek paketleri ile işlerini dijital ortama taşımalarını sağladık. Eğitim içeriklerini de ekosistemin ihtiyaçlarına göre düzenli olarak güncelliyoruz. Bu sene uluslararası ticaret, e-ihracat ve yeşil dönüşüm teması da eğitimlere eklendi. Pandemi döneminin ardından yüz yüze eğitimlerin ikincisini proje ortaklarımız UNDP ve TÜRKONFED ile Van’da gerçekleştirmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi.

DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay ise“KOBİ’lerin gelişmesi ve güçlenmesi ekonomik olarak kalkınmış bir Türkiye’nin teminatıdır. Bu nedenle bugün bizleri bir araya getiren TÜRKONFED, Visa ve UNDP Türkiye iş birliği ile hayata geçirilen ‘İşimi Yönetiyorum’ projesi, KOBİ’lerimizin kapasitelerini geliştirip, ihtiyaç alanlarına önemli çözümler üreterek katkı sağlayacaktır. KOBİ’lerimizin yeşil dönüşümden dijitalleşmeye, e-ticaretten pazarlamaya geleceğe bugünden hazırlanması, uluslararası rekabet için büyük önem taşımaktadır” açıklamasında bulundu.

Van’daki eğitim toplantısındaalanlarında uzman akademisyen ve profesyoneller,uluslararası ticaret ve e-ihracat, yeşildönüşümün KOBİ’ler için önemi, dijital pazarlama, işletmelerin temel faaliyet döngüsü ve finansmana erişim temalarında birer seminer verdi.

Nisan 2023’e kadar sürmesi planlanan program,Van’ın ardındandört farklı ildeki KOBİ’lere yüz yüze eğitimlerle erişirken, online eğitim sisteminde yer alanyedi farklı temadakiiçeriklerini deyaklaşık bin KOBİ temsilcisine daha sunmayı hedefliyor.

Şu ana kadar çevrimiçi olarak 78 ile ulaşan programın fiziki eğitimleri de önümüzdeki yıl, mevcut 8 ilden 12’ye ulaşacak.







 

Editör: TE Bilisim