VANEKSPRES HABER - VAN

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şubesinden yapılan yazılı açıklamayı olduğu gibi sizlerle paylaşıyoruz.

İMO’DAN TASFİYE  VE EK FİYAT FARKI İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

Yapılan yazılı açıklamada: “Ülkenin en önemli yapı taşı olan  inşaat sektörü, pandemi sürecinde yaşanan problemler ve küresel sebeplerinde etkisiyle zor zamanlar geçirmesi kamu ve özel sektörü fazlasıyla etkilemiştir.

Bir çok meslektaşımızı yakından ilgilendiren inşaat sektöründeki malzeme artışları devam eden işleri yapılamaz hale getirilmiştir. Mücbir sebep olarak görebileceğimiz olağanüstü kur dalgalanmaları, hammaddelere gelen günlük zamlar; kamu müteahhitliği, özel sektörde iş  yapan ve firmalarda görev alan meslektaşlarımızı  zorlu bir sürece sokmuştur. Firmalar tasfiye beklentisi için inşaatları durdurmuş olmakta kimi firmalarda teminat yakmakta olup bünyesinde bulunan meslektaşlarımızın işlerine son vermektedir.

Ülkenin kalbi olan inşaat sektörü, sekteye uğradığı her gün beslediği yan dalları olan diğer sektörleri de etkisiz kılmaktadır. Ek fiyat farkı hesabında 0,9 sabit katsayısı bile piyasadaki reel fiyatların ciddi oranda altında olmasına rağmen, daha düşük oranlarda belirlenen değer, sektörü umutsuzluğa sürüklemiştir. İşin uygulama ayı veya ihale tarihine göre değişkenlik gösteren ek fiyat farkı yüzde 5 ortalama gibi bir sonuç vermiştir Bulunduğumuz bölgede Aralık ayı çalışılmayan dönem olması, endekslerin düşük oranda çıkmasında önemli bir etken olmuştur. Aralık ayına kadar verilen ek fiyat farkından yola çıkılarak, 2022 yılının Ocak ayından itibaren enflasyonda düşüş beklenirken artışların devam etmesi iş döngüsünü tamamen çıkmaza sürüklemiştir. Ek fiyat farkı kararnamesinde en önemli beklenti; sözleşmeye göre  fiyat farkı verilmeyen işlerde fiyat farkının devam ettirilmesi yönündeydi. Bu konu ile ilgili hiç bir ayrıcalık tanınmaması firmaları çaresizliğe sürüklemiştir.

 Örneğin TÜİK endekslerine göre Temmuz ayında ihalesi yapılan bir işin bugünün şartlarında yüzde 75 oranında fiyat farkı alması gerekmektedir. İnşaat Mühendisleri Odası Van Şubesi olarak talebimiz tasfiyenin, hiç başlanmayan ya da yüzde olarak düşük seviyelerde olan işlere getirilmesi, sunulacak yeni fiyat farkının piyasada gerçek zam değerlerini yansıtmasını istiyoruz. Kamu yatırımlarının durması ve yeni bir ihale maliyetinin hesaplanması yüzde 400 oranlarında daha fazla bedel çıkmasıyla ciddi bir kamu zararı çıkmaktadır. Unutulmamalıdır ki bu sektörün sahipsiz ve çözümsüz kalması bütün sektörlerde ciddi tahribatlara yol açacaktır” denildi.

Editör: TE Bilisim