VanHaber - Van Türk Mühendis ve  Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), başlattıkları “Her şantiyeye bir şef” kampanyası kapsamında açıklama yaptı. Şube binalarında yapılan açıklamada konuşan İMO Yönetim Kurulu Üyesi Baran Bulut Balkan, şantiyelerde şeflerin önemine değindi.

‘HASARLAR HATALARINDAN KAYNAKLANIYOR’

Türkiye topraklarının yüzde 93’ünün aktif deprem kuşağı üzerinde bulunduğuna dikkati çeken Balkan, güvenli yapı üretimi ve deprem nedeniyle oluşacak zararların asgariye indirilebilmesi için şantiye şefliğinin anahtar konumunda yer aldığını ifade etti. Balkan, “Deprem hasarlarının çok büyük bir kısmı inşaat hatalarından kaynaklanmaktadır. Bilinçsizlik veya liyakatsizlik doğa olaylarını felakete dönüştürmekte, toplumda onarılması zor yaralar açmaktadır” dedi.

YETKİN KİŞİLER ŞEF YAPILMALI

Şantiye şefliğinin işçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanması konusunda önemine değinen Balkan, işçi ölümlerinde Türkiye’nin Avrupa birinciliği ve dünya üçüncülüğünde bulunduğunu kaydetti. İşçi ölümlerinin büyük çoğunluğunun inşaat sektöründe yaşandığının altını çizen Balkan, “Dolayısıyla, iş kazalarına karşı alınacak önlemlerde müteahhitlerin sorumluluklarını yerine getirmesinin yanı sıra, şantiye şefliğinin yetkin kişilerce ve tam zamanlı yürütülmesi hayati önemdedir” diye belirtti.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Şantiye şefinin, taşıdığı sorumluluk ve şantiye alanında yüklendiği görevin kapsamı dikkate alındığında şantiyeden hiç ayrılmaması gerektiğine değinen Balkan, bir mühendisin mevzuatta izin verildiği gibi, 30 bin metrekareye kadar 5 ayrı işin şantiye şefliğini yapma şansının olmadığını vurguladı. Balkan, can güvenliği için asli bir çalışma alanı olan şantiye şefliğinin, bir deprem ülkesinde kağıt üzerinde kalmasının tehlikesine değindi. Mevcut durumun ülke için “Utanç kaynağı” olduğunu sözlerine ekleyen Balkan, şu önerilerde bulundu:

“*İstisnai durumlar dışında, her şantiye şefi sadece bir şantiyede tam zamanlı olarak görevlendirilmelidir.

*Şantiye şefliğinin üstlenilmesinde; yapım işinin konusunun, niteliğinin, büyüklüğünün ve ilgili imalatların oranının dikkate alınması, keyfi uygulamaların sonlandırılması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

*Şantiye şefliği sürekli eğitime ve mesleki tecrübeye gereksinim duyan bir görevdir. Bu görevi yerine getirecek kişilerin ilgili meslek odalarınca verilen eğitimlere katılıp belgelendirilmeleri zorunlu tutulmalıdır.

*Gerçeğe aykırı beyanda bulunarak şantiye şefliği üstlenilmesinin önünü geçilmesi için şantiye şeflerinden Oda Kayıt Belgesi istenmelidir.

*Şantiye şefleri TMMOB tarafından belirlenen mühendislik asgari ücretinin altında çalıştırılmamalı, hak ve ücretleri yasal güvenceye alınmalıdır.”

CAN VE MAL GÜVENLİĞİ 

Balkan, son olarak şu çağrıda bulundu: “Tüm meslektaşlarımızı, mesleğimizi ve haklarımızı sahiplenmeye, ilgili idareleri de uyarılarımızı dikkate alarak önerilerimizi hayata geçirmeye, halkın can ve mal güvenliğini ilgilendiren böylesi önemli bir konuda ivedilikle Odamızla birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim