HAYDAR ERDİNLER - VANEKSPRES - VAN

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şubesi kuruluşlarının 67. Yılında meslekte, 50, 40 ve 25. yılını dolduran üyelere plaket verdi.

Özel bir otelde Yapılan Yemekli Geceye katılan Şube Başkanı Fırat Durmaz, yaptığı konuşmada,

11 Mart 2020 tarihinden beri ülkemizde etkisini gösteren ve adeta hayatımızı, yaşam standartlarımızı elimizden alan covid 19 hastalığı sebebiyle, inşaat mühendisleri odası olarak birçok etkinlik, konferans ve programlarımızı ertelemek zorunda kaldık.

“1954 yılında kurulan ve teknik sivil toplum örgütü olan İnşaat Mühendisleri Odası, inşaat mühendisliği alanındaki gelişmeleri ülke çıkarlarına uygun bir şekilde yaygınlaştırmaya çaba gösteren, teknik, toplumsal, ekonomik ve siyasal politikalarda varlığını tespitleriyle kanıtlayan, köklü örgütlenme şemasıyla her dönem söz sahibi olmayı başaran bir yapılanmadır. Bu yapılanma; önemli projelere imza atan değerli üyeler yetiştirmiş, bu üyelerin ardında bırakmış olduğu tecrübe rehberiyle de yeni nesil meslektaşlarımıza ışık tutmayı başarmıştır.

İMO SİYASİ BİR ÖRGÜTLENME DEĞİLDİR

İMO her dönem inşaat mühendislerinin birlik, beraberlik ruhuyla bir arada kalmasını ve faaliyet göstermesini sağlayan bir örgüttür. Dönem dönem yaşanan, siyasal ayrıştırmalar ve baskılara maruz kalsa da İMO köklü örgütlü yapısıyla, her zaman kamu yararı faaliyetlerine devam etmiştir. İMO siyasi bir örgütlenme değildir. Hiçbir siyasi oluşumun bir parçası da değildir. Fakat odamız, teknik konularda üyelerine rehberlik etmekle mükellef olduğu gibi; toplumsal olaylara ve ülkemizde yaşanan gelişmelere duyarsız kalması beklenemez. Sivil toplum örgütleri; ülke genelinde yapılan yatırımları, ekonomik faaliyetleri, toplumsal olayları irdelemek ve görüş bildirip yön vermekle mükelleftirler. Bu sebeple; mesleğimizin sorunları ile birlikte ülkemizin sorunlarıyla da ilgilenmemiz gerekir” dedi.

Durmaz Konuşmasının Devamında, İnşaat Mühendisliği, insanlık tarihinin ilk dönemlerinden beri var olan bir bilim dalıdır. Nitekim; M.Ö. 4000 li yıllarda inşa edilen Mısır Piramitleri bunun en güzel örneğinidir.

YANLIŞ POLİTİKALAR İNŞAATLARI DURMA NOKTASINA GETİRDİ

2020 ve 2021 yılında yaşanan ekonomik gelişmeler de hem mesleğimiz, hem de sektörümüz için ciddi sıkıntıları da beraberinde getirdi. Uzun dönemde son 20 yıldır, kısa dönemde son 5 yıldır, ülkemizin ekonomik dalgalanmalarına, krizlerine artık alışmışken bu sene bununla beraber beklenmeyen maliyet artışları da geldi. Her yıl doğrusal olarak zorlanan hayat şartlarıyla beraber, inşaat sektöründeki doğrusal maliyet artışlarını artık kabullenir olduk. Fakat bu yıl, bu artışla beraber üretici firmaların yanlış dış ticaret (ihracat) politikaları sebebiyle, özellikle inşaat demiri ve plastik başta olmak üzere, inşaat yapı malzemelerinde hiç de doğrusal olmayan, aksine parabol şeklinde artan anormal maliyet artışlarıyla karşılaştık. Türkiye deki üretici firmalar, pandemi sonrası ürettikleri malzemelerin büyük bir miktarını iç talebi karşılamadan direk Ortadoğu ve uzak doğu ülkelerine ihraç ediyor. Bu sebeple iç talep karşılanamıyor ve mal tedariği zorlaşınca, mal bedelleri 2 katına kadar artıyor. Böylesi yanlış bir politika yüzünden özellikle içinde bulunduğumuz bu sene, inşaat sektörü ciddi anlamda bir çıkmaz a girmiş durumda. Alım gücü zaten çok düşük. Faiz oranları çok yüksek. Vatandaş ev sahibi olamıyor. Müteahhit firmalar çok pahalıya mal ediyor. Dolaylı olarak, sektörün hızındaki yavaşlama inşaat mühendislerinin istihdam edilmesinde engel olarak büyüyor.

TEŞVİK KREDİ VE HİBE ŞART

               Hükümetin bu konuda acilen müdahale etmesi ve iç talep sağlanmadan, ihracat yapılmasının önünde gerekli önlemleri alması gerekiyor. Lokomotif bir sektör olan İnşaat sektörünün desteklenmesi, teşvik, kredi ve hibelerle ayakta tutulması gerekiyor.

GÜÇLÜ BİR ÖRGÜTLENME ŞART

Bu özet sorunlarla beraber daha birçok bahsedilmesi gereken meselemiz var. Bugün belki bunun zamanı ve yeri değil. Fakat iyi bilinmelidir ki; yaşanan mevzuat hataları, mağduriyetler, iş istihdam sorunları ve yanlış ekonomik hamlelerin mesleğimize ve sektörümüze verdiği zararlar ancak ve ancak güçlü bir örgütlenmeyle, birlikte hareket etmekle çözülür. 67 yıllık bir davanın bize bırakmış örgütlü mirasa sahip çıkalım. Bu örgütlenmenin gelecek kuşaklara daha da geliştirilmesini, bilgi bankasını genişletmeyi sağlayalım diyerek sözlerine son verdi.

25. 40. Ve 50. Yılını doldurmuş meslektaşlarını kutlayan başkan Durmaz son olarak plaketlerini takdim ederek programı sonlandırdı.







Editör: TE Bilisim