Halkın geçim kaynağının büyük oranda tarım, hayvancılık ve turizme dayalı olduğu Van’da esnaf ve iş yeri sahipleri özellikle son iki yıldır ekonomik olarak çok zor durumda olduklarını belirtiyor.

Ekonomik krizin yanı sıra, bu yıl kuraklıkla da boğuşan çiftçiler, bu yıl daha çok zarar gördü. Öte yandan sırtını turizme dayayan iş yerleri de umduklarını bulamadı.

Van’ın en işlek caddelerinden biri olan İskele Caddesi’nde bulunan Konya Mutfağı restoranı, vakit öğlen olmasına rağmen boş.

Restoran sahibi Erkan Aslan, “Görüyorsunuz, öğlen olduğu halde kimse yok, lokanta boş. İnsanlar ekonomik olarak büyük sıkıntı yaşıyor, kimse gelip yemek yiyemiyor” dedi.

Pandemi nedeniyle kapalı olan ve “Van’ın can damarı” olarak nitelendirilen Kapıköy Sınır Kapısı bir ay önce yeniden ulaşıma açıldı. Çarşı ve pazar yeri İran ve Rojhılat’tan gelen misafirlerle biraz daha kalabalık olsa da kent yine beklediği turist akınına tanık olamadı.  

Otel sahibi Levent Özeller, “Van sahipsiz kaldı. Kimse dönüp bakmıyor. Kapı açılmadı. Kapıköy iki yıl kapalı kaldı. Otelciler olarak nereye gittiysek de bir sonuç alamadık. Kimse hele bir bakalım bunlar ne istiyor demedi” diye şikayetini dile getirdi.

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç’ın soru önergesine , Van’da Ocak 2019 ile Haziran 2020 döneminde 839 işyeri kapandı. Son 6 yılda ise toplamda 3 bin 957 işyeri iflas etti.

Otel sahibi Kemal Bekleyen, “Pandemi döneminde gördüğümüz zararı iki yılda da telafi edemeyiz. İki yılda ancak sırtımızı doğrultabilirz. Tabi o da işler iyi giderse” dedi.

Van'daki krizler de artık çoklu bir hale gelmesi hem esnaf hem tüccar hem de vatandaşları zor durumda bırakıyor.

 Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe de, “Bu kentin kaderi tuizme bağlı. Hayvancılık zaten kalmadı. Milletin alım gücü düştü. Artan mazot ve gübre fiyatları nedeniyle zaten ziraat yapılamıyor. Memleketimizde pandemidenönce 200 kadar otel vardı, bunlardan 100 tanesi iflas etti” diye belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kişi başına düşen en düşük gelirde Van, Ağrı’dan sonra ikinci sırada. Yine Kredi ve kredi kartında takibe düşme konusunda ise Van’ın Türkiye genelinde 6’ncı sırada olduğunu kaydetti. Rudaw

Editör: TE Bilisim