Van'da patronlara destek programı kapsamında kurulan ve 61 fabrikada 13 bin işçiye istihdam sağlanacağı söylenen projede patronlar hızla büyürken, işçilerin sömürü koşulları her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Van Tekstil Kent’te çalışan işçiler asgari ücret dahi alamadıklarını ve bu duruma göz yumulduğunu söylüyor.

"4 SAAT FAZLA MESAİYE 5 LİRA"
Evrensel’e konuşan bir işçi, “İŞKUR bünyesinde kursiyer olarak çalıştırılıyoruz. İŞKUR resmi olarak 2 bin 300 lira civarında patrona para yatırıyor diye biliyoruz. Ama biz 1700 lira alıyoruz. 1700 liranın üstünü patron alıyor” diyor. Fazla mesaiye zorlandıklarını belirten işçi, “Mesai ücreti de sadaka gibi. 4 saat çalışmaya 5 lira ücret veriyorlar. Bu yüzden de kimse kalmak istemiyor zaten” şeklinde konuşuyor. İşe başladıklarında ilk 6 ay İŞKUR bünyesinde çalıştırıldıklarını söyleyen işçi, “6 aydan sonra çıkışımız veriliyor. Sonra tekrar işe alınsak da tazminat almayalım diye süre dolmadan yeniden çıkışımızı veriyorlar. Tekstil Kent’te bulunan patronların neredeyse tamamına yakını bu şekilde çalıştırıyor ve işçilerin çoğu işsizlik korkusuyla ses çıkaramıyor” diyor.

BİR TORBA KÖMÜRE MUHTAÇ HALE GETİRİYORLAR
Başka bir fabrikada çalışan diğer bir işçi ise “Günde 12 saat çalıştırılıyoruz. Aldığımız maaş 1700 lira. Uzun süre çalışanlar bile asgari ücretin altında maaş ile çalışıyor. 5 yıldır çalışan işçi bile en fazla 200 lira fazla maaş alıyor” diyerek sömürünün boyutunu gözler önüne seriyor. Fabrikalarında çıkan yemeklerin de kötü olduğunu söyleyen işçi, “Fazla mesaiye kaldığımızda gece saat 11’e kadar da çalışsak akşam yemeği çıkarmıyorlar. Aldığı ücrete ve tüm bunlara itiraz edene ‘İşine geliyorsa çalış. Biz zorla çalıştırmıyoruz. İstersen git şikayet et’ diyorlar. Bu firmaların çoğu büyük markalara üretim yapıyor ama denetleme falan yok. Devlet de göz yumuyor bu duruma. Amele pazarı gibi resmen. Bir torba kömüre muhtaç hale getiriyorlar. Bu para ile değil aile geçindirmek kendi masraflarımızı dahi karşılayamıyoruz. Ekonominin durumu ortada” diyor.

İŞSİZLİK KORKUSUNDAN KİMSE SES ÇIKARAMIYOR
Van’da işsizliğin yoğun olmasından dolayı bu ücrete ve koşullara mecbur kalıp çalıştıklarını söyleyen işçi, “Van’da iş yok. Zaten fabrikaları da gidip dağın başına yapmışlar. Bu yüzden ses çıkaramıyor kimse. İŞKUR’dan aldıkları paradan kesinti yapıyorlar. Düşünün her bir işçiden 1000 lira alsalar, 100 işçi çalışan bir yerde 100 bin lira para eder. Birlik olsak böyle olmaz ama bizde de ne yazık ki böyle bir kültür gelişmemiş. İşsizlik korkusu da var” diyor.

EMEP’DEN İŞÇİLERE BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI
EMEK Partisi (EMEP) Van İl Örgütü ise Tekstil Kent’teki fabrikaların ağır sömürü şartlarına ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Tekstil Kent’teki durumu “Van Tekstil Fabrikaları İşverene Cennet İşçiye Cehennem” ifadesinin yer aldığı açıklamada iktidarın bölgeyi ‘Çin’e dönüştüreceğiz’ diye duyurduğu, tekstil fabrikalarının patronlar için iştah kabartan yerler haline geldiğine vurgu yapıldı. Açıklamada, “Teşviklerin oluk oluk yağdığı fabrikalarda patron, işçi çalıştırırken bile kazanmaya başladı. İŞKUR üzerinden kursiyer statüsüyle alınan işçilerin maaşı devlet tarafından ödenirken patronlar elden geri alarak asgari ücretin altında işçi çalıştırıyorlar” denilerek işçilere birlik olma ve mücadele etme çağrısı yapıldı. Açıklamanın devamı ise şu şekilde: “Hal böyleyken çalıştırılan her işçi hem sömürülüyor hem de üzerinden rant kazanılıyor. Bu kölelik düzenini kabul etmiyoruz ve bu kölelik düzenine karşı Van Tekstil Kent’te çalışan tüm işçileri birlik olmaya ve mücadele etmeye çağırıyoruz. 1700 TL’ye mahkum edilen çalışma koşullarını kabul etmiyoruz. Böyle gelmiş böyle gider değil. Yan yana geldikçe mesai saatlerinden, düşük ücretlere, öğlen yemeklerine kadar her türlü sorun, birlik olarak aşılabilir.”

KAYNAK: EVRENSEL

Editör: TE Bilisim