VanHaber - Van’da ikamet eden iki girişimci kızkardeş üniversiteyi bitirdikten sonra biri Kamuda biri de müdendis olmayı hayal ederken bir anda başka ne yapabiliriz planları yaparken arıcılık yapmada karar kıldılar.

Organik bal üretimine başlayan kız kardeşler kendi markalarını oluşturdu. Vanlı girişimciler sarı kovan adındaki ürünleri yurt içinde bir çok noktaya ulaştırırken yurt dışına ihracat için 3  ülke ile de görüşmeleri başlattı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi kamu yönetimi bölümünden mezun olan Büşra Güler (24) kaymakamlık sınavları için, kardeşi Özlem Rabia Güler (22) ise Van YYÜ elektrik ve elektronik mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra KPSS için hazırlanmaya başladı.

Fakat pandemi, bu süreçte hayatlarına bambaşka bir yön verdi. Kendilerinin ve yakınlarının organik bal ve ürünlerine ulaşmadaki çabalarını gören iki kardeş, arıcılık yapmaya başladı. Kendilerini Doğu Anadolu Bölgesi'nin genç ve kadın girişimcileri olarak tanımlayan kardeşler, kendi markalarını kurup ürünlerini piyasaya sunduktan sonra yurt içinden büyük beğeni topladı. Ürünlerini yurt dışına pazarlamayı hedefleyen Güler kardeşler, şimdiden 3 ülke ile görüşmelere başladı.

‘KADIN KOOPERATİFİ KURACAĞIZ’

Yurt içine sattıkları ürünlerden çok olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten Büşra Güler yurt dışına açılmayı hedeflediklerini söyledi.

Güler, "Bu yolda Katar ile çok ciddi ilişkimizi ilerledi. Bu yıl Almanya ve Hollanda ile de görüşmelerimiz var. Bu ülkelere de bal satacağız. İşimizi daha da ilerletip sadece kadınlardan oluşan kadın kooperatifi kurmayı ve bu kooperatif sayesinde birçok kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Ballarımız organik sertifikalı ve çoğunluğu kadınlardan oluşuyor. Ve Kadınız arıcıyız kadınız balcıyız sloganıyla yola çıkıyoruz" dedi.

Özlem Güler ise özellikle kadın arıcılardan aldıkları numune ballarını analiz ettirdiklerini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı bal tebliğine uygun olursa balları aldıklarını anlatan Güler, müşterilerine gönderdikleri ballarda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tüketici arıcı kayıt numarası ile birlikte gönderdiklerinin altını çizdi.

Editör: TE Bilisim