Koronavirüs (Kovid-19) salgınının ülkede yayılmasıyla birlikte alınan tedbirler kapsamında ilk olarak sınır kapıları kapatıldı. Bir süre sonra ticari araçların geçişi üzerindeki yasak kalkarken, halen birçok sınır kapısında sivillerin geçişine izin verilmiyor. Bunlardan birisi de Van’ın Saray ilçesindeki İran’a açılan Kapıköy Sınır Kapısı. 

Söz konusu kapının aylardır kapalı olması kent turizminize büyük bir darbe vurdu. Her yıl kente giriş yapan binlerce İranlı turistin yasaklardan dolayı gelememesi ise en çok otelleri olumsuz etkiledi. Kentte kayıtlı bulunan otellerden birçoğu kepenk indirdi. Otellerde çalışan yüzlerce kişi ise işsiz.   

50 OTELDEN 15’İ KAPANDI

Van Otelciler Odası (VANODER) Başkanı Reşat Yeşilağaç, turizm sektörünün durmasıyla birlikte 50 otelden 15’inin kapandığını aktardı. Kapının açılmaması durumunda bu tablonun daha da kötüleşeceğine dikkati çeken Yeşilağaç, otel çalışanlarının da ya işsiz kaldığını ya da ücretlerini alamadıklarını kaydetti. Pandeminin başında otellerin yüzde 90’ının kapalı kaldığını anımsatan Yeşilağaç, bu süreçte otelcilere herhangi bir desteğin de yapılmadığını belirtti.

YÜZDE 50 İŞSİZLİK  

Yaşanan sıkıntının giderilmesinin tek yolunun sınır kapısının bir an önce açılmasından geçtiğini vurgulayan Yeşilağaç, “Haziran ayının ortalarında otellerimizi tekrar açtık. Bu sürede otellerimizin doluluk oranı yüzde 10 ile 15 arasında kaldı. En fazla doluluk oranı yüzde 25’lere kadar çıktı. Hal böyle olurken her ay içeri giriyoruz. Doluluk oranı yüzde 50’li üzerine ulaştığı zaman kurtarıyor. Bunun altındaki oranlar bizi kurtarmıyor. Yani bu süreçte her ay cebimizden gidiyor. 50 ya da 60 odalı bir otelde çalışanların yüzde 50’i şu an işsiz. Çalışanların çoğunun maaşı da işsizlikten dolayı ödenemiyor. Bunun yanında kira, elektrik, doğalgaz ve vergileri ödeyemiyoruz” şeklinde konuştu. 

Bu tablonun diğer sektörler için de geçerli olduğunu ifade eden Yeşilağaç, “Kapıköy Sınır Kapısı Van’dır. Vanlı esnaflar zor durumda. Bunun ötesi yok. Van’ın olmazsa olmazı İran’dır. İş ve kültür turları Van’da bitmiş durumda” dedi. Yurdun birçok kentinden Tahran’a uçuşların yapıldığına dikkati çeken Yeşilağaç, buna rağmen sınır kapısının kapalı olmasına anlam veremediklerini ifade etti. 

‘BATARIZ’ UYARISI

Yeşilağaç, “Haftada 55 uçak seyahati İran’dan Türkiye’ye yapılıyor. Bu uçuşlar yapılıyorsa o zaman neden hala sınır kapısı kapalı? Bu çifte standarttır. Esnaflar olarak bu çifte standartlara dur demek istiyoruz. Eğer gümrük kapısı kapalı kalmaya devam ederse bu süreçte batarız. Birçok esnaf kepenk kapatmak zorunda kalacak” uyarısında bulundu. MA

Editör: TE Bilisim