Haydar Erdinler - Vanekspres Haber
Nesine 2. Lig Play-Off yarı finalinde Vanspor’un Elazığspor karşısında sergilediği üstün futbolun ardından yaşanan gelişmeler kamuoyunu endişelendirdi. Vanspor’un sahadaki başarısını hazmedemeyen Elazığ cephesinin, taraftar grupları üzerinden sosyal medya ve yerel basında algı operasyonlarına girişmesi ve Vanspor kafilesine yönelik tehditkâr söylemler gündeme oturdu.
Tüm bu gelişmeler üzerine açıklamada bulunan Van Hasenan Aşireti Dernek Başkanı ve Tüm Hasenanlılar Aşiret Federasyonu Saymanı, iş adamı Bilal Teber, Elazığ kanadından gelen tehdit ve provokasyonlara sert tepki gösterdi. Teber, "Tüm tehditvari ve çirkin konuşmaları şiddetle kınıyoruz. Spor; barış, dostluk ve kardeşliktir. Bu tür kışkırtmalar, yalnızca spor ruhuna değil, toplumsal barışa da ağır darbe vurmaktadır." dedi.
Teber, 26 Mayıs 2025 Pazartesi günü Elazığ'da oynanacak rövanş karşılaşması öncesinde sosyal medya ve Elazığ yerel basınında Vanspor kafilesine yönelik açık tehditlerin arttığını belirterek, bu durumun ciddi güvenlik riskleri oluşturduğuna dikkat çekti.
Elazığspor taraftar gruplarıyla bağlantılı bazı mecraların, Vanspor kafilesine yönelik otel rezervasyonlarını gerekçesiz iptal ettirdiğini ve Elazığ’daki otel esnafına konaklama vermemeleri yönünde baskı yaptığını belirten Teber, bu durumu da “çirkin, suç teşkil eden ve toplumu ayrıştıran” bir tavır olarak nitelendirdi.
Teber’den Yetkililere Çağrı:
"Karşılaşmanın tarafsız sahada ya da seyircisiz oynanması dahil olmak üzere kamu güvenliğini sağlayacak tüm önlemlerin derhal alınması elzemdir. Hiçbir teknik ekip üyesi, sporcu veya taraftarın can güvenliği riske atılamaz. Bu durum artık spor sınırlarını aşmış ve kamu güvenliği sorunu haline gelmiştir. Tüm devlet organlarını ivedilikle göreve çağırıyoruz."
Açıklamasında Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Teber, "Bu hadsiz açıklamalar yalnızca Vanspor’a değil, aynı coğrafyada barış içinde yaşamaya çalışan herkese hakarettir. Kendilerini devlet yerine koyan bu yapılar, açıkça suç işlemektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti amigolar tarafından yönetilemez" ifadelerini kullandı.
Son olarak, bölgede gelişen barış ortamına zarar veren bu kışkırtıcı tutumların karşısında olduklarını belirten Bilal Teber, Hasenan Aşireti olarak sporun barış, hoşgörü, kardeşlik ve birleştirici gücünü savunmaya devam edeceklerini vurguladı.




