VANEKSPRES HABER - HAKKARİ - YÜKSEKOVA

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Yeşildere mahallesi sakinleri 100 yıllık bayramlaşma geleneği devam ettiriliyor.

Yaklaşık 100 yıldır devam eden bayramlaşma geleneği yüzlerce kişinin topluca gezip tüm mahallede bulunan evlere tek tek gidilip şeker toplanıyor. Ev ev gidilen bayramda yaklaşık 7 ton şeker dağıtılıyor.

Ramazan Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Yüksekova’da birlik beraberlik içinde kutlanıyor.

Bayramın birinci günü bir araya gelen yüzlerce kişi diğer illerden farklı olarak Mahallelerinde bulunan tüm evleri gezerek bayramlaşıyorlar.

7 den 70’e tüm insanların bir arada bayramlaştığı Yüksekova’da yurttaşlar bayram şekerlerini tepsilerde ikram ediyor. çoğu vatandaş şeker toplamak için poşet ile geziyor.

Mahalle sakini Mevlüt Kara Büyükşehirlerden farklı bir bayram geçiriyoruz.  İlçemizde bayram hazırlığı 2 yıldı sönük geçiyordu. Çok şükür pandeminin azalmasıyla tekrardan eski günlerde olduğu gibi bayramları kutlamaya başladık. Bayram öncesi sabah namazı, sonrası mezarlık ziyareti, daha sonrada tüm mahalleli bir evde toplanıp kahvaltı yapıyoruz.

Sonra toplu olarak tüm mahalleyi gezip mahalle sakinlerimizle bayramlaşıyoruz, küskün olanları bu vesileyle birbirleriyle barıştırıyoruz. Bu gelenek babadan oğula geçti yaklaşık 100 yıldır böyle geçiyor bayramlarımız. Dede ve babalarımızdan kalan geleneği yaşatmaya devam ediyoruz.











Editör: TE Bilisim