VanHaber - Van'da 2009 yılında projelendirilen ve bir süre sonra çalışmalarına başlanılan 41 kilometrelik çevreyolu aradan geçen süreye rağmen bitirilmedi. "İmar ve kamulaştırma" gerekçeleriyle sık sık kesintiye uğrayan çalışmalar, en son AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 31 Ekim 2020 tarihinden kısa bir süre önce başlatıldı. Erdoğan'ın gidişinden sonra Edremit ilçesi tarafından başlatılan çalışmalar bir kez daha durduruldu. Birçok seçimde iktidar partisinin seçim malzemesi haline getirdiği yolun bitirilmemesi tepkiyle karşılanıyor.   Konuya ilişkin Mezopotamya Ajansı'na (MA) konuşan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, çalışmaların sık sık sekteye uğramasının kente "has" olduğunu vurguladı. 

ZİYARET ÖNCESİ ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR

Hükümet yetkililerinden birilerinin kenti ziyaret etmesiyle sadece çevreyolunun gündeme geldiğini belirten İlhan, kent sakinlerinin 11 yılı aşkın bir süredir bu gündemle meşgul ve mağdur edildiğini kaydetti. Çevreyolunun üzerinden geçeceği güzergahın engebeli olmadığını ifade eden İlhan, "Türkiye’de sadece Van’a has bir olaydır bu. Bu durum ilimizde çok ciddi sıkıntılar doğurmaktadır. A kişisinin arazisini B kişiye, B kişisinin arazisini ise C kişisinin arazisine ortak ederek, 18. Madde ile vatandaşlar arasında husumete yol açabilecek bir durum var" diye konuştu. Erdoğan'ın gelişiyle yolun yapımına başlanılacağının duyurulduğunu anımsatan İlhan, "Ne zaman Cumhurbaşkanı ya da bir bakan kente gelecek olsa 'İpekyolu ve Edremit etapları başlıyor' denilerek bir algı oluşturuluyor" dedi. 

BİTMEYEN YOLDA İFTAR

Çevre yolunun bir "oyalama" olduğunu vurgulayan İlhan, yapılacağına dair bir niyetin olması halinde söz konusu yolun inşaatinin çoktan bitirileceğine dikkati çekti. İlhan, “Meydanlarda 'biz gelmeden bu ülkede yol yoktu, bu ülkede bina yoktu'  diye konuşuyorlar. Maalesef buna inanan bir kitle de söz konusu. Bu anlayıştan dolayı çevreyolu yapılmadığı ortadadır" ifadelerini kullandı. Konuya ilişkin kamuoyu oluşturmak için her yıl yolda bir kez iftar açtıklarına değinen İlhan, 4 yıl önce valiliğin kendilerine verdiği sözün ise tutulmadığını aktardı.  İlhan, “Bundan 4 yıl önce bir iftar programı yaptık. Vali, Van’daki siyasi partilere dönük bir toplantı yaparak, çevre yolu için ‘yapıp ve bitireceğiz’ dedi. Bundan kayaklı bu kahvaltı uygulamasını 2019 yılında yapmadık. 2020 yılında ise koronavirüs nedeniyle yapmadık. 2021 yılının Ramazan ayında bu iftarımızın 3'üncüsünü gerçekleştirme niyetimiz var. Bu Van adına üzücü bir durumdur" diye kaydetti. 

KAPALI 3 KAPI

"Çevreyolu, yarıda bırakılmış yapılar ve yasaklanan gösterilerden öteye gidemiyoruz" diyen İlhan, kentin ekonomik durumuna işaret ederek, şunları söyledi: "Van her anlamdan kilitlenmiştir. Türkiye’nin 39 sınır kapısı var. Sadece 3 sınır kapısı kapalı. Yüksekova Esendere, Van Kapıköy ve Doğubayazıt Gürbulak sınır kapıları. Van halkına buradan çağrı yapıyoruz; Artık yalanlara kanmayın. Bu memlekette hiçbir şey alternatifsiz değildir” diye belirtti.

YOL İSTİHDAM İÇİN ŞART

  Van'ın 5 cadde içine sıkışmış bir şehir olduğuna söyleyen İlhan, şehir yapısı ve gelişimi için çevre yolunun bir an önce bitirilmesi gerektiğinin altını çizdi. İlhan, şöyle devam etti: "Çevre yolu yapıldığında birçok yol rahatlayacak. Çevre yolundan şehre inecek olan caddeler şehrin daha da yayılması ve gelişmesini sağlayacaktır.  Bu şehrin yeniden nefes almasını sağlayacak. Van için istihdam, şehirleşme ve ulaşım anlamında çevre yolu çok önemlidir. Çevre yolunun artık seçim malzemesi olacak yanı yok. Van artık buna alıştı." MA / Barış Dönmez 

 

Editör: TE Bilisim