DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç ile gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak ve Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu ve Remziye Temel gözaltına alındı.

30'a yakın basın çalışanı hakkında gözaltı kararı olduğu öğrenilirken gözaltı sayısının artabileceği belirtiliyor.  Baskın sırasında gözaltına alınan gazetecilerin telefon ve kimi dijital materyallerine el konuldu.

Meslek örgütleri: Gerekçe gazetecilik faaliyetleri

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği'nin (DFG) Diyarbakır'daki binasının önünde meslek örgütleri ve gazetecilerin ortaklaşa düzenlediği basın açıklamasında gözaltılar protesto edildi. DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, burada yaptığı açıklamada "Bu gözaltıların asıl sebebinin Kürtlerin yaşadığı coğrafyada devlet tarafından yapılan hak ihlalleri, kötü muamele, hukuka aykırı davranış, işkence, gözaltı, tutuklama, göçertme ve savaş suçlarını ortaya çıkardığımız için olduğunu biliyoruz" dedi.

Kendisi de dört gün gözaltında tutulduktan sonra 6 Haziran Pazartesi günü adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Müftüoğlu, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada ise "Özellikle Kürt gazeteciler terör yaftasıyla gözaltına alınarak tutuklanıyor" derken bu sabahki operasyonu da "İktidar seçime giderken 'yol temizliği yapıyor' sözleriyle yorumladı. Müftüoğlu, Van'da hapis yatan gazeteci Ziya Çalışkan ve Nedim Türfent'e para gönderdiği gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Avukat Veysel Ok da DW Türkçe'ye suçlamalara delil olarak gazetecilerin meslek faaliyetleri, çalıştıkları haber ajansları ve konuk olarak katıldıkları programların gösterildiğini söyledi. Ok, "Bu, son dönemlerde yapılan en büyük gazeteci operasyonlarından bir tanesi" dedi.

"Gazetecilere yönelik baskılar artabilir"

DW Türkçe'ye konuşan DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren ise seçimle birlikte önümüzdeki süreçte basına yönelik baskıların artacağı görüşünde. Buna ek olarak, Irak'ta hali hazırda düzenlenen ve Suriye'de düzenlenmesi planlanan operasyonlar hakkında Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı dışında bilgi alacak yeterli kaynak olmadığına dikkat çeken Eren, "Belli ki sınır ötesinde yaşananlara dair haber yapılması istenmiyor, bölgedeki gazetecilere yönelik bu operasyonun bir nedeni de bu olabilir" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim