VanHaber - Van’dan sonra bu kez Mardin’de de pandemi sürecinde sosyal yardım yapılan bir mahallede 400 kişinin rızası dışında AKP’ye üye yapıldığı ortaya çıktı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın verilerine göre; 16 Aralık 2019’da üye sayısı 10 milyon 211 bin 596 olan AKP’nin üye sayısı, aradan geçen 50 günde 15 bin 692 kişi düşerek, 10 milyon 195 bin 904 olarak kayıtlara geçti. Uzun bir aradan sonra üye sayısında düşüş yaşayan AKP, “Üye sayımız artıyor, ailemiz büyüyor” sloganıyla “üye seferberliği” başlattı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı verilerine göre koronavirüs (Kovid-19) salgınının yaşandığı Mart ve Temmuz ayları arasında geçen 5 aylık süreçte AKP’nin üye sayısı bu kez 99 bin 783 arttı. AKP’nin üye sayısında yaşanan artışın, pandemi döneminde “Sosyal Destek Paketi” kapsamında bin TL yardım yapılan kişilerin habersiz bir şekilde üye yapılmalarından kaynaklandığı ortaya çıktı.

BİR MAHALLEDE 400 KİŞİ ÜYE YAPILDI

Mezapotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre Van’da salgın döneminde “Sosyal Destek Paketi” kapsamında bin TL yardım dağıtılan kişilerin rızaları dışında AKP’ye üye yapıldığının ortaya çıkmasının ardından, benzer bir olay da Mardin’in Savur ilçesinde yaşandı. Savur’da HDP’nin yüzde 80’in üzerinde oy aldığı Sürgücü (Ewîna) Mahallesi’nde pandemi sürecinde “Sosyal Destek Paketi” kapsamında bin TL yardım verilen yaklaşık 400 kişinin, rızası dışında AKP’ye üye yapıldıkları öğrenildi. AKP’ye üye yapıldıklarını telefonlarına gelen mesajlarla öğrenen yurttaşlar, şaşkınlık yaşadı. Mesajla birlikte AKP’ye üye yapıldıklarını fark eden yurttaşlar, mahallede yaptıkları araştırma sonucunda bin TL yardım verilen mahalle halkının tamamının AKP üyesi yapıldığını fark etti.

ÜYELİĞİNİ İPTAL ETTİ

Hayatının evi ile bahçesi arasında geçtiğini belirten Celile Salgın, kendisinin üye yapıldığını eşinin telefonuna gelen mesajla öğrendiğini söyledi. Salgın, “Bu devletin siyasetinin bir parçasıdır. Mesaj geldiğinde çok sinirlendim. Rahatsız oldum. Kendilerine göre böyle yapmışlar” dedi. Salgın, mesajın gelmesinin hemen ardından e-devlet uygulaması üzerinden üyeliğini iptal ettiğini belirtti. Salgın, imzaları olmadan, başvuru yapmadan nasıl üye yapıldıklarını anlam veremediklerini söyledi.

“BİZİM İÇİN UTANÇTIR”

Sürgücü’de yaklaşık 400 kişinin benzer şekilde AKP üyesi yapıldığını öğrendiklerini ifade eden Salgın, “Muhtarı aradık. HDP İlçe Eş Başkanını aradık. Avukatı aradı muhtar. Avukat imza olmadan böyle bir şey olmayacağını söyledi. Ama bizi üye yapmışlar” dedi. Muhtar aracılığıyla AKP Savur İlçe Başkanını aradıklarını, “Bizimle alakası yok” cevabını aldıklarını belirten Salgın, “Bizim milletimiz için AKP üyesi olmak büyük bir utançtır” diye belirtti.

ÜYELİK KONTROLÜ

Telefonuna gelen mesaj ile eşinin AKP’ye üye yapıldığını öğrendiğini belirten yurttaşlardan Mehmet Sürer, “Bu hastalık döneminde bin TL verilen kişilerin üye yapıldığı söylendi. Kimse söylemiyor ama sorunca birçok kişiye mesaj gelmiş durumda. Eşimi üye yapmışlar. Eşim her zaman köydedir. Köyden çıkmıyor. Türkçe de bilmiyor. Okuma yazmayı da bilmiyor. Partimizin (HDP) adını zor biliyor” şeklinde konuştu.

AKP İLÇE BAŞKANI: YURTTAŞLAR ÜYE OLMAK İSTİYOR

MA’nın telefonla ulaştığı AKP Savur İlçe Başkanı Ensari Kavak, kimseyi haberleri olmadan üye yapmadıklarını savundu. Salgın kapsamında yapılan bin liralık sosyal yardım sonrası kayıtların yapıldığına dair konuşan Kavak, “üye olmayana yardım verilmiyor” diye bir söylentinin çıkması nedeniyle yurttaşların kendilerini arayıp, üye olmak istediklerini ileri sürdü. Muhtarların da kendisini arayarak durumu aktardıklarını belirten Kavak, üye olmayanlara yardım verilmemesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

“AKP ADINA ARAMADIK”

Kavak şunları söyledi: “Kimileri ‘yardımlar devam edecekse üye oluruz’ diyorlardı. Yaklaşık 3 bin kişiye yardım yapıldı. Biz bu 3 bin kişiyi aramak zorundayız. Cumhurbaşkanımızın selamı ile. Tabii bu arada biz de üye olmak isteyip istemediklerini soruyoruz. Vefa grubu ile beraber jandarma dağıttı bu yardımları. Biz bu yardım verilenleri Cumhurbaşkanımızın selamı ile aradık, AK Parti adına aramadık. Ellerine yardım geçti mi geçmedi mi diye.”

FORM İMZALATAMADAN ÜYELİK

Haberi olmadan kimseyi üye yapmadıklarını savunan Kavak, üyelik için kişinin ıslak imzasının gerekip gerekmediği sorusuna “Üyelik için ıslak imza gerekiyor. Pandemi sürecinde genelde gidemediğimiz için form imzalatamadık. Ama daha sonra bilahare kendilerine form iletilmek üzere üyeliklerini yaptık” dedi.

Kaynak: M.A

Editör: TE Bilisim