VanHaber - Van Açlık Grevlerini İzleme Komisyonu, Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerine ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

Van-Hakkari Tabip Odası’nda gerçekleştirilen toplantıya, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Van Temsilciliği, Van Barosu, Van Hakkâri Tabip Odası, Van Tuhay-Der, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, SES Van Şubesi temsilcileri katıldı. Komisyon adına basın açıklamasını Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç okudu.

HEYET BAŞVURUSU REDDEDİLDİ

74’üncü gününde olan açlık grevlerinin 107 cezaevine yayıldığını belirten Yaviç, tutukluların en temel hakları için tüm yasal yolların tıkandığının sık sık tekrarlanan açlık grevi eylemlerinden anlaşıldığının altını çizdi. Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na cezaevlerine bağımsız bir heyet gönderilmesi için yaptıkları başvurunun olumsuz sonuçlandığını söyleyen Yaviç, buna rağmen koordinasyon üyesi avukatların Van F Tipi Cezaevi, Van Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu, Van T Tipi Cezaevi ve Patnos L Tipi Cezaevlerini ziyaret ettiğini açıkladı.

İHLAL RAPORU HAZIRLANDI

Cezaevi ziyaretleri sonucu hazırlanan rapora değinen Yaviç, “Açlık grevi yapan mahpuslara disiplin soruşturmalarının açıldığı, cezaevlerindeki hijyen koşullarının yetersiz olduğu, mahpuslara yeterli oranda temizlik malzemesi verilmediği, kalabalık gruplar halinde kapsamlı oda aramalarının yapıldığı görülmüştür. Cezaevlerindeki doluluk oranının fazla olması sebebiyle, 20 kişilik koğuşlarda 26-27 kişinin kaldığı, açlık grevine giren mahpusların beslenme ve sağlık kontrolü konusunda sorun yaşamadıkları ancak koruyucu yaşamsal malzemelerin, cezaevi idaresi tarafından eksik verildiği tespit edilmiştir” dedi. ‘

SORUŞTURMA YAPILMALI’

Tespit edilen hak ihlallerinden Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve Anayasa’da bulunan hakların askıya alındığını aktaran Yaviç, “Van T Tipi, Van F Tipi, Van Yüksek Güvenlikli ve Patnos L Tipi kapalı cezaevi idareleri, mevcut yasal düzenlemelere ve uluslararası insan hakları sözleşmelerine aykırı işlemler ve uygulamalar yapmaktadır. Cezaevindeki uygulamalar, fiziki koşullar ve söz konusu ihlaller hakkında derhal etkili bir soruşturmanın yapılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

DEMOKRATİK KAMUOYUNA ÇAĞRI

Açlık grevi eyleminin 74’üncü gününde olunmasına rağmen yetkililer tarafından herhangi bir adım atılmadığının altını çizen Yaviç, tecridin bir insanlık suçu olduğunu, tutukluların taleplerinin yerine getirilmediği sürece açlık grevlerinin bitmeyeceğinin aşikar olduğunu kaydetti. “Toplumsal belleğimizde ağır tahribatlar ve derin yaralar oluşturabilecek olan bu sürecin bir an önce çözüme kavuşabilmesi için elimizden geleni yapmaya hazırız” diyen Yaviç, şunları söyledi: “Ancak başta iktidar ve adalet bakanlığı olmak üzere sorumluluk makamındaki kişi ve kurumların da bir an önce inisiyatif alması ve bu sorunun çözülmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini vurgulamak istiyoruz.  Bunun yanı sıra ülkemizdeki tüm sivil toplum kuruluşlarını, siyasi partileri ve toplumun her kesimini bu can yakıcı soruna karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz.”
 

Editör: TE Bilisim