Bünyesinde bulundurduğu elektrik enerjisi ile motorlu araçlara ilk hareketi sağlayan ve motorun çalışması ile oluşan elektrik enerjisini bünyesinde toplayarak, sistemin devamlılığını sağlayan sistem parçasına akü ismi verilir. Akü içerisinde bulundurduğu kurşun levhalar sayesinde elektrik enerjisi depolayabilme özelliğine sahiptir. Kullanımı amacına ve kullanım şartlarına göre değişiklik gösterir. Voltaj, Amper cinsinden çeşitlilik gösterebileceği gibi, en, boy, yükseklik gibi değişkenlere bağlı olarak üretilen modelleri vardır.

Akü Neden Önemli?

Aküden alınan elektrik enerjisi, marş dinamosu yardımı ile hareket enerjisine çevrilir. Marş dinamosu, motora ilk hareketi vererek, marş denilen hareketi sağlar. Akünün görevi marşla bitmez. Harcadığı enerjiyi geri kazanmak için, şarj dinamosundan aldığı elektrik enerjisini, tekrar depolayarak enerjisini geri kazanır. Sisteme dahil olan, elektrik enerjisine ihtiyaç duyan, diğer sistemleri de çalıştırır. Sistemin sağlıklı çalışması için, sisteme dahil edilen akü önemlidir. Büyükçekmece akü, motorlu araçların ihtiyaç duyduğu ölçülerde ve değerlerde akü temin ederek, sistemin sağlıklı çalışmasına katkı sağlar.

Akü Nasıl Seçilir?

Akü elektrik enerjisini sağlar. Ancak her motorlu aracın elektrik enerjisi gereksinimi farlıdır. Yani otomobilde kullanılan akü, kamyonda kullanılamaz. Tam tersi de aynı şekilde geçerli. Bunun için motorlu araca veya ihtiyaç duyulan diğer sistemlerde, Esenyurt akü sistem kontrollerini sağlayarak, sisteme en uygun akü seçenekler sunar. Bu sayede olumsuzluk yaşanmaz.

Akü Bakımı Ne Zaman Yapılır?

Akü bakımları için akü bayi seçilmelidir. Akülerde meydana gelen performans düşüklüğünde, ya da yaz kış bakımları gibi rutin bakımlar esnasında, akü bakımı için servise mutlaka gidilmeli. Serviste performansı etkileyen sebepler araştırılarak, olası arızalara giderilir, aynı zamanda yaz ve kış bakımları ile daha uzun ömürlü olması sağlanır.

Editör: TE Bilisim