Antalya Vanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkan ve yöneticileri ile üyeleri 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda Ata’ya çelenk sundular.

Antalya Vanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yaşar Müncester çelenk töreninde yaptığı konuşmada “Bugün Aziz Van'ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümüdür.1915'te Rus orduları ve Ermeni çeteleri tarafından işgal edilerek yakılıp yıkılan, üç yıl işgal altında kalan, otuz bin Müslüman ahalisi katledilen,

on binlerce insanı muhacir olan Van, 2 Nisan 1918'de istiklaline kavuşarak yeniden vatan toprağı oldu. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte Van yeniden il olmuştur” dedi.

Antalya Vanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yaşar Müncester 2 Nisan Dünya Vanlılar gününün önemine değindikten sonra 2 Nisan’ın kendileri için ne anlama geldiğini anlattı. Müncester konuşmasında şunları söyledi:

“2 Nisan Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, nihayetinde yakılıp yıkılan Şehit Van’dır.  

2 Nisan 120 Vanlı kahraman çocukların eşsiz destanının ölümsüzleştiği gündür.

2 Nisan Suriye'den, Irak'tan, Afganistan'dan, Libya'dan ve Ukrayna'dan dersler çıkarmaktır.

2 Nisan vizyon, ümit ve heyecandır.  

2 Nisan Vatanımıza, Bayrağımıza, Cumhurlyet ve Demokrasimize sahip çıkarak daha çok çalışmak, daha çok üretmektir.  

2 Nisan  Mustafa Kemal Atatürk’ün “Doğu bölgesi için Van gölü kıyılarının en güzel bir yerinde, her bölümünden, ilkokullarından üniversitesine varıncaya değin çağdaş bir kültür kenti yaratmak” talimatı ve hayalinin gerçeğe dönüşme idealidir.  

2 Nisan kurtuluştan kuruluşa Van’dır. 

Değerli dostlar;

Bugün aynı zamanda tüm dünyada geleneksel olarak kutlanan 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'dür. 

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü;

 Van'ın yaslandığı tarihsel mirasın, sahip olduğu doğal ve kültürel zenginlikleri Türkiye'nin ya da dünyanın değişik yerleşim noktalarında yaşayan Vanlıların "Vanlı "olduklarını hissedecekleri özellik taşıyan çağrışımdır.

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü, bütünleştirici işlevinin yanında Van'ın tanıtımına, kent kimliğinin şekillenmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir. 

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü; Vanlılar ve Van dostları arasında yakınlaşmayı, dayanışmayı güçlendirmek, Vanlılık kimliğine ivme kazandırmak farkındalık yaratmaktır.

Dünya Vanlılar Günü yerel ve ulusal hatta uluslararası ölçekte bakıldığında benzeri olmayan özgün bir düşüncedir.

Dünya Vanlılar Günü’nün olmazsa olmazı ise Vanlıların bulundukları yerde komşularına, dostlarına ikram ettikleri Ayran Aşı ve Van Pastası’dır.

Dünyanın farklı köşelerinde VanTalya'da ve Van'da yaşayan tüm Vanlıların ve Van dostlarının 2 Nisan Kurtuluş Günü ve Dünya Vanlılar Günü'nü kutlu olsun”

Editör: TE Bilisim