Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) kaynaklarında yer alan bilgilere göre, Gelincik Sınır Kapısı 1989 yılında, İran ile ticari ve ikili ilişkileri geliştirmek amacıyla açıldı. Kısa bir süre sonra kapatılan Gelincik Sınır Kapısı'nın, ticaret merkezi olarak yeniden açılması noktasında arayışlar başlatıldı.  

AÇILMASI İÇİN GİRİŞİMLER BAŞLATILDI

Kapının tekrar açılması için AK Parti hükümetleri döneminde özellikle Van TSO öncülüğünde hem Türkiye hem İran yetkilileri nezdinde girişimler başlatıldı. Sadece Van ve Başkale için değil aynı zamanda Hakkari ekonomisi için de önem arz eden kapının açılması için başlatılan arayışlar sürüyor.  Başkale ilçe sakinleri bir süredir kapının tekrar açılması için yetkililer nezdinde girişimlerde bulunurken, STK’lar aracılığıyla da seslerini duyurmaya çalışıyor.  

İLÇE KAYMAKAMI ZİYARET EDİLDİ

Başkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Aşkan ile bazı mahalle muhtarları ve esnaflardan oluşan bir heyet, geçtiğimiz hafta Başkale İlçe Kaymakamı Asım Solak’ı makamında ziyaret ederek sınır kapısının açılması için talepte bulunmuştu. Kaymakam Solak, gerekli girişimlerde bulunacağını ifade etmişti.   

VAN TSO ZİYARETİ

Başkale Ziraat Odası Başkanı Rahmi Aşkan başkanlığındaki aynı heyet şimdi de STK ziyaretleri gerçekleştiriyor. Heyet, önceki gün Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva’yı, odadaki çalışma ofisinde ziyaret etti. Ziyarette, Gelincik Sınır Kapısı'nın Van için önemine vurgu yapıldığı ve açılması noktasında yapılması gereken çalışmaların istişare edildiği belirtildi.  

ŞOFÖRLER ODASI ZİYARETİ

Van TSO ziyareti ardından Başkale heyeti bu kez de Van Şoförler ve Otomobilciler Odası’nı ziyaret etti. Heyet, oda başkanı Emin Tuğrul ve yönetim kurulu üyelerinden destek talebinde bulunurken, Başkale Ziraat Odası tarafından yapılan açıklamada, “Başkanımız ve heyetinden tam destek aldık.” ifadeleri kullanıldı.

  ‘TİCARET MERKEZİ’ OLMASINI İSTİYORLAR

STK’lar nezdinde yapılan destek görüşmelerine ilişkin olarak açıklamada bulunan Başkale Ziraat Odası Başkanı Rahmi Aşkan, Gelincik Sınır Kapısı’nın bir an önce açılmasını ayrıca Ticaret Merkezi haline gelmesini istediklerini söyledi. Aşkan, “Van TSO ve Şoförler Odası’na, Gelincik Sınır Kapısı konusunda ziyarette bulunduk. Gelincik Sınır Kapısının yeniden açılması ve Ticaret Merkezi haline gelmesi için ikinci çalışmamızı yaptık, çalışmalara devam edeceğiz” diye kaydetti. Adil harmancı - prestij

 

Editör: TE Bilisim