Van’ın Gevaş ile Bahçesaray ilçeleri arasında, 2020 yılında çığ düşmesi sonucu 42 kişinin yaşamını yitirdiği 100 kilometrelik yolu 29 kilometreye indirmesi planlanan tünel, dört yıl önce söz verilmesine karşın yapılmadı. Bahçesaraylı Mithat Uluç, “Bazı seneler üç aydan altı aya varan bir sürede kapanıyor. 325 kilometrelik yoldan saman getirdiğimiz zaman bize baya sıkıntılı oluyor. Hastamız oluyor, hastalarımızı götüremiyoruz. İki yol kapandığında helikopter de gelemiyor. Bizim için çözüm sadece bir tünel” dedi.

ANKA haber ajansının haberine göre "Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşah Orhan, 2018 yılında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Gevaş-Bahçesaray arasında toplamda 9 kilometre uzunluğunda iki yeni tünel yapılacağını açıklamıştı. Orhan, aynı açıklamada; tünel projesinin çalışmasının bittiğini ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın ihalesini yapacağını belirtmişti. Aradan geçen dört yıl içinde, 2020 yılında yola çığ düştü ve 42 kişi yaşamını yitirdi.

Bahçesaray’ın Liçan köyünde yaşayan yurttaşlar, özellikle kış aylarında yollarının kapalı kaldığını; hem kendilerinin hem hayvanlarının mağdur olduklarını dile getirdi.

“BAHÇESARAY’DA YAŞAYAN KARDEŞLERİM DE VAN’A GİDİP GELEBİLSİN. İHMAL ETMEDİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2019 yılında yaptığı Van mitinginde, Van’ın ulaşılamayan hiçbir yerini bırakmadığını belirttiği konuşması şöyle: 

"Ulaşım konusunda hizmetlerimizin en yakın şahidi sizlersiniz. Van şehrimiz coğrafyası çok zorlu bir yer. Mesela Bahçesaray yılın önemli bir bölümünde ulaşılamayan bir ilçemiz durumundaydı. Bahçesaray’a iki yol var. Dedik ki, yaz kış demeden benim Bahçesaray’da yaşayan kardeşlerim de Van’a gidip gelebilsin. İhmal etmedik, diğer ilçelerimizde de benzer sıkıntılar oldu. Bitirip hizmete aldığımız halen inşaatı devam eden ve yeni yapacağımız yollar ile Van’ın ulaşılamayan hiçbir yerini bırakmadık, bırakmıyoruz.”  

 58 MİLYON LİRALIK KAR TÜNELİ DE KAPANIYOR

Karayolları 11. Bölge Müdürü Ahmet Turan Gülhaş, 2016 yılında Bahçesaray'a yapılan Türkiye’nin ilk prefabrik kar tüneli olan ‘Karabet Tüneli’nin 58 milyon liraya mal olduğunu açıklamıştı. Bölgeye yağan yoğun kar yağışı nedeniyle yapılan söz konusu tünelden de ulaşım sağlanamıyor. Köyde yaşayanlar bu kar tünelinin hiçbir işe yaramadığını belirtti.

SAMAN ALAMAYAN KÖYLÜLER HAYVANLARINA DAĞLARDAN TOPLADIKLARI GEVEN İLE BESLİYOR

Bahçesaray ilçesine bağlı Liçan köyünde yaşayanların temel geçim kaynağı hayvancılık. 110 kilometrelik Van- Bahçesaray yolu kapandığında, yol açık olduğu zaman 325 kilometrelik Hizan- Bitlis- Tatvan-Van yolunu tercih etmek zorunda olsalar da köylüler, akaryakıta gelen zam nedeniyle o yolu da kullanmadıklarını ve hayvanlarını dağlardan topladıkları geven bitkisi ile beslediklerini belirtti.

Hayvancılık yapan köylü, “Yolumuz kapalı, ulaşım yok. Ulaşım olmadığı içinde ilçeye saman gelemiyor. Geven vermek zorundayız” derken başka bir yurttaş ise, “Yolumuz yok. 6 ay kapalı kalıyor yolumuz. Tünel olmadığı için bunları getiriyoruz” dedi.

Geçimini hayvancılık ile sağlayan Mithat Uluç ise şunları söyledi:

“Burası Van’ın Bahçesaray ilçesi. Şu an gördüğünüz üzere dikenli geveni mecburiyetten dolayı hayvanlarımıza veriyoruz. Bu arkamızda Van yolu var. Bazı seneler üç aydan altı aya varan bir sürede kapanıyor. 325 kilometrelik yoldan saman getirdiğimiz zaman bize baya sıkıntılı oluyor. Ton başına 600 lira veriyoruz. Hastamız oluyor, hastalarımızı götüremiyoruz. İki yol kapandığında helikopter de gelemiyor, hava yolu da kapanıyor. Bizim için çözüm sadece bir tünel.”  

“HASTAMIZ OLUYOR, HASTANEYE GİDEMİYORUZ”

Köyde yaşayan kadınlardan Behice Tay ve Hikmet Dağtekin ise Bitlis-Hizan yolunun pahalı olduğunu, maddi zorluk yaşadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Ben hastayım. Hasta olduğumda yola çıkacağım diyorum ama kısa yol kapalı olduğu için uzun yoldan da gidemiyoruz. Uzun yolda da kişi başı 100 liraya anca Van’a gidebiliyoruz. Şu anki kısa yolumuzda 30 liradan gidiliyor. Kısa yoldan gidebilmek için de kısa yolun açılması lazım.”

Hikmet Dağtekin ise şöyle dedi:

“Bizde 7 aya yakındır biz de burada mahsur kalmıştık. Hastamız oluyor, hastaneye gidemiyoruz. Tek istediğimiz bir tünelin olması. Biz istiyoruz ki bize bir tünel yapılsın ancak yapmıyorlar…” 

Editör: TE Bilisim