Vanhaber - 2020 yılındaki gelirleri, giderleri ve çalışmalarını gazetecilerle yaptığı toplantıda paylaşan Akman, kaynakları kullanma ve doğru yerlere yatırım yapma hassasiyeti ile dikkat çekti.

BAŞKAN YAPILANLARI VE YAPILACAKLARI ANLATTI

Son dönemlerde yaptıkları projeler ve çalışmaları ile sıkça öne çıkan Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, düzenlediği bir toplantı ile 2020 yılında yapılan çalışmaları ve 2021 yılında yapılması planlanan projeleri anlattı. 2020’nin hesabını veren, harcamalarını, proje detaylarını tek tek anlatan Akman, Tuşba’da kaynakları tamamıyla halkın ihtiyacı noktasında ve eşit şekilde dağıttıklarına değindi. Belediye meclis salonunda düzenlenen ve AK Parti Tuşba İlçe Başkanı’nın da katıldığı toplantıda konuşan Akman, 2020 yılında özkaynaklarının yüzde 30’una yakınını tamamıyla kalıcı olacak çalışmalara harcadıklarını ve bu çalışmalar olduğunu söyledi. Sahil parkı, sahil yolu, millet bahçeleri gibi son dönemlere damga vuran projelerden söz eden Akman, 2021’de ve takip eden süreçte benzer şekildeki ‘Dev’ projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini söyledi. Türkiye’nin göle kıyısı olan tek mavi bayraklı plajındaki ikinci etap plajın bu yıl tamamlanacağını söyleyen Akman, Tuşba Millet Bahçesi gibi bölgenin en büyüğü olacak çalışmaların da start alacağını söyledi.

BAŞKAN AKMAN YAPTIĞI PROJELERLE İLÇEYE YENİ VİZYON KAZANDIRIYOR!

Tuşba Belediyesi, hayata geçirdiği projelerle ilçeye yeni bir vizyon kazandırıyor. Van’ın 2014’te büyük şehir olmasından sonra kurulan Tuşba ilçesi, son bir buçuk yılda yapılan önemli çalışmaların odağındaki ilçe oldu. Son zamanlarda hayata geçirdiği projeleriyle kent merkezindeki dikkat çeken ilçelerin başında yer alan Tuşba, 2020 yılını adeta büyük işler yılı olarak tamamladı. Tuşba Belediyesinin 2020 yılı yatırımları ve 2021 yılı için yapılacak yatırımlar hakkında konuşan Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak bilgiler paylaştı.

“PANDEMİYE RAĞMEN ÇALIŞAMALARA DEVAM ETTİK”

Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman “Öncelikle pandemi döneminde hayatını kaybeden değerli kardeşimiz Hikmet Bakan’a Allahtan rahmet ailesine de sabırlar diliyorum mekânı cennet olsun. Değerli basın mensupları bugün burada toplanmamızın amacı yaptıklarımız yapacaklarımızı şeffaf bir şekilde siz basın mensuplarına anlatmak istiyorum. Sizde bir gün öncesinde kıymetli muhtarlarımızı davet ettik inanın listesi bizde rahatsız olan köyünde giriş çıkışları pandemiden dolayı kapalı olan muhtarlarımız haricinde tüm muhtarlarımız bu toplantımıza katıldılar. Bu ne demek oluyor; Demek ki bir belediye başkanı olarak ayrım yapmadan din, dil, ırk, mezhep, siyasi görüşü ne olursa olsun şahsımı bağlamaz. Her ne kadar ben bir partinin belediye başkanıysam bir partiye mensupsam bugün ben ilçenin belediye başkanıyım. İlçemi bu konuda ayrım yapmadan çalışmalarıma devam ediyorum. Göreve geldiğim günden bugüne kadar malumunuz göreve geldiğimiz ilk üç ay ziyaretler, tebrikler ondan sonra kurumu tanıma bize üç ay zaman kaybettirdi. Artı bunun akabinde malumunuz ilimizde çığ felaketi, deprem yaşandı. Ondan sonra da bu pandemi olayı çıkınca elbette yatırımlarımız da aksadı. Covid-19 rağmen geçirdiğimiz vahim felaketlere rağmen yine çalışmalarımıza hız kesmenden devam ettik.” Dedi.

“TUŞBA BELEDİYESİ HİZMET BİNASININ TOPLAM MALİYETİ 31 MİLYON TL’DİR”

İhalesi biten projeler konusunda açıklama yapan Akman, şunları kaydetti: “Hizmet binası, ikinci etap sait parkı, iskele sahil yolu, makina ikmal barajı, toplum yaşam merkezi. Tuşba Belediyesi hizmet binasının toplam maliyeti 31 milyon TL’dir. Bodrum dahil 6 kattan oluşmaktadır. En üst katı yemekhanedir. 18 ay gibi kısa bir sürede bu binamızı tamamladık ve halkımızın hizmetine sunduk. Taban alanı 2350 metrekare kapalı toplam alanı 12500 metrekaredir. 20 dönümlük peyzaj alanımız var biz bu peyzaj alanımızı hem kent alanı diyoruz, hem de park alanı diyoruz. Kent alanı dememizin sebebi şu; ilçeye hitap edecek ilçenin merkezi olacak bir kent meydanı, park dediğimizde binamızın çevresinde olan vatandaşlarımızın akşamları gelip sohbet edebilecekleri, çay içebilecekleri hem de dinlenebilecekler belli bir saatten sonra da evlerine gidip istirahatlerine bakacaklar. Biz bu üç maddeyi göz önüne alarak bu binamızı yaptık. 8 dönümlük te bir otopark alanımız var. İskele ikinci etap sahil yolumuz 15 milyon 2018 yılı itibari ile ihalesi yapılmış tabi bu kurdan dolayı ara verilmişti bunun yazısını olumlu veya olumsuz kendilerine söyledik bize gelen para onu karşılamayacağı bize yük olacağı için iptal ettik karşılıklı olarak.” 

BU PARKTA YOK YOK!   

  Konuşmalarını sürdüren Akman, devamında şunları belirtti: “Sonrasında ikinci bir ihale yaparak tamamlayıp halkımızın hizmetine sunduk. Yaklaşık 137 bin metrekare kıyı alanımız vardır. Şimdi bu parkımızın diğer bir önceki belediye başkanımızın zamanında yapılan 15 Temmuz parkının birleştiği alan 1.600 metredir. Doğu Anadolu Bölge’sinde ilk defa çocuk süvari parkı, gençler için macera park alanları toplamda 117 adet barbekülü kamelya, çardak, havuz, voleybol sahası, tenis sahası ve hizmet binamız var çok amaçlı içerisinde bay-bayan lavabolar, telefon şarj yerleri ve engelli alan yerleri bunların hepsi parkımızın içerisinde mevcuttur. İskele sahil yolu projemiz bu yol çok uzun zamandan beridir bu kangren olmuş yolu açtık asfaltını yaptık 300 metre gibi bir alan kaldı üniversiteye bağlanması için onu da Allah nasip ederse bu önümüzdeki yıl tamamlamayıp üniversite yoluna bağlamayı düşünüyoruz. Üniversite yolundan da sonra Büyükşehir’in desteğiyle o yolu Molla Kasım sahil yolu ile birleştirmektir.”

PLAJLARIN ÇALIŞMALARI BAHARDA…

Toplum yaşam merkezlerinden bahseden Başkan Akman, “Avrupa birliği üzerinden yapılıyor. Edremit İpekyolu ve Tuşba olarak 3 ilçemize tahsis edilmiştir. Bize maliyeti de 1 milyon 100 bin lira olmuştur. Mart ayı itibari ile faaliyete geçecektir. İhalesi bitenler; Akköprü millet bahçesi 104 dönüm ilin en büyük millet bahçesi ihalesi yapılmış olup kasım ayı sonunda da bize teslim edilecektir. Birde Ayanıs Halk Plajı bu Plaj her yönüyle yetersizdi. Gelen şikâyetler sonucunda plaja gittik. Bakanlığa müracaat ettik. Başkan bütçemiz yok yapamıyoruz dedi.  Kültür ve turizm bakanlığımızın malum bütçeler sıkıntılı dedi. Yapamıyorsanız yıkın dedik. Bu vatandaşa ıstırap çektiremezsiniz dedik, sonrasında bize 500 bin TL destekte bulundular. 22 dönümdür. Hizmet binası, iki mescit bay-bayan, lokanta, kafe, lavabo artı bayanlara mahsus tabi Temmuz ayı itibarıyla haklımızın hizmetine sunacağız. Ayanıs Halk plajının 2’nci etabı bize maliyeti 2 milyon 100 bin liradır bununda ihalesini yapmışız firma mevsim şartlarından dolayı daha başlamadı fakat bu yaz çalışmalara başlayacaklar.” Şeklinde konuştu.

İHALE AŞAMASINDA ÖNEMLİ PROJELER VAR!

İhale aşamasında olan projelerden söz eden Başkan Akman, “Ülkenin en büyük ikinci millet bahçesi, ihale aşamasında inşallah bunu da ilçemize kazandıracağız.  Maliyeti 90 milyon TL’dir. Sizlerin huzurunda başta Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a sonra Çevre Şehircilik Bakanı, daha sonra Bakan Yardımcısı Fatma Barank hanım efendiye şükranlarımı arz ediyorum. Bu konuda bize büyük bir destek verdiler. Bir ilçeye iki tane millet bahçesi vermek öyle kolay bir şey değil. Birde ihale aşamasında olan projeler var. Kapalı semt pazarı tabi bunun ikinci bir çalışması daha var. Bununda maliyeti 2 milyon 500 TL. Bu da köylü pazarı şeklinde olacak. Tabi seçim zamanında bu çalışmayı vaat ediyordum. Vatandaş peynir ve yumurtasını satamıyor. Ya da satacak bir yer bulamıyor o yüzden hem üretici hem de vatandaşlarımız faydalansın diye bu projeyi gerçekleştirmeye karar verdik. Hepsi de organik malzemelerden oluşacak. Van’daki İstasyon mahallemizde yapmayı düşündüğümüz projelerden biridir.” Şeklinde konuştu.

TUŞBA, BÜTÇEYE GÖRE İYİ PROJELER YAPTI!

Tuşba Belediyesi tarafından yapılan projeler hakkında bilgi veren Akman, şunları söyledi: “Van Ekmek Ünlü Mamulleri, biz burada çok sıkıntı çekiyoruz. Halk ekmeği belediyenin üretmesi lazım. Farklı şehirlere baktığımız zaman bu ekmeklerin fiyatları düşüktür. Ama maalesef buradaki üreticilerle karşı karşıya geliyoruz. Tartışmalarda sonra ekmeğin fiyatlarını kesinleştirdik. Öte yandan asfalt iyileştirme çalışmalarımız var. Kırsal bir ilçeyiz, bakanlıktan gelen gelir bellidir. Öncelerinde daha düşük olan gelirlerimiz kaçak yapılaşmanın önüne geçtikten sonra biraz artış gösterdi. Eğer bunu yapmamış olsaydık, şimdi ilçemiz fakir bir ilçe olacaktı. Abdurrahma Gazi, Akköprü, Altıntepe ve toplam 7 tane mahallemizde 11 bin 190 ton sıcak asfalt döktük. 47 mahallemiz çeşitli ebatlarda toplam 4 bin 750 metre boru ve kanal çalışmalarımız oldu. Vatandaşlar bazen sitemde bulunuyor. Belediye bize boru vermiyor. Bizden istedikleri malzemeler belediyeye ait ve yol için gönderilen borular kanalizasyon ya da farklı bir iş kullanılmaz. Hangi köy ve mahalle de eksik bir şey olduğunda onu hemen çözmeye çalışıyoruz. Nüfus başına bize destek geliyor ve bu hepimizin malı.”

BİRÇOK MAHALLEDE ÇALIŞMALR YAPILDI

Bu yıl yapılan parke çalışmalara vurgu yapan Akman, şöyle devam etti: “Akköprü mahallesine 800 metrekare, Beyüzüme 2500, Kalecik 1500, Seyrantepe 2500, Abdurrahman Gazi 5650, Adıgüzel, 6700, Çakırbey, 6604, Ermişler 11500 metrekare parke çalışmalarımız oldu. Din, dil, ırk, mezhep ve siyasi görüş gözetmeden çalışmalarımızı yapıyoruz. Eğer adil davranmamış olsaydık, muhtarlık toplantısına muhtarlarımız katılmazlardı. Bu mahallerde eksik olan bütün çalışmalarımızı tamamladık. Eyvanlı Çeşme yapımını da Çolpan, Yaylıkaya, Hıdır, Otluca, Mollakasım ve Meydancık Mahallesinde yaptık. Şimdi hedefimiz ise hiç olmayan köylere de yapacağız. Bu çeşmede hem vatandaşlar hem de hayvanlar yararlanabiliyor. Katı atık toplama faaliyetlerimiz var. İl ve ilçelerden çıkarken kötü kokularla karşılaşıyorduk. Şimdi o kokular gitti. Bizde belediyeler olarak halkımızdan çöplerini yerlere atmamalarını istiyoruz. Çevre sağlığı açısından çok önemli bir mesele. O yüzden bu konuda biraz daha bilinçli davranmalıyız. Birde bakanlık tarafından bize 1462 tane çöp konteynerleri verdi. Bunları gerekli alanlarda kullanıyoruz.”

TUŞBA DESTEĞE MUHTAÇ AİLELERİN DE YANINDA

Tuşba Belediyesinin çalışmaları konusunda cümlelerini sürdüren Akman, “Mavi bayrak, denize kıyısı olmayan tek plajdır. Buraya sahip çıkarak ikinci etabını da tamamlayıp halkın faaliyetine sokacağız. Öte yandan Kapama Ceviz Bahçeleri projelerimiz var. Müracaat eden vatandaşlara ceviz ağaçlarını veriyoruz. Bu çalışmalarımız devam etmektir. Mahallemizde 70 bin adet kapama ceviz bahçesi kurulmuştur. Cami ve taziye evleri gibi yerlere yardım malzemesi verdik. Bizim cami yapma gibi imkânımız yok. Anca destek veririz. Birde birçok ailelere yardımda bulunduk. 209 bin 520 TL değerinde bu yıl yardımda bulunduk.  Aileleri ayırtmaksızın yardım da bulunduk. Bunları gündeme de getirmek çok doğru değil.”

PLANLANMASI YAPILAN PROJELER İLÇEYİ KALKINDIRACAK

Belediyenin 2020 bütçesinin 83 milyon geliri ve 78 milyon gideri olduğunu aktaran Akman, şunları anlattı: “Bu gelirin 35 milyon 393 bin 523 TL’nin hepsi de kalıcı yatırım.  Bu paralar Hizmet binası, sahil yolu, makine garajı, tolum yaşam merkezi gibi alanlarda harcandı. Köy hizmetlerden gelen işçilerde var. Bu işçilerin tazminatları var. Bu da kalıcı yatırımların dışında olan şeyler. Bütçenin yüzde 39,6’sı kalıcı yatırımlara gitti. Son olarak da yapılaması planlanan projeler; Tuşba sahil bandı üçüncü etap, drenaj hattı çalışmalarının yapılması. En önemlisi de Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ilçemize kazandıracağız, 1 adet çok amaçlı spor salonu, 1 adet yarımı olimpik yüzme havuzu, 5 adet sentetik futbol sahası ve 1 adet tribünlü sentetik futbol sahası ve 2021 bütçemiz ise 102 milyon 667 bin 760 TL’dir.” Öte yandan toplantıda konuşan Tuşba İlçe Başkanı Mehmet Nuri Başdinç de yapılan çalışmaları, AK Parti Belediyeleri eliyle yapılanları ve ilçe teşkilatı ile belediyenin uyumlu çalışmasından söz ederek çalışmalarından dolayı Başkan Akman’a teşekkür etti.

 

Editör: TE Bilisim