Mahkemeler de tedbir ve yürütmeyi durdurma kararı veremeyecek. “Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nda yer alan düzenlemeler özetle şöyle:

İçişleri isterse alacak: İçişleri Bakanlığı’nın, güvenlik gerekçesiyle ihtiyaç duyduğu kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ile il özel idareleri dahil mahalli idareler ve diğer kamuya ait taşınmazlar bakanlığa verilecek. Taşınmazın bedeli valiliklerce tespit edilecek.

Yeni belediye başkanı atanacak: Belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları nedeniyle görevinden uzaklaştırılması veya tutuklanması halinde İçişleri Bakanı ya da vali, bu kişilerin yerine bir kişiyi görevlendirebilecek.

Belediye yapmazsa vali yaptıracak: Belediye hizmetlerinin aksatılmasının terör veya şiddet olaylarıyla mücadeleyi olumsuz etkilediğinin ya da etkileyeceğinin belirlenmesi halinde valilik bu hizmeti Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, il özel idaresi veya kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla yaptırabilecek.

Araçlara el konulacak: Terör ve şiddet olaylarına destek amacıyla kullanılan belediye veya bağlı idare araçlarına el konulacak.

İnternet üzerinden ticaret: Hükümet, vergiye tabi işleme taraf veya aracı olanlara vergi kesinti yaptırmaya yetkili olacak. Böylece internet üzerinden gerçekleştirilen ticari işlemler kayıt altına alınacak.

Rektörle gidecek: Üniversitelerde rektör değiştiğinde yardımcılarının görev süreleri de sona erecek.

İhbar düzenlemesi: Memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkıdaki ihbar ve şikâyetlerin işleme konulmaması kararlarına karşı itiraz edilebilecek. Bu itirazı ancak şikâyetçi yapabilecek.

Müfettişe kalkan: Mülkiye ve polis müfettişleri başta olmak üzere denetim elemanlarına yaptıkları işlemler, düzenledikleri raporlar için tazminat davası açılamayacak.

Turizmciye erteleme: Üzerinde turizm tesisleri yapılmak üzere adlarına kamu arazisi tahsis edilenlere, kira, kullanma izni bedelleri, Hazine arazisinin izinsiz kullanımı nedeniyle tahsil edilmesi gereken ecrimisiller için 1 yıl daha süre verilecek

Şehit yakınına ÖTV’siz araç: Şehit eş veya çocukları, eş ve çocuğunun bulunmaması halinde ise anne veya babası bir defaya mahsus özel tüketim vergisi ödemeksizin araç alabilecek

Rotasyon geliyor: Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ile Spor Genel Müdürlüğü’nün taşra teşkilatlarında il ve ilçe düzeyinde görev yapan personel rotasyona tabi tutulacak.

Editör: TE Bilisim