Van'ın İpekyolu ilçesine bağlı Yedi Kilise köyünde su sorunu yıllardır devam ediyor. 110 haneye sahip olan köyde yurttaşlar köy meydanında bulunan çeşmeden su ihtiyaçlarını karşılarken, kadınlar ise sabahın erken saatlerinde çeşme başına giderek bidonlara su doldurarak yeniden evlerinin yolunu tutuyor. Yıllardır su sıkıntısı yaşayan köy halkına ise bir çare bulunmuş değil. Her gün Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’ne (VASKİ) giderek su sorunlarını anlatan yurttaşlar, “Heyelan bölgesi diye su veremiyoruz” yanıtı ile karşılaşıyor.

'BAŞIMIZI YIKAMAK İÇİN TANDIRDA SU ISITIYORUZ' Banyo yapmak için tandırda su ısıttıklarını ve sadece caminin suyunun aktığını söyleyen yurttaşlardan Gurbet Hatim, köy meydanında evine sürekli su taşıdığını kaydetti. Hortumla camiden evlerine su çektiklerini ama kış aylarında hortumun donmasından kaynaklı buldukları çözümün yetersiz kaldığını, ifade eden Hatim, bir an önce su sorunun çözülmesi çağrısında bulundu.

'SU SADECE CAMİYE VERİLDİ' 30 yıldır Yedi Kilise köyünde yaşadığını ifade eden Mehcebin Sihet, camiden su almak istedikleri zaman köy imamının ayakkabılarının çamur olmasından kaynaklı su çekmelerine izin vermediğini söyledi. Sihet, “Yaz olana kadar böyle rezillik çekiyoruz. Hayvanlarım var, onlar için yukarıdaki çeşmeden su getiriyorum. Köye de sadece taziye evinin yanında bulunan çeşmeden su geliyor. Kışın daha çok yoruluyoruz. Yer buz tutuyor, ellerimiz üşüyor. 30 yıldır burada evime su çekiyorum” diyerek, daha önce kendileri için verilen suyun da benzin koktuğunu ve sonradan kesildiğini, sadece köyde bulunan camiye su bağlandığını belirtti.

TARLALAR SUSUZLUKTAN KURUDU Geçimlerini tarım ve hayvancılık ile sağladıklarını söyleyen Nazife İret ise tarlalarına su gelmemesinden dolayı toprağın kuruduğunu ve bu yüzden de buğday ve benzeri ürünlerin ekimini yapamadıklarını söyledi. İret, “Ektiğim buğday sadece eve yetiyor. Satmıyoruz çünkü ancak bize yetiyor. Su olursa bahçe ekip satabilirim. Ektiğim bahçede susuzluktan kurudu. Belediyeye başvuru yaptık ama bir çözüm getirmiyorlar. Köye kadar tankerlere su getiriyorlar. Hayvanlarım var bahçe var ne yapacağımı bilmiyorum. Köyümüz güzel ama susuz olduğu için yaşamak zor” diyerek maruz kaldığı durumu özetledi. 

'SORUN ÇOK HİZMET YOK' 2011’de yaşanan depremin ardından kendilerine 45 bin TL karşılığında verilen konutlarda da su sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren Nazime Çok, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Bu konutlara 45 bin TL veriyoruz ama suyu yok.  Güneş enerjisinin camları patladı, çamaşır makinasına elde su verdiğim için bozuldu. Nereye kadar böyle gidecek. Bu dönemde en çok suya ihtiyacımız var. Televizyonda sürekli hijyenden bahsediyorlar neyle sağlayacağız? Van’da birçok yere gereksiz yere para harcandı ama belediye ye gittiğimiz zaman bize ‘para yok’ dediler. Bu köye hizmet yok bu köyün sorunları çok var.”

 

Editör: TE Bilisim