HDP Milletvekili Tayip Temel, 14 Temmuz’un güncelle bağını kurmak gerektiğini söyleyerek, “Bugünün mücadele birliği 14 Temmuz ruhudur” dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve 78’liler Girişimi öncülüğünde Diyarbakır 5’nolu cezaevinde yapılan insanlık dışı işkencelere karşı 1982 yılında verilen direnişin 40’ncı yıldönümü dolayısıyla anma etkinliği düzenlendi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü binasında yapılan anmada, “Teslimiyet İhanete, Direniş Zafere Götürür! Berxwedan Jiyane!” pankartı açıldı. Saygı duruşuyla başlayan anma, Diyarbakır 5’nolu Cezaevi’nde yaşanan direnişi anlatan sinevizyon ile devam etti.

‘14 TEMMUZ İRADESİ’

Anmada konuşan HDP Van Milletvekili Tayip Temel, 14 Temmuz şehitlerini anarak söze başladı. Direnişin zafer getirdiğini söyleyen Temel, “Büyük devrimci öncüleri anlatmak için ne ömrüm yeter ne de o direniş gücün anlatabilecek kabiliyetim var.  14 Temmuz esasen devrimcilikte fedakârlıkta ve fedailikte koşul, imkan, olanak ve ona benzer işi kolaylaştıracak hiçbir zemin olmaksızın insan iradesine dayandığını gösteriyor. Daha öncesinde sol örgütlerin Türkiye’de direnişi vardı ve şüphesiz o direnişler ilham kaynağı olmuşlardır. Zaten özgürlük hareketinin çıkış kaynağı Denizler, Mahirlerdi. 14 Temmuz’daki o karanlık zindan gerçekliği karşısında büyük irade olmasaydı bu mücadele neredeyse Ortadoğu’da devrim yapacak güce gelemezdi. 14 Temmuz aslında direniş veya teslimiyetin karar anıdır. Bu an yüksek irade yüksek kararlılık veya koşulsuz teslimiyet denkleminde vuku bulmuştur” dedi.

‘MÜCADELE BİRLİĞİ’

14 Temmuz’un her koşulda direnişin neye sonuç getirdiğinin göstergesi olduğunu dile getiren Temel, “Kemal Pir’i anlamayan Kürdistan özgürlük hareketini, birlikte yol yürüme kültürünü anlayamaz. Türkiye’de insan olmayı Kürt halkının özgürlüğünden geçtiğini anlatan HDP bu ruhla ilerliyor. Bir devrimci düşünün ki isterse kimliği ile görece dilini kültürünü yaşayabiliyor ama yanı başındaki bir halkın yok edilme politikasını görüp ona ruhu ile dahil oluyor.  14 Temmuz’un güncelle bağını kurmak lazım. Bugünün mücadele birliği 14 Temmuz ruhudur. 14 Temmuz devrimcilerin yolculuğunda bir duraktır” diye konuştu. 

ONLARDA MUTLAK İNANÇ VARDI’

Temel, kendisinin de 2 kez açlık grevi yaptığını hatırlatarak şunları söyledi: “Açlık grevinde veya ölüm orucunda olmak iki şey üzerinden ayakta durmayı mümkün kılar. Biri kamuoyu ve dış dünyanın desteği ki 14 Temmuz direnişçileri bundan gerçekten yoksundu. Onlar direngenlikleriyle ve kendi bedenini ortaya koyarak bir kamuoyu yarattı. Kamuoyunu yaratan kendileriydi. Diğeri de mutlak inançtır. Onlarda olan mutlak inançtı. Mutlak karanlıkta, kendi yüreğiyle baş başa bir inanç. Böyle bir inanca ne ulaşabiliriz ne anlatabiliriz ne de mevcut hailimizle buna layık olduğumuzu iddia edebiliriz. 14 Temmuz yolunun yolcusuysak bu kökleri yeşertmek için çaba sarf ediyorsak o bağlılığı aramamız lazım.  14 Temmuz insanlık onurunu kurtarmaya yönelik bir direnişti.”

‘BÜYÜK KARAR VE DİRENİŞ’

Ardından söz alan 78’liler Girişimi’nden Şükriye Ercan, 14 Temmuz ölüm orucunda yaşamını yitirenleri anarak başladı. Ercan, “12 Eylül sürecinde Türkiye’de tüm devrimci tutsakların askerileştirme programıyla fiziki ve düşünsel olarak teslim alınmak istendi. Diyarbakır 5 No’lu zindanı Kürdistan’da 60 yıl boyunca uygulanan kimliksizleştirmenin uygulandığı bir merkez oldu. Açlık grevi ve ölüm oruçları bu süreçte cezaevlerindeki saldırıları geri püskürttü ve dışardaki toplumsal muhalefete moral ve ivme kazandırdı. Birçok eylem cuntacıların geri adım atması, tutsak taleplerinin kısmen ve tamamen kabul eden anlaşmalarla sonuçlandı.  14 Temmuz büyük ölüm orucu hala taptaze tüm Kürtleri ve devrimci-demokratları belirleyici düzeyde etkilemeye devam ediyor. Bu büyük karar ve direniş kırk yıldır Kürtleri eğitiyor, örgütlüyor, birleştiriyor, eyleme çekiyor ve büyük cesaret ve fedakârlık kazandırıyor. Son 40 yıldır sağlanmış hiçbir özgür Kürt kazanımı yoktur ki altında 14 Temmuz Direnişinin etkisi olmasın” dedi.

‘O GÜN YANAN ATEŞ MİLYONLARA ULAŞTI’

Anmada son olarak konuşan 78’liler Girişimi Temsilcisi Ramazan Gezgin, 14 Temmuz’da başlayan direnişin bugün de devam ettiğini belirtti. Gezgin, şunları söyledi: “Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çicek’in anıları önünde saygıyla eğiliyor mücadelelerini bıraktıkları yerden sürdürmeye devam edeceğimizi buradan beyan ediyorum.  Diyarbakır zindanlarında gerçekten nelerin yaşandığını biz biliyor, görüyoruz. Önemli olan orda yanan o ateşin bugün nasıl milyonlara ulaştığı. Onların istediği de buydu zaten.”

 Anma etkinliği konuşmaların ardından son buldu.

Editör: TE Bilisim