Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) öncülüğünde düzenlenen “Büyük Gemlik Yürüyüşü”nün Serhat kolu Van’dan yola çıktı.

“Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunmak için Gemlik’e yürüyoruz” şiarıyla düzenlenen yürüyüş öncesi kitle HDP Van il binası önünde açıklama yaptı.

‘Yürüyüşü engelleyemeyeceksiniz’

“Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunmak için Gemlik’e yürüyoruz” pankartının açıldığı eylemde konuşan HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, yapmak istedikleri yürüyüşün engellenmeye çalışıldığını belirterek, ne olursa olsun yürüyeceklerini ifade etti.

“Siz, tüm gücünüz, barikatlarınız ve silahlarınızla bizim bu yürüyüşümüzü engelleyemeyeceksiniz” diyen Taşdemir, Öcalan’a yönelik tecride dikkat çekerek, tecrit sistemi kırılana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

‘Barış ve özgürlük yürüyüşü’

Gemlik yürüyüşünün barış, özgürlük, birlikte yaşamın yürüyüşü olduğunu ifade eden Taşdemir, “Bu yürüyüşü engelleyerek savaşta ısrar edenler yenilecekler. Bizi engelleyebilirsiniz ama halkımızın fikirlerini ve mücadelesini engelleyemezsiniz” dedi.

‘Erdoğan’ın Vanlıya vereceği bir şey yok’

Ardından konuşan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç ise, Erdoğan’ın bugün Van’da yapacağı mitingi hatırlatarak şunları söyledi:

Van’da bugün ortaya çıkan fotoğraf her şeyi anlatıyor. Bir tarafta Türkiye’ye huzur, barışın gelmesi için bedel veren halkların engellendiği fotoğraf, diğer tarafta ise devletin imkânlarını kendisi için kullanan partili Cumhurbaşkanı için tüm imkanların seferber edildiği fotoğraf. Bizler sırf, Türkiye’de halklar kazansın, savaş bitsin, çöpten ekmek toplayanların rızkının mermilere gitmemesi için mücadele ederken, burada engellenmek isteniyoruz. Nasıl ki Sayın Öcalan 23 yıldır bir hücrede barış, demokrasi için direniyorsa bizler de aynı şekilde direneceğiz. Bizler Gemlik’e yürüyeceğiz. Çünkü biliyoruz ki, çözüm bugün yapılacak Erdoğan’ın mitinginde değildir. Erdoğan’ın Vanlıya vereceği hiçbir şeyi yok. Vanlıya bir merminin fiyatının ne kadar olduğunu, kayyumun meşru bir şey olduğunu, Van’daki insanların katledilmesinin meşru olduğunu anlatacak.

Hükümetin savaş politikalarını eleştiren Sarısaç, “Hükümetin savaş politikalarından dolayı açlığa teslim edilmiş insanlar, gençler, kadınlar haklarını istiyor. Bunun tek çözüm yolu İmralı’dır. Öcalan’ın fiziki özgürlüğü gerçekleşinceye kadar bu mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.

Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapan grup daha sonra Gemlik’e doğru yola çıktı.

Editör: TE Bilisim