VanHaber - Çaldıran'da 1976 yılında meydana gelen deprem sonrası AFAD tarafından yapılan evlerin bulunduğu alanda yer altında bulunan kükürt ve metan gazı zamanla üstü kapanınca vatandaşları rahatsız etmeye başladı.

İlçede yaşanan rahatsızlıktan dolayı birçok defa şikayette bulunan mahalle sakinleri hiç bir çözüme kavuşamadıklarını belirttiler.

Yaşadıklarını anlatan mahalle sakinlerinden Zübeyde Trak şunları söyledi:"1976'dan beri bu kükürt kokusu mahallemizde bizi rahatsız ediyor. Daha önce etrafı açıktı ama belediye tarafından üstü parke taşı ile kapatıldı. Üstüne bir de yapı falan yaptılar. Yapmasınlar diye gittiğimiz tüm yetkililer bize bir çözüm sunmadılar. Kış aylarında hava soğukluğunun eksi kırk dereceye kadar indiği Çaldıran'da bazen yoğun kokudan dolayı evde kalamadığımız için çocuklarımı alıp soğuk havada dışarı çıkıyorum. Benim engelli bir çocuğum var; nöbet geçiriyor çocuklarımın hepsi hasta bir an önce bize yardım etsinler, yetkililerden yardım bekliyoruz." dedi.

Mahallede hem evi hem iş yeri olan Hakan Yıldız ise şunları söyledi:" Çaldıran depreminden sonra yapılan evler herhangi bir araştırma yapılmadan yapılmış. Zamanla evlerin bu yerleşim yerinde yayılması ile yer altında bulunan gaz rahatsız edici bir şekilde tüm çevreye yayıldı. Şikayet etmemize rağmen inceleme için gelen yetkililer bulunduğumuz alanın yaşam için tehlike oluşturduğunu tutanakla teyit etmelerine rağmen hiç bir önlem alınmıyor. Bu gazdan dolayı tüm komşularımız rahatsız, ne bir hayvan besleyebiliyoruz, ne bir ağaç ya da başka bir şey toprağa ekemiyoruz günden güne tükeniyoruz. Yetkililerden bize yardım etmelerini istiyoruz." dedi.

2019 yılında yapılan şikayet için gelen yetkililer tutanak tutup imzalamışlar. (HbrCaldiran)

Editör: TE Bilisim