HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, nüfusu 20 bine yakın olan Van'ın Çatak ilçesinde 2’si uzman olan 4 doktor olmasını, birçok anabilim dalında doktor veya bölüm bulunmamasını, radyoloji ve tetkik birimlerinde yeterli teçhizat ve kadronun bulunmamasını, hastanede bir Dahiliye uzmanı ve bir aile Hekimliği uzmanı doktorun olmasını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya sordu.

Van ve ilçelerinde yaşayan yurttaşların sağlık hizmetinden yararlanabilmek için kilometrelerce yol gitmek zorunda kaldığını belirten, Işık önergede şu bilgileri verdi:

"Van il merkezine 80 kilometreden fazla uzak olan Çatak (Şax) ilçemizde binası bulunan devlet hastanesinin; kadro, tıbbi cihaz ve altyapısının yetersiz olduğuna ilişkin çok yoğun bildirimler partimize iletilmektedir. Nüfusu 20 bine yakın olan ilçede 2’si uzman olan 4 doktor olduğu, birçok anabilim dalında doktor veya bölüm bulunmadığı, radyoloji ve tetkik birimlerinde yeterli teçhizat ve kadronun bulunmadığı, hastanede sadece Dahiliye uzmanı 1, Aile Hekimliği Uzmanı 1 doktorun olduğu diğer tüm bölümlerde ise hiç uzman doktor bulunmadığı bilinmektedir. Öte yandan Çatak Devlet Hastanesi’nde konulan tanı ve teşhislerin başka bir hastaneye gidildiğinde aynı şekilde tanılanmadığı ve çok büyük oranda farklılıklar tespit edildiği ifade edilmektedir. Bu durumun Van genelindeki ilçe devlet hastanelerinde olduğu yönünde yaygın bir görüş mevcuttur. Çocuk, anne-gebe, yaşlı ve süreğen hastalığı olan engelliler için ise var olan birimlerin yeterli sağlık hizmeti sunamadığı ifade edilmektedir. Çatak’a bağlı uzak mahallelerde yaşayan yurttaşların Çatak’a ve Van’a erişiminde güçlük yaşanan kış ayları döneminde erişilebilir kamusal sağlık hizmetleri daha da hayati bir rol almaktadır. İl merkezine erişimde ve ulaşımda güçlük yaşanan ilçede acil durumlar için gerekli sağlık altyapısı ve kadrosu hazır bulundurulmalıdır. Çatak’ta koruyucu, tedavi edici ve rehabilitasyon sağlık hizmetleri de geliştirilmelidir"

Işık, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

Mevcut durumda Çatak’ta tüm branşlarda görevli doktor sayısı kaçtır? Doktorlar içerisinde görev süresi 5 yılın üzerinde olan doktor oranı nedir? Uzman doktor oranı nedir? Aile Hekimi sayısı nedir?

Son 20 yılda Çatak’ta çalışmaya başlayan doktorların ortalama çalışma süreleri ne kadardır?

Çatak’ta çalışan doktorların çoğunun göreve yeni başlayan pratisyen hekimler olma nedeni nedir? Bu durumun neden olabileceği riskler üzerine bir araştırmanız mevcut mudur?

Çatak Devlet Hastanesinde toplam kaç personel bulunmaktadır? Burada çalışan sağlık emekçilerinin unvan ve statülerine göre dağılımı nedir?

2010-2022 yılları arasında Çatak’ta, hastalığı yanlış veya geç teşhis edildiği, hastaneye geç getirildiği, hastanede yeterli müdahale ekipmanı veya kadrosu olmadığı için yaşamını yitiren, engelli kalan veya iyileşemeyen kişi sayısına ilişkin bir incelemeniz mevcut mudur?

Van ve ilçelerindeki hastanelerde doktorların yanlış veya geç teşhis ve tanılama yapmasını önlemek amacıyla hangi tedbirler alınmaktadır?

Çatak’ta yapılan tanı-tetkik ve teşhis çalışmalarının daha doğru yapılabilmesi amacıyla hangi tıbbi cihaz alımları ve kadro desteği planlanmaktadır?

Hasta olup tedavi için Çatak dışında, Van merkeze ve Van dışına periyodik bir şekilde gitmek zorunda kalan yurttaş sayısı kaçtır? Bu yurttaşlara sunulan destekler nelerdir?

Çatak Devlet Hastanesi’nde Genel Cerrahi, Ortopedi, Göğüs, KBB, FTR, Cildiye-Yanık, Göz, Üroloji, Nöroloji, Psikiyatri, Çocuk, Kadın Doğum ve Beyin Cerrahi  gibi bölümlere ihtiyaç duyan hastalar için nasıl bir sağlık hizmeti sunulmaktadır? Kış aylarında bu ihtiyaç nasıl giderilmektedir?

Çatak’ta acil durumlar için görevli ambulans ve hava ambulansı sayısı kaçtır? Bu kapsamda görevli personel sayısı kaçtır?

Çatak’ta gebelik sürecinde kadın ve çocuk ölümlerinin önlenmesi amacıyla yürütülen koruyucu sağlık hizmetleri nelerdir?

Çatak’ta yaşlı ve engelli hastalara yönelik sunulan sağlık hizmetleri nelerdir?

Çatak’ta kanser hastalıklarının erken tanısı için yürütülen koruyucu sağlık hizmetleri nelerdir? Mevcut durumda kanser hastası olan kişi sayısı kaçtır? Söz konusu hastaların onkolojik kontrollerin sağlanması amacıyla sunulan destekler nelerdir?

Van genelinde kanser hastalarının onkolojik tanı, tetkik ve kontrolleri için var olan kadro, teçhizat ve bölüm eksiklikleri ne zaman giderilecektir? (EVRENSEL)

Editör: TE Bilisim