VanHaber - Van Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi, yaptıkları açıklama le Koronavirüs (Kovid-19) salgını devam ederken Ağrı Patnos L Tipi Cezaevi’nde suların kirli akmasına dikkat çekti. TUHAY-DER binasında yapılan basın toplantısında cezaevinde kalan bazı tutukluların aileleri de katıldı. Avukat Sevda Aydın tarafından yapılan açıklamada yaşamsal koşulların katlanılamaz noktada olduğu Türkiye cezaevlerinin KHK’ler ile ceza infaz sisteminde yapılan değişiklikler ile ihlallerin en yoğun olarak yaşandığı yerler haline dönüştüğünü ifade etti. Özellikle son yıllarda Türkiye’deki cezaevlerinin hak ihlalleri, ölüm oruçları, şiddet ve işkence ile bağdaştırılan kurumlar olarak gündeme geldiğini söyleyen Aydın, "Bu durum o kadar vahim bir boyut almıştır ki uzun bir süredir Patnos L Tipi Ceza İnfaz Kurumu'ndaki tutsaklar, musluklarından akan suyun pis kokulu, kurtçuk dolu, sağlıkları açısından tehlike teşkil eden bir su olduğunu beyan etmektedirler” diye belirtti.

'KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL'

İnsanlık onurunu hiçe sayan, ceza içinde ceza politikasına dönüşen bu durum nedeniyle cezaevindeki tüm tutsaklar ile özellikle hasta tutsakların sağlığı ve yaşam hakkı açısından ciddi bir risk oluşturduğuna dikkat çeken Aydın, “Hele ki tüm dünyayı kasıp kavuran pandemi sürecinde hijyen son derece elzemken bir cezaevinde suların kirli akması kabul edilir bir durum değil. Bilbordlarla, TV kanallarındaki kamu spotlarıyla, türlü kampanyalarla halkı hijyenik olma noktasında uyardıkları bir süreçte Patnos Cezaevindeki uygulama, art niyetli bir çifte standarttır. Sağlık ve hijyen koşullarına ulaşma hususunda cezaevindeki bir birey ile dışarıdaki bir birey arasında fark gözetilemez” dedi. 

YETKİLİLERE ÇAĞRI

Aydın, bu nedenle yetkililere Patnos Cezaevi’ndeki tutukluların yaşamını tehlikeye atan, insanlık onurunu hiçe sayan bu uygulamadan vazgeçilip, tüm tutsaklara sağlık ve hijyen bakımından yeterli kalitede su sağlanması konusunda çağrıda bulundu. 

 

Editör: TE Bilisim