AK Parti ve MHP’nin ortak imzasıyla Meclis’e sunulan, Adalet Komisyonu’ndan virgül değişmeden geçen “çoklu baro” teklifi CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının da ana gündem maddelerinden biri oldu. Bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen teklifle ilgili içtüzükten doğan tüm hakların kullanılması talimatı veren Kılıçdaroğlu, “Bu proje bölünme projesidir. Havuz barosu oluşturmak istiyorlar. Bu sadece avukatlık meselesi değil Türkiye meselesidir” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu başkanlığında yapılan MYK toplantısında “çoklu baro” teklifi, salgın sürecinde eğitim ve 31 Ağustosta açılacak okullarda alınacak tedbirler, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler, Libya’daki hava saldırısı ve İdlib dahil olmak üzere dış politikadaki son gelişmeler, Meclis’e sunulan tarım torba kanun teklifi ile 25-26 Temmuz’da yapılacak 37’nci Olağan Kurultay hazırlıkları ele alındı.

‘BAĞIŞLARIN TAMAMI EĞİTİME AKTARILSIN’

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunca hazırlanan rehbere göre okullarda en az 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılacak, sosyal mesafe en az 1 metre olacak. CHP MYK’de yaklaşık 18 milyon öğrenci ile okulların mevcut fiziki yapısı dikkate alındığında bunun ne kadar mümkün olduğu değerlendirildi. Sağlık Bakanlığının rehberi dikkate alındığında ancak 7 milyon öğrencinin eğitim alabileceği, 11 milyon öğrencinin okula gitmemesi gerektiği ifade edildi. Pandemi sürecinde eğitim yönetimi ve planlamasındaki kaosa dikkat çekilerek endişeler dile getirildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, okulların ihtiyaçlarının giderilmesi için daha fazla yatırım yapılması gerektiğine dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, “Biz Bize Yeteriz kampanyasında toplanılan bağışların tamamı (30 Haziran itibariyle 2 milyar, 105 milyon lira) eğitim için kullanılmalı. Başta grup başkanvekillerimiz olmak üzere bu her ortamda dile getirilmeli. Bu toplanan para her koşulda eğitime, çocuklarımıza harcanmalı” dedi.

‘BU SADECE AVUKATLIK DEĞİL, TÜRKİYE MESELESİDİR’

Toplantıda AK Parti ve MHP’nin ortak imzasıyla Meclis’e sunulan “çoklu baro” teklifi de ele alındı. Meclis Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeler değerlendirildi, Genel Kurul süreci ele alındı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bu konunun sadece avukatları ilgilendiren bir konu olmadığının, teknik ayrıntılara boğulmadan vatandaşa anlatılmasını istedi. Kılıçdaroğlu, “Bu Türkiye’yi bölme parçalama, programıdır. Bu proje bölünme projesidir. Havuz barosu oluşturmak istiyorlar. Bu sadece avukatlık meselesi değil Türkiye meselesidir. Bunu teknik ayrıntılara boğulmadan vatandaşa anlatmalıyız. Genel Kurul’da sonuna kadar direnin” ifadelerini kullandı.

MYK toplantısında AK Parti’nin Meclis’e sunduğu tarım torba kanun teklifi de ele alındı. Teklifte alkol satan büfelere belirlenen saat dışında satış yapılması durumunda 65 bin ila 350 bin TL ceza verilecek olmasına tepki gösterildi, bunun esnafı yok edeceği ifade edildi. Aynı teklifte ormanlarla ilgili düzenlemelerin sakıncalarının da halkla anlatılması istendi.

KESİCİ GRUP YÖNETİMİNE BİLGİ VERMEDİ

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesince satın alınan Fatih Portresi ile ilgili sözleri de gündeme geldi. Televizyon programlarına katılım için grup yönetimine bilgi verme kuralı hatırlatılarak Kesici’nin bu kurala uymadığı ifade edildi. Ancak bir ceza önerisi gündeme gelmedi.

Toplantıda kurultay hazırlıkları da gözden geçirildi, alınacak tedbirlere uyulması için azami çaba gösterilmesi istendi.

Editör: TE Bilisim