Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, ‘Türkiye’nin Dert Haritası’ adlı bir rapor yayımladı.

İlgezdi liderliğindeki bir ekiple başlatılan çalışmada tüm illerde vatandaşlara 6 başlıkta, işsizlik, fabrikaların kapatılması, terör ve asayiş, çevre karşıtı gelişmeler, geçici sığınmacılar, yolsuzluk ve eşitsizlik, sorunlarından en çok hangisinden etkilendikleri soruldu.

Raporda vatandaşların en çok dertli olduğu konular sıralanırken, yapılan araştırmalarda bir türlü istediği ivmeyi yakalamayan Van’ın en büyük sorunu ‘Yoksulluk ve Eşitsizlik’ oldu. İşsizliğin kentin en büyük problemi olduğu süreçte yoksulluk ve benzeri konular bir araştırmada daha öne çıkarken konuyla ilgili görüş veren CHP Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu, kentteki sorunlara dikkat çekerek bu sorunların ancak kente önem vermekle çözüleceğinin altını çizdi. Bedirhanoğlu da işsizlik sorununa dikkat çekti.

VAN SORUNLARLA VE YOKSULLUKLA BOĞUŞMAYA DEVAM EDİYOR

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ve önemli kentlerinden biri olan Van, kronikleşmiş sorunlarıyla boğuşmayı sürdürüyor. Doğal güzelliklerine, tarihi yapılarına gölge düşüren problemleri bir türlü çözüme kavuşmayan Van, 2021’de ihracatta 69, eğitimde 75, kişi başına düşen milli gelirde 77, GSYH’de 80, en yaşanabilir kentler arasında 71, en çok göç veren iller arasında 5’inci sırada yer aldı. Yine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmalarının (SEGE) verilerine göre, Türkiye’de 973 ilçenin gelişmişlik sıralamasında Van’ın 8 ilçesi en son sıralarda yer aldı. Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı’nın yayınladığı Açlık Haritasına göre, Van’da 221 bin 800 kişi yetersiz beslenirken her bakımdan istediği ivmeyi yakalayamayan Van’a dair bir araştırma daha olumsuz netice verdi. CHP’nin hazırladığı “Türkiye’nin Dert Haritası” raporuna göre Van’da vatandaşların yaşadığı temel sorunlar “Yoksulluk ve Eşitsizlik” olarak kayıtlara geçti. Konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren CHP Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu, kentteki sorunlara dikkat çekerek bu sorunların ancak kente önem vermekle çözüleceğinin altını çizdi.

TÜRKİYE’NİN VE İLLERİN DERDİ ARAŞTIRILDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “Türkiye’nin Dert Haritası” raporunu yayımladı. Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi liderliğindeki bir ekiple başlatılan çalışmada tüm illerde vatandaşlara 6 başlıkta, işsizlik, fabrikaların kapatılması, terör ve asayiş, çevre karşıtı gelişmeler, geçici sığınmacılar, yolsuzluk ve eşitsizlik, sorunlarından en çok hangisinden etkilendikleri soruldu. Raporda vatandaşların en çok dertli olduğu konular sıralanırken, rapora göre ülkenin en büyük sıkıntısı ise işsizlik. İşsizlik sorunu, 31 ilde ilk sırada geliyor. Ülkedeki tüm kentlerde sorunlar arasında yer alan işsizlik, İstanbul’da 460 bin 892 kayıtlı işsiz ile başı çekiyor. İstanbul’u 200 bin 239 ile Ankara takip ediyor. İşsizliği 24 il ile kapanan fabrikalar takip ederken, 8 ilde terör ve asayiş sorunları, 4 ilde de geçici sığınmacı konusu vatandaşların en çok mustarip olduğu konular arasında yer alıyor.

VAN’IN İŞSİZLİĞİ ÇALIŞMAYA DA YANSIDI!

 Yapılan araştırmalarda bir türlü istediği ivmeyi yakalamayan Van, “Türkiye’nin Dert Haritası” raporunda da içler acısı durumunu bir kez daha gözler önüne serdi. Rapora göre, Van halkının en çok mustarip olduğu konu, “Yoksulluk ve Eşitsizlik” oldu. Van’ın en büyük sorununun başında yoksulluk gelirken, Van’da 60 bin 687 kayıtlı işsiz ve işsizlik ödeneğine başvuran 15 bin 715 kişi bulunuyor. Rapora göre; Van, kız çocuğu evliliklerinde 6’ncı, doğum yapan çocuk sayısında 6’ncı, uyuşturucu suçları bakımından 16’ncı, intihar sonucu ölümlerde 20’nci sırada yer alıyor. “Türkiye’nin Dert Haritası” raporuna göre, Van’da sanayinin olmaması, mera yasakları nedeniyle hayvancılığın bitme noktasına gelmesi, Van Et Kombinasının düşük kapasiteyle çalışması, entegre et ve süt fabrikası yatırımının olmayışı, buğday fiyatlarının düşük olması, şehirlerarası otogarın yetersiz oluşu ve imar ve yapı ruhsatlarının sorunlu olması kentte yaşayan vatandaşların en çok sıkıntı yaşadığı konular arasında yer alıyor.

VAN GÖLÜ KİRLİLİĞİ, VAN-ŞIRNAK KARAYOLU VE DAHA BİR ÇOK SORUN PAYLAŞILDI

Her geçen yıl sorunlarına sorun ekleyen, adeta sorun yumağı haline gelen Van’da, rapora göre vatandaşlar; deprem sonrası yapılan TOKİ inşaatları nedeniyle yaşanan aidat, kömür, ulaşım ve temizlik sorununun olmasından, çevreyolunun olmamasından, kentin ihtiyacını karşılayacak bir otogarın olmamasından, İran ile sınır ticaretinin bitme noktasına gelmesinden, artan suç oranından, Van Gölü’nün kirlenmesi ve turizm olanaklarının değerlendirilememesinden, doktor ve öğretmen yetersizliğinden, ilaç, cep telefonu ve sigara kaçakçılığının fazla olmasından, sosyal ve kültürel olanakların yetersiz oluşundan, terör ve asayiş sorunundan, Van-Şırnak karayolunun bitirilmemesinden dert yanıyor.

BEDİRHANOĞLU: VAN’DA DURUM İÇLER ACISI…

Konuyla ilgili  görüş veren CHP Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu, kentteki sorunlara dikkat çekerek bu sorunların ancak kente önem vermekle çözüleceğinin altını çizdi. Bedirhanoğlu, Van’ın yoksul bir kent olarak ön plana çıktığını belirterek, şunları kaydetti: “Şehrimiz maalesef eğitim, işsizlik, hane halkı geliri ve kişi başına düşen milli gelir sıralamalarında listenin sonunda yer alıyor. Yani biz her zaman 70 bandının altındayız. Bu kadar zengin kaynakları olan bölgenin en büyük ili olan Van’da durum maalesef içler acısı. Van gerçekten 81 il içerisinde listenin sonunda yer alan yoksul bir şehir olarak ön plana çıkıyor.”

“300 BİN GENCİMİZ İŞSİZ”

Bedirhanoğlu, “300 bin gencimiz işsiz” diyerek şunları söyledi: “Rapora göre Van’da 60 bin 687 kayıtlı işsiz bulunuyor. Rapora göre rakam bu ama inanın özellikle genç nüfus olarak işsizlik yüzbinleri aşmış. Yaklaşık 300 bin gencimiz işsiz. Bunların arasında çok sayıda üniversite mezunu da bulunuyor. Yani gizli işsizlik dediğimiz kavramın altını deştiğimizde ise bu gerçek yüzümüze çarpıyor. Bunun için yetkililerin gerçekçi çözümler sunması lazım. Van tarım, ticaret ve turizm şehridir. Bu 3 önemli kolda hâlâ gelişme yok. Aksine 90’lı yılları arar olduk. Yani gençlerimiz işsiz ve bu gençler gidip batı illerinde inşaatlarda çalışıyor. Her hafta cenazeleri geliyor. Bu kader olmamalı.”

BEDİRHANOĞLU: SORUNLAR ANCAK ŞEHRE KIYMET VERMEKLE ÇÖZÜLÜR

Sorunların kente kıymet vermek ve önemsemekle çözüme kavuşacağını dile getiren Bedirhanoğlu, “Bizim otogarımız ilçe otogarı bile değil… Gidin bakın gelişmiş ilçelere otogarı bile bizimkinden iyidir. Bunu söylerken üzülüyorum. Ben bu kadim şehrin bunu hak ettiğini düşünmüyorum. Van sonradan çok göç alan büyük bir metropol kent. Şehir planları yapılırken bu göçler düşünülmemiş. Yani bakıyorsunuz hâlâ Van’da yeni açılmış büyük bir cadde yok. En son 15, 20 yıl önce açılmış. Bu şehirde bazı şeyler kaplumbağa hızıyla ilerliyor. Vatandaşlar artık trafikte kriz geçiriyor. Edremit’ten Van’a 45 dakikada geliyorsunuz. Ki bazen daha da uzuyor. Yetkililer bunu görmüyor mu? Yaşamıyor mu? İmar yapı sorunu bu ülkenin sorunu ama şehrimiz de bu durumda 2 kat daha fazla sorun. Bu sorunlar ancak bu şehre gerçek anlamda kıymet vermek ve bu şehri önemsemekle olur” dedi.

ŞEHRİVAN 

 

Editör: TE Bilisim