VanHaber - Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılması için her hafta düzenledikleri eylemlerinin 823’üncüsünu gerçekleştirdi. Koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirilen eylemde bu hafta yeni yıla dair açıklama yapıldı. Açıklamayı kayıp Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak yaptı.  Ocak, yeni yılın herkes için hukukun ve adaletin yılı olması temennisinde bulunarak, 2020’nin ağır insan hakları ihlalleri, hukuksuzluklar, adaletsizlikler ve koronavirüs salgını gölgesinde geçtiğini anımsattı. Ocak, Türkiye’nin hukuksal ve siyasal statüleri, anayasal güvenceye bağlanmış temel hak ve özgürlükleri kaybettiği duruma geldiğini belirterek, haklar ve özgürlüklerle ilgili tüm taleplerin iktidar tarafından terörle ilişkilendirilerek, cezalandırma gerekçesine dönüştüğünü kaydetti.

HAKİKAT YERİNE ULAŞMADI 823’ncü haftada sürdürdükleri hakikat ve adalet talebinin devleti yönetenler nezdinde 2020 yılında da karşılık bulmadığını ifade eden Ocak, “Aksine kayıplar gerçeğini ifade etmek ve kamuoyu oluşturmak için toplanma hakkımızı kullandığımız iletişim mekânımız Galatasaray, bize yasaklı olmaya devam etti. Bununla da kalmayıp Galatasaray’da ifade ve toplanma özgürlüğümüzü kullandığımız için hakkımızda dava açıldı” dedi.

İNKARDA ISRAR SÜRDÜ Ocak, ifade ve toplanma özgürlüğünün kullanılabilmesi için kamusal mekânların herkese açık olması, asgari bir zorunluluk olduğunu vurgulayarak, kamusal alanların topluma kapatılmasının demokrasinin, ifade ve toplanma hakkının inkarı olduğuna işaret etti.  İktidarın 2020’de de gözaltında kaybedilen insanların akıbetlerinin açığa çıkarılması, bu insanlığa karşı suçun fail ve sorumlularının yargılanarak cezalandırılması görevini yerine getirmediğini yineleyen Ocak, “Cezasızlıkta ve inkarda ısrar etti. Kayıp yakınlarının yargıda bulamadıkları adaleti Kaf Dağı’nın ardına sakladı” diye konuştu.

'ZORLUĞU AŞACAĞIZ' 2021’de de aşılması imkânsız görünen engellerin ardındaki Kaf Dağı’na, yani hakikate ve adalete ulaşmak için tüm zorlukları göğüslemeye devam etme edeceklerini söyleyen Ocak, “Yok etmeyi hedefleyen zulme karşı küllerimizden bir kez daha doğma kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz. İyiliğe, umuda, hakikate ve adalete dair duyulması, bilinmesi gerekenleri söylemeye devam edeceğiz” diye belirtti.

DİRENCİ BÜYÜTEN BİR YIL OLSUN Ocak, her biten yılın kayıplarından ayrı geçen koca bir yıl olduğunu söyleyerek, “Her geçen yılla birlikte acının yakıcı sınavından geçiyoruz… Ama her gelen yeni yılla birlikte umudumuzu, direncimizi ve kararlılığımızı büyütüyoruz. Zulmün karanlığına umut ektik, direnç ektik, kayıplarımızı bekliyoruz. Kaf Dağı’nın ardına saklasalar da kararlıyız; kayıplarımıza, hakikate ve adalete ulaşacağız” dedi. Ocak, 2021’in aydınlık bir Türkiye için umudu, direnci ve dayanışmayı büyüten bir yıl olması temennisinde bulundu.  Mezopotamya Ajansı

 

Editör: TE Bilisim