VanHaber - Eski başbakan Ahmet Davutoğlu liderliğinde kurulan Gelecek Partisi seçime girme yeterliliğini sağlamak için il ve ilçe kongrelerini yapmaya devam ediyor. Kuruluşunun üzerinden sekiz ay geçen Gelecek Partisi, 70 il ve 345 ilçede örgütlenme için teşkilat ataması yaptı. Bugüne kadar 10 il ve 171 ilçe kongresi tamamlandı. Van Kongresi’nde bir konuşma yapan Davutoğlu başta Kürt sorunu olmak üzere ekonomi, Karadeniz’de doğalgaz bulunması ve ABD Başkan Adayı Joe Biden’ın sözlerine dair değerlendirmelerde bulundu.

“YILLARCA MÜCADELE ETTİM”

Van'da bir gazetecinin Beyaz Toroslara ilişkin sorusuna cevap veren Davutoğlu şunları söyledi: "Benim Beyaz Toroslara karşı mücadelem sadece devlet adamıyken değil akademisyenken de bunlara karşıydım. O konuşmamı dikkate alsalar aynen şu cümleyi söylüyorum bu ülkede bir daha Beyaz Torosların egemen olmasına izin vermeyeceğiz diyorum. Bir daha demokratik hukuk devleti kurallarının işletilmesine engel olacak şeylere izin vermeyeceğiz. Başbakan olduğum dönemde terörle mücadele yürütürken hep bu ilkelere sadık kaldım.  Benim ağzımdan Kürtleri dışlayan tek bir söz çıkmadı, Kürt vatandaşları terör örgütü ile özdeşleştiren tek bir söylemim ve Kürt vatandaşları yok sayan bir uygulama da olmadı. Zaten görüş farklılıklarımızın dayandığı önemli sebeplerden biri de buydu. Kimse bu Beyaz Toroslar sözünü istismar etmeye kalkışıyorsa ne dediğim açık. Bunu demek Beyaz Torosları işaret etmek midir? Bu ben bunlara karşı mücadele edeceğim demektir. Ama Türkiye'de birileri bu bölgede hem terör çetelerinin olmasını hem de torosların olmasını istiyor. Birinin ağırlığı diğerini teşvik ediyor. Devlet baskı yaptığında terör örgütü çocukları kandırıp istismar ediyor terör örgütü bunları istismar ettiğinde otoriter baskıcı yapılar gelip burada size bir otorite kurmaya çalışıyorlar. Bizim benimsediğimiz şey şu biz beyaz toroslara mücadele ettik onlara da karşıyız, terör örgütlerine de karşıyız tek çözüm kamu düzeni etrafında bütün vatandaşların buluşması. Bir daha söylüyorum o konuşmayı kimse istismar etmesin ve ben orada bir tehlike işaret ediyordum. Daha donra bu tehlikeler çıktığında da biz mücadele edeceğiz diyordum."

DAVUTOĞLU: TÜRKİYE HUZURLU OLAMAZ

Kürtlerin aidiyet sorunu olduğunu belirten Davutoğlu, "Bilinmelidir ki, buradaki hiçbir kardeşimiz yalnız ve sahipsiz değildir. Bir tek Kürdün aidiyet sorunu hissettiği Türkiye huzurlu olamaz. Bir tek Kürde, Van’da, Diyarbakır’da, İstanbul’da, Suriye’de, Irak’ta sahip çıkamayan Türkiye kudretli değildir. Müreffeh ve güçlü Türkiye bir tek Kürdü Washington’ın, Moskova’nın, Fransa’nın veya bölgesel güçlerin himayesine mahkum etmeyen Türkiye’dir. Türkiye demokratik değerleri içselleştirerek, demokrasiyi inşa ederek Güçlü Türkiye olur. Hiçbir ayırımcılığa müsaade etmeyen bir adalet sistemi kurduğumuzda Türkiye güçlenir. Güçlü bir Türkiye inşa etmek için bölgeye, komşu coğrafyamıza, Kürtlerin yaşadığı coğrafyaya tehdit nazarıyla bakmamanız gerekir. Kürtlerin kendisini özgür, eşit ve huzurlu hissetmediği bir Türkiye’de hiçbirimiz huzurlu olamayız Bugün geldiğimiz durum maalesef eski Türkiye atmosferine geri dönüştür. Dağa taşa yeniden ayrıştırıcı sloganlar yazılarak ülke birliğinin sağlanacağı zannedilen bir Türkiye’dir. Bugün Türkiye korkular ve tabularla idare edilmeye çalışılan bir ülkedir. Korkular ve tabulardan hukuk çıkmaz, adalet çıkmaz, huzur çıkmaz. Korkulara ve tabulara teslim olanlar geleceği inşa edemezler. Gelecek Partisi ülkemizde hiçbir kardeşimizin aidiyet sorunu yaşamadığı, herkesin hukuk önünde eşit olduğu bir ülke arzulamaktadır." Dedi.

“ANADİL EĞİTİM AİDİYETİ GÜÇLENDİRİR”

Anadilde eğitimin aidiyeti güçlendireceğini vurgulayan Davutoğlu şöyle konuştu: "Kürt meselesi esas olarak ülkemizdeki demokratik hakların eksikliğinden ve bu eksikliğin istismar edilmesinden kaynaklanmıştır. Çözüm kimliklere dayalı her türlü̈ ayrımcılığın engellenmesidir. Çözüm, insan hak ve özgürlüklerine ve insan onuruna dayalı demokratik bir anayasanın hayata geçirilmesidir. Çözüm, milletimizin her bir ferdinin bu ülkenin eşit ve onurlu bir vatandaşı olduğu inancını pekiştirmektir. Gelecek Partisi, Türkiye’nin demokratikleşme sorunlarını çözmüş, toplumsal yaralarını sarmış̧, her türlü̈ ötekileştirme ve aidiyet sorunlarını ortadan kaldırmış̧, müreffeh ve huzurlu bir ülke olmasını amaç̧ edinmektedir. Ülkemizin enerjisini ayrılıklar, ötekileştirmeler ve insan hakları ihlalleriyle harcamasını büyük bir kayıp olarak görüyoruz. Bu bağlamda tüm demokratik ve kalkınmış̧ ülkelerde olduğu gibi ana dilin eğitimde ve sosyal hayatta öğretilmesi ve kullanımının, vatandaşlarımızın bu vatana duydukları aidiyet bilincini güçlendireceğine, toplumsal barış̧ ve dayanışmamızı tahkim edeceğine inanıyoruz." Yeni Doğu Gazetesi

Editör: TE Bilisim