VanHaber - Anayasa Mahkemesi (AYM) HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk süresinin azami süreyi aşması ve tutukluluk incelemesinin yapılmamasıyla ilgili başvurusunda hak ihlali kararı verdi.Bu kararın Demirtaş’a özgürlük sağlaması beklenmiyor.

Çünkü, AYM’nin hak ihlali kararı verdiği tutuklama Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nce tahliye ile sonuçlanmış ancak bundan önce Demirtaş başka bir soruşturma kapsamında tutuklanmıştı. Demirtaş’ın avukatı twitter üzerinden açıklama yaparak tahliyesinin mümkün olmadığını açıkladı. 

İşte o açıklama

AYM, Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunun makul süreyi aşması ve İHAM kararına rağmen serbest bırakılmamasıyla ilgili yaptığımız başvurularda, Demirtaş’ın 4 Kasım 2016-2 Eylül 2019 tarihleri arasındaki ilk tutukluluğunun makul süreyi aştığına karar verdi.

Demirtaş, serbest bırakıldığı gün şüphelisi olmadığı bir soruşturma kapsamında tekrar tutuklandığı için bu karar tahliyesini sağlamıyor. İHAM’ın ihlal kararının etkisiyle AYM, tutukluluğun hukukiliğiyle ilgili başvuruda görmezden geldiği noktalara dayanarak vermiş ihlal kararını.

İHAM’ın ihlal ve derhal tahliye kararının uygulanmaması nedeniyle yaptığımız iki ayrı başvuru birleştirilmiş, fakat AYM, Şahin Alpay kararının aksine, bu şikayetleri (ve ayrıca 18. madde ihlali iddiamızı) ayrıca incelemeye gerek görmemiş. Oysa iki başvuru bunun üzerine kuruluydu.

Editör: TE Bilisim