Edirne F tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, pandemi sürecinde Selahattin Demirtaş’ın kapalı ve açık görüş haklarının elinden alındığını söyleyerek Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulundu. “Türkiye’ye barış ve demokrasinin gelmesi için mücadele ediyoruz” ifadelerini kullanan Başak Demirtaş, “Siyasi tutuklular özgürlüklerine kavuşmalı, hasta tutuklular cezaevinde tutulmamalı” dedi. 

‘GÖRÜŞ SINIRLANDIRILMASININ HİÇBİR AÇIKLAMASI YOK’

2016’dan bu yana cezaevinde tutulan Selahattin Demirtaş ile 19 aydır açık görüş yapamadıklarını aktaran Başak Demirtaş, korona virüsü salgını sürecinde görüşme sıklığının değiştiğini, kapalı görüş hakkının ‘keyfi şekilde’ sınırlandırıldığını söyledi. “Kızlarımız babalarına 19 aydır sarılamadılar. Artık keyfiyete dönüştü” diyen Başak Demirtaş, Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulunarak görüş hakkı sınırlandırılmasının ‘hiçbir açıklaması olmadığını’ belirtti.

‘SELAHATTİN GELECEĞE DAİR UMUTLU’

“Pandemiden sonra ilk 3 ay hiç görüşemedik” ifadelerini kullanan Başak Demirtaş, şöyle konuştu: “Gittiğimde Selahattin’den moral alıyorum. Hayata ve her şeye dair umutlu bir insan, umudunu kaybetmiyor. Dik duruyor ve geleceğe dair umutlu.”

‘HER ŞEYDEN ÖNCE İNSANIZ’

“Her şeyden önce insanız. Tabii ki diğer kimliklerimiz sonradan geliyor. Öğretmenim, eşim, kadınım, Kürdüm, muhalifim. Ama önce insanım” diyen Demirtaş, öğretmenlikten ayrılma sürecini anlattı. 

Başak Demirtaş, 13 yılı köylerde olmak üzere yaklaşık 20 yıllık öğretmen olduğunu ve bu süreçte asılsız karalama kampanyaları ile karşı karşıya kaldığını söyleyerek geçtiğimiz yıl istifa ettiğini açıklamıştı.

‘YARIM KİLO BİBER ALSAK PAZARCI MUTLU OLUYOR’

Gıda fiyatları ve kira ücretlerindeki yükselişe da değinen Başak Demirtaş, “Her şeyin fiyatı fahiş derecede arttı” dedi. “Yarım kilo biber aldığımızda bile pazarcılar mutlu oluyor” ifadelerini kullanan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanlar artık kiralık ev bulamıyor. Eskiden bir şekilde, krediyle ev alınabiliyordu. Ya da ikinci el araba alınabiliyordu. Ama şimdi öyle değil. Bir kiralık evin fiyatı asgari ücretle aynı, hatta daha fazla.”

‘EFSUN, ÜÇ KUŞAĞI ANLATAN BİR ROMAN’

Başak Demirtaş, Selahattin Demirtaş’ın pandemi döneminde cezaevinde kaleme aldığı ve 2 Ekim’de okurla buluşan Efsun isimli romanıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Efsun, üç kuşağı anlatan bir roman. Renkli kadın karakterler var. Hayatın içinden insanları anlatıyor. Değişmesi gereken ama her şeye rağmen değişmeyen bir hayat hikayesini anlatıyor. Hakikatin farklı insanlar tarafından farklı anlatıldığı bir roman.” 

Duvar

Editör: TE Bilisim