VanHaber -  Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) belediyelere kayyım atanması, belediye eşbaşkanlarının tutuklanması, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven ile Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın vekilliklerinin düşürülerek tutuklanması üzerine “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” kararı aldı. Vekilliği düşürülen Leyla Güven’in seçildiği Hakkari ve HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu Edirne’den 15 Haziran’da startı verilen yürüyüş, 6’ncı gününde Ankara’ya ulaştı.

GENÇLİK KÖPRÜSÜ’NDE START

HDP’nin bütün bileşenlerinin katıldığı yürüyüşün Hakkari kolu, 68 kuşağının devrimci önderleri Deniz Gezmişlerin inşa ettiği Gençlik Köprüsü’nde start aldı. Günlerce televizyonlarda yürüyüşü hedef gösteren tartışmalar ve yürüyüş güzergahının bulunduğu kentlerde valilikler tarafından alınan yasaklamalarla yaratılan “korku” algılarına rağmen HDP’liler Hakkari’ye yürüyüşle giriş yaptı.

HAKKARİ’DE SIKIYÖNETİM

Yürüyüşün start alacağı 15 Haziran’da, polis, asker ve özel hareket tarafından abluka altına alınan Hakkari kent merkezi, “sıkıyönetim” koşullarını aratmadı. Valilik yasağı gerekçesiyle engellenmek istenen yürüyüş, halkın desteğiyle start aldı. Abluka altına alınan kentte, halkın yürüyüşü karşılaması da engellendi. Bunlara rağmen yollara inen kadınlar, konvoyu coşkuyla karşıladı. Bunun üzerine özel harekat polisleri halk müdahale etti. Baskı ve tehditlerin engel olamadığı buluşma, buradan alkışlarla Van’a uğurlandı.

VAN’DA BÜYÜK COŞKU

Yürüyüş konvoyu, saatler sonra ulaştığı Van’da da polislerin engeliyle karşılaştı. Kent merkezinde büyük bir coşkuyla karşılanan HDP’liler, sert polis müdahalesi, vekillerin darp edilmesi ve yurttaşların gözaltına alınmasına rağmen partinin il binasına kadar kitlesel yürüyüş yaptı. İl binasında da halk tarafından halaylar ve zılgıtlarla karşılanan partililer, iki gün boyunca kentte sivil toplum örgütleri ve siyasi partileri ziyaret etti.

BİTLİS VE BATMAN ENGEL DİNLEMEDİ

Van’dan kitlesel bir şekilde uğurlanan “Demokrasi yürüyüşü”nün sonraki durağı Tatvan ve Bitlis oldu. Her iki merkezde sıra dışı polis ablukasıyla, adeta örülen “güvenlik” duvarına rağmen halk tarafından coşkulu bir karşılama gerçekleştirildi. Buradan Batman’a uğurlanan yürüyüş, Kozluk’ta çiçeklerle karşılandı. Daha sonra asker ablukası altına alınan Bekirhan Beldesi’ne devam eden yürüyüş, zırhlı araçlar ve silahların gölgesinde engellemelere rağmen HDP ile buluştu.

BİSMİL’DE VEKİLLERE SALDIRI

Diyarbakır sınırlarına ulaşan “Demokrasi yürüyüşü”, Bismil ilçesinde ablukayla karşılandı. Halkın sokaklara çıkmasını barikatlarla kapatarak engelleyen polis, milletvekillerine saldırdı. Müdahale ve engellemelere rağmen halkla buluşması engellenemeyen HDP’liler, Diyarbakır’a geçti.

DİYARBAKIR’DA HALAYLI KARŞILAMA

Diyarbakır’a ulaşan yürüyüş konvoyu, kent merkezinde büyük bir coşkuyla karşılandı. İl binasına giden yol güzergahı boyunca alkışlanan yürüyüş kolu, partinin il binasında gençlerin halayları ve meşaleleriyle karşılandı. İki gün boyunca kentte temas ve ziyaretlerde bulunan yürüyüşçüler, kitlesel bir şekilde Adana’ya uğurlandı.

ADANA’DAN ANKARA’YA

Yürüyüşün bir sonraki durağı olan Adana’da da kitlesel bir şekilde mor zincir ve Barış Anneleri tarafından karşılanan HDP’liler, buradan Ankara’ya uğurlandı.

SİLİVRİ’DE MÜDAHALE, EDİRNE’DEN START

Edirne’den başlatılan yürüyüşün ilk durağı ise İstanbul’un Silivri ilçesi oldu. 15 Haziran’da İstanbul’un birçok ilçesinden Silivri’ye gelen yürüyüşçüler, polis müdahalesiyle karşılaştı. Engellemelere rağmen yürüyüşün ilk durağı olan partinin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi yakınlarında yürüyüşün startı verildi.

ESENYURT’TA YÜRÜYÜŞ

Yürüyüşün ikinci durağı ise İstanbul’un Esenyurt ilçesi oldu. Esenyurt Meydanı’ndan yürüyüşçülerin halkla buluşmasını engelleyen polis, meydanı abluka altına aldı. İlçede temaslarda bulunan HDP’liler, Esenyurt Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Polis ablukasına rağmen HDP’lilerle buluşan halk, “HDP halktır halk burada” sloganlarıyla desteklerini gösterdi.

BİNLER KADIKÖY’DE BULUŞTU

Yürüyüşün 3’üncü gününde Kadıköy, büyük bir kalabalıkla coşku seline ev sahipliği yaptı. Kadıköy’de polisin yoğun ablukasına rağmen yürüyüşün halkla buluşması engellenemedi.

ABBASAĞA PARKI’NA AKIN

İstanbul’daki son yürüyüşün son durağı ise Beşiktaş’ta bulunan Abbasağa Parkı oldu. İstanbul Emniyeti’nin yığıldığı parka akın eden halk, ezgiler ve halaylarla yürüyüşçülerle buluştu. Buradaki buluşmada, HDP, bileşenleri ve yürüyüşü destekleyenler, demokrasi ve adalet taleplerini dile getirdi.

KANDIRA’YA MOR KONVOY

Edirne kolunun son durağı ise, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak, Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu çok sayıda kadın siyasetçinin tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Cezaevi oldu. Kadınların öncülük ettiği mor konvoy, tüm engellemelere rağmen cezaevi yakınlarına ulaştı. Burada mor zincir oluşturan kadınlar, siyasi tutuklulara özgürlük taleplerini haykırdı.

6’NCI GÜNDE ANKARA’DA

Hakkari ve Edirne’den Ankara’ya uzanan yürüyüş boyunca, iktidarın kayyım politikaları, belediye eşbaşkanlarının tutuklanması, vekilliklerin düşürülmesi ve tutuklanmalarına karşı mücadele, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, Kürt sorununun demokratik yol ve yöntemlerle çözümü başta olmak üzere bölgede ve Türkiye’de iktidarın politikalarına karşı ortak mücadele vurgusu yapıldı.

6’ncı gününde her iki koldan Ankara’ya ulaşan “Demokrasi yürüyüşü”, Meclis Parkı’nda kitlesel açıklama yapacak. MA

Editör: TE Bilisim