Haydar ERDİNLER VanEkspres - ANKARA

6 Mayıs 1972'de dönemin idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan için önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de Ankara Yenimahalle İlçesinde bulunan Karşıyaka mezarlığında bazı siyasi parti temsilcileri, sendika ve oda temsilcileri ile sol, sosyalist parti örgütleri tarafından oluşan yüzlerce kişi, kortejler eşliğinde sloganlar atıldı, şarkılar söylendi ve saygı duruşunda bulunuldular. Daha sonra yürüyüşe geçen kalabalık mezarları başına bıraktıkları karanfiller neticesinde bazı sivil toplum örgütleri ile siyasi parti lider ve tamsilcilerinin yaptıkları konuşmalar sorasında ayrıldılar.

Konuşmalardan Öne Çıkanlar ise;

Anmaya katılan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Üç fidanımız, bundan yarım asır önce bir siyasi cinayetle katledildiler. Aradan 50 yıl geçti ama onların devrim, sosyalizm, özgürlük, demokrasi yolunda verdikleri kararlı ve cesur mücadelenin ışığı sönmedi. Tam tersine o meşale bugün de yolumuzu aydınlatıyor. Açtıkları yolda yürüyen milyonlar var şimdi, milyonların yüreğinde yaşıyorlar. Onları siyasi cinayetle katledenler, idamlarında oy kullananlar tarihin utanç sayfalarında yer alıyorlar; fakat Denizimiz, Yusufumuz, Hüseyinimiz büyüyerek bizleri aydınlatmaya, devrim, sosyalizm, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamaya devam ediyorlar” diye konuştu.

“EN UFAK BİR KORKU İŞARETİ ARAYANLARI UTANDIRARAK ÖLÜME GİDENLERİN MİRASINI YAŞATACAĞIZ”

Gezmiş, İnan ve Aslan’ın son sözlerine atıf yapan Sancar, şunları söyledi:

“Onların idam sehpasına giderken haykırdıkları sözleri bugün de mücadelemizde yaşatıyoruz. ‘Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği’ diyerek ve gülümseyerek ölüme gittiler. Bu sözler ve mücadeleleri bize onurlu bir mirastır, aynı zamanda bir çağrıdır. Hep birlikte bugün burada yaptığımız gibi hayatın her alanında halkların ortak mücadelesini büyütme çağrısıdır o slogan. Bize sorumluluk yüklemektedir. Bugün de aynı soyguncu, sömürücü, zalim, talancı yönetim zihniyeti daha da ağırlaşmış bir biçimde devam ediyor. Bugün de görevimiz 3 fidanın bize o gün yaptığı çağrıdan farklı değildir. Ortak mücadeleyi her alanda büyütmek, devrim ve sosyalizm yolunda birlikte yürümektir görevimiz. Üç fidanımız ve onlar gibi hayatlarını feda edenlerin, gözlerini kırpmadan en ufak bir korku işareti arayanları utandırarak ölüme gidenlerin mirasını yaşatacağız.

“SAYGIYLA EĞİLİYORUZ”

Ne kadar baskı uygulanırsa uygulansın, zulüm yapılırsa yapılsın, engeller ne kadar büyütülürse büyütülsün bu mücadele sürüyor, sürecek ve HDP de bu mirasın ortağı olmaktan onur duyuyor. Yusuf, Deniz, Hüseyin gibi Mahir, İbo, Mazlumlar da yolumuzu aydınlatıyor. Görevimiz ortak mücadeleyi halkların eşitliği, özgürlük, demokrasi ve sosyalizm yolunda büyütmektir. Anıları önünde bugün de saygıyla eğiliyoruz. Her zaman anılarını yaşatacağız, yaşatmak için mücadeleyi büyüteceğiz. Sözümüzdür onlara, Türkiye’nin bütün ezilenlerine, emekçilerine, halklarına.

CHP ANKARA MİLLETVEKİLİ LEVENT GÖK;

“ÜLKELERİNİN TAM BAĞIMSIZLIĞI İÇİN MÜCADELEYİ BAŞLATAN ÜÇ FİDANI ANIYORUZ”

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök; Gezmiş, İnan ve Aslan için, “Türkiye’nin karanlık bir döneminden bugüne kadar süzülerek gelen bütün ilerici mücadeleyi yürüten, yaşatan sevgili dostlarım; bugün burada 50 yıl önce hayatlarının baharında bir tek kurşun atmadan, kimseye zarar vermeden ama sadece ülkelerinin tam bağımsızlığı için, ülkelerinin itibarsızlıktan kurtulması için, ekonomik yönden güçlenmesi için egemen güçlere karşı bir mücadeleyi başlatan, hayatlarının baharında idam edilen üç fidanı anmak için toplanıyoruz. Onlar, bir kere öldüler ama onları öldürenler, halen sorgulanıyorlar ve bütün evren boyunca, bütün hayat boyunca sorgulanmaya devam edecekler” dedi.

“ONLAR, SONSUZA KADAR TÜRKİYE’NİN EN İTİBARLI İNSANLARI OLARAK İÇİMİZDE YAŞAYACAKLAR”

Gök, açıklamasının devamında şunları kaydetti:

“Gençler, çoğunuz onları görmediniz. Çoğunuz, onları tanımadınız. Çoğunuz, buradakiler 20 yaşlarında, 30 yaşlarında gençlersiniz. Onlar, 50 yıl önce öldü ama bugün egemen güçler, Türkiye’yi yönetenler kafanızı kaldırın bir bakın. 50 yıl önce öldürüldükleri halde onları tanımayan gençler, nasıl Deniz Gezmişlere, Yusuf’a, Hüseyin’e sahip çıkıyorlar. Bu, dünyanın hiçbir yerinde olmayacak büyük bir hadisedir. Bu, tam bağımsızlık mücadelesinin Türkiye’de bütün gençler tarafından kucaklandığını ve savunulduğunu bize bir kez daha gösteriyor. Bazen hayat kısa sürer ama o kadar anlamlı bir hayat olur ki yüzlerce yıl geçse, binlerce yıl geçse unutulmazsınız. Bugün işte burada Denizler, bir kez daha Hüseyinler, Yusuflar bizlerle beraber hayat buluyor. Onlar ölmediler, onlar halen içimizde yaşıyorlar. Onlar, halen içimizde yaşadıkları gibi bundan sonra da yıllarca, sonsuza kadar Türkiye’nin en itibarlı insanları olarak içimizde yaşayacaklar. Yaşasın Deniz Gezmiş, yaşasın Yusuf, yaşasın Hüseyin”

Törende, bazı gruplar tarafından ‘Kahrolsun ABD, tam bağımsız Türkiye’ sloganları atılarak, şarkılar söylendi. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan için saygı duruşunda bulunulup, mezarlarına karanfil bırakıldı.

Editör: TE Bilisim