Hakkari’de 2018 yılında yaşanan patlama sonucu yaşamını yitiren Jeoloji Mühendisi Serhat İhsan Dicle’nin ailesi ve avukatı, geçen dört yılda yaşanan patlamaya dair etkin bir soruşturma yapılmadığı gerekçesiyle İHD’ye başvurdu.

Hakkari’nin Şîvelan köyü Hotkan Yaylasına bağlı Çemşileylan mevkiinde 19 Ağustos 2018 yılında yapılan sulama göleti projesinde yaşanan patlama sonucu Jeoloji Mühendisi Serhat İhsan Dicle yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren Dicle’nin babası Ali İhsan Dicle ile aile avukatı Hüseyin Eliş, yetkili savcılık tarafından etkin bir soruşturma yürütülmediği gerekçesi ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’ne başvurarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, İHD şube başkanı Mehmet Karataş, Dicle’nin ailesi ile aile avukatı katıldı.

YETKİLİLERDEN SES YOK

En temel insan hakkının yaşam hakkı olduğunu ifade eden İHD Van Şube Başkanı Mehmet Karataş, bu hakkın çok kolay bir şekilde Türkiye’de ihlal edildiğini söyledi. Ardından konuşan Dicle’nin babası Ali İhsan Dicle, etkin soruşturma için yetkili tüm kurumlara başvurduklarını ancak bir cevap alamadıklarını ifade etti. Oğlunun yaşamını yitirmesi üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen yaşanan olayın aydınlatılmadığını kaydeden baba Dicle, “Benim çocuğumu kim öldürdü?” diye sordu.

SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

Daha sonra konuya dair basın metnini okuyan aile avukatı Hüseyin Eliş, şunları söyledi: “Müvekkillerim tek evlatları olan Serhat İhsan Dicle 19 Ağustos 2018 tarihinde henüz belirlenemeyen bir düzeneğin patlaması sonucunda vücuduna isabet eden şarapnel parçaları sonucunda hayatının kaybetmiştir. Jandarma Kriminal raporları sonucunda tespit edilen patlayıcıların türü TNT ve RDX olarak tespit edilmişse de bu patlayıcıları yerleştiren failler maalesef ki henüz bulunamamıştır. 2018 yılında Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma 2020 yılında takipsizlikle sonuçlanmıştır. Tarafımızca Hakkari Sulh Ceza Hakimliğine yapılan itiraz sonucunda genişletme kararı alınmış ve dosyanın soruşturması halen devam etmektedir.”

ETKİN SORUŞTURMA YOK

Gelinen aşama itibari ile faillerin henüz tespit edilemediğini söyleyen Eliş, “İhaleyi alan iki firma çalışanlarının hakkında etkin soruşturma yapılamaması, tespit edilen patlayıcıların niteliği gereği kimlerin kullanabileceği veya kullandığı yönünden teknik olarak tespit edilememesi, soruşturma dosyasının bugüne kadar dört Cumhuriyet Savcısına tevdi edilmesi, gerçeklerinden yola çıkarak etkin bir soruşturma yürütülmediği kanısına varıyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim