Ege Çevre Ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Van Gürpınar İlçesi Yurtbaşı (Şexan) köyünde yapılmak istenen mermer ocağına karşı çıkan köylülere jandarmanın gaz bombası ve gerçek mermiyle ateş açmasını protesto etti. Online düzenlenen basın toplantısında açıklamayı EGEÇEP Eşsözcüsü Seval Eksici, okudu. Eksici, toprağına, havasına, suyuna sahip çıkanların şiddetle bastırılmaya çalışıldığını, belirterek, “Van’da gördüğümüz çok vahimdir. Yaşam alanını savunmak isteyen bu ülkenin vatandaşları, kolluğun kurşunlarıyla karşılaşmışlardır. Yaşanan bu memleketin ötekisine yapılan muamelenin yansımasıdır” dedi. 

'ATILAN MERMİNİN HESABI SORULUR' Ülke topraklarının sermaye hizmetine sunulduğunu belirten Eksici, devletin direnişi şiddetle bastırarak, talancılara dikensiz gül bahçesi hazırladığını aktardı. “Memleketin batısı doğusu kardeştir” diyen Eksici, “Van’da atılan merminin hesabı Salihli’den sorulur. İkizdere’de tartakladığınız halka karşı Hopa’dan bir ses yükselir, Metin Lokumcu olunur. Havasına toprağına suyuna sahip çıkanlar bir olur, taş ocağına da, HES’e de, nükleere de altın madenine de ve diğer yağma ve talan uygulamalarına karşı direnişi tek renge boyamasını bilir” diye belirtti. 

SORUŞTURMA AÇILMALI  Anayasa'daki sağlıklı bir çevre için var olan yasaları hatırlatan Eksici, “Yaşam alanlarını savunmak suç değil, vatandaşlık ödevidir. Anayasal ödevini yerine getiren vatandaşa kurşun sıkan kolluk görevlilerinin derhal açığa alınarak haklarında soruşturma açılması şirketin çalışmalarının durdurulması çağrısında bulunuyoruz” diye belirtti.  "Gürpınar’da mermer ocağı istemiyoruz" diyen halkın yanında olduklarını yineleyen Eksici, mermilere karşı tek ses olup yaşamı savunmaya devam edeceklerini ifade etti.   

 

Editör: TE Bilisim